În România, Boboteaza și Sfântul Ioan, 6 și 7 ianuarie, vor fi libere din 2024

Boboteaza şi Sf. Ioan au fost declarate sărbători legale în care nu se lucrează, potrivit unei legi adoptată miercuri de Camera Depujtaţilor din România. În prezent românii beneficiază de 15 zile libere legale.

Veste importantă pentru bugetarii din România. 3 zile libere în plus din  2023 - Playtech Știri

Boboteaza şi Sf. Ioan au fost declarate sărbători legale în care nu se lucrează, potrivit unei legi adoptată miercuri de Camera Depujtaţilor. Marcel Ciolacu este unul dintre iniţiatori.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003, urmărindu-se instituirea, ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, a zilelor de 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza şi 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” , se arăta în raportul comisiei de specialitate.

Proiectul de lege a fost iniţiat de 62 deputaţi PSD, printre care Marcel Ciolacu şi liderul grupului Alfred Simonis.

Camera Deputaţilor a fost for decizional.

„Nu cred că este cu nimic ieşit din comun Boboteaza şi Sf. Ion să fie zile libere” , spunea în noiembrie preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat despre proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie să fie libere.

„Eu sunt creştin ca şi dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza şi Sfântul Ion şi nu cred că este cu nimic ieşit din comun ca aceste două zile să fie zile libere. Foarte mulţi români participă atât la Bobotează şi foarte mulţi români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulţi sfinţi sunt de Sfântul Ion” , spune Marcel Ciolacu.

Câte zile libere au angajații români în 2023

Alte zile libere, potrivit Codului Muncii: 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, 1 iunie, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Elevii moldoveni au obținut cinci medalii și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Turcia

Lotul olimpic al R. Moldova a obținut o medalie de argint, patru medalii de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Antalya, Turcia.

Olimpiada Balcanică de Matematică: Elevii moldoveni, pe podiumFoto: mec.gov.md

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliat cu argint este Daniel Tricolici, elev al Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, iar medaliile de bronz au fost obținute de Anastasia Corsac, Leahu Bogdan, Francu Andreea, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, și Paulina Danu, elevă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

Mențiunea de onoare a fost obținută de Dominic Viziru, elev a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 28-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori au participat 135 elevi din 22 de țări, R. Moldova fiind reprezentată de șase elevi și doi conducători.

Moldova marchează astăzi Ziua Portului Popular. Ce evenimente sunt organizate în Capitală

Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie. În această zi, este adus un tribut portului popular, hainelor și accesoriilor moștenite, care ne reprezintă ca neam și ne diferențiază de alți locuitori ai lumii.

Astfel, astăzi, 30 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, cuprinzând piese din patrimoniul muzeului, transmite Moldova1.md.

Potrivit Ministerului Culturii, expoziția va fi o oportunitate pentru vizitatori de a se bucura de frumusețea și diversitatea portului popular, oferind o incursiune în universul bogat al meșteșugurilor tradiționale.

„Aceste costume au fost și rămân a fi o sursă de inspirație pentru meșterii populari contemporani. Tradiția confecționării elementelor de port este reinterpretată în creațiile actuale, păstrându-și totodată autenticitatea și valoarea culturală. În cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, muzeul anunță un concurs pentru cea mai veche cămașă purtată de vizitatori în cadrul evenimentului și cel mai frumos cuplu îmbrăcat în port tradițional”, se arată în mesaj.

Sărbătoarea, va fi însoțită de un program artistic, cu evoluarea artistelor de muzică populară din țara noastră. Totodată, la ora 14:00 toți vizitatorii vor avea ocazia să admire parada portului popular, prezentat de comunitatea „Ciocârlia”, administratoare Diana Roșca din satul Costești din Ialoveni, la care se vor alătura și membrii Șezătoarea Basarabiei.

Italia părăsește EURO 2024. Deținătoarea trofeului a fost eliminată de Elveția

Echipa națională de fotbal a Italiei a pierdut meciul cu reprezentativa Elveției din optimile de finală, scor 0-2. În meciul de pe Olympiastadion din Berlin, campioana europeană din 2021 a încasat câte un gol în fiecare repriză.

Italia părăsește EURO 2024: Deținătoarea trofeului, eliminată de Elveția

Elvețienii au avut prima ocazie a meciului. Breel Embolo a scăpat singur cu portarul Gianluigi Donnarumma și a șutat, dar goalkeeperul a avut o intervenție de zile mari. În minutul 37, echipa din Țara Cantoanelor a deschis scorul, transmite Moldova1.md.

Remo Freuler, deschis foarte bine în careul de 16 metri de pasa lui Ruben Vargas și a finalizat pe colțul scurt. Ce-i drept, Donnarumma a fost puțin încurcat și de devierea nefericită a lui Gianluca Mancini. Aproape de sfârșitul primei reprize, Elveția a ratat ocazia de a-și dubla avantajul. Fabian Rieder a șutat direct pe poartă, din lovitură liberă, pe colțul scurt, portarul italian a intervenit și a respins, mingea a lovit bara stângă, iar mai apoi pericolul a fost îndepărtat.

Chiar la începutul reprizei secunde, trupa lui Murat Yakin a marcat al doilea gol. Vargas a înscris cu o execuție de mare efect, de la marginea careului, la care Donnarumma nu a avut nimic de făcut. În minutul 52, elvețienii au tras o sperietură. Fabian Schar a deviat nefericit un balon, care a nimerit bara. În minutul 75, Italia a mai avut o ocazie de gol. Gianluca Scamacca a șutat promițător, dar a lovit bara porții lui Yann Sommer.

În sferturile de finală, Elveția va da piept cu câștigătoarea meciului Anglia – Slovacia.

Închisoare pentru o postare pe Instagram despre război: o studentă rusă este amenințată cu 10 ani de detenție
Articolul anterior
Vox populi: De 14 februarie DRAGOSTEA plutește în aer!
Articolul următor