Canalele din Veneția rămân fără apă. Italia se confruntă cu o nouă alertă de secetă

Vremea secetoasă din această iarnă a stârnit îngrijorări că Italia s-ar putea confrunta cu o nouă secetă după urgența din vara trecută, în Alpi cantitatea de zăpadă căzută fiind mai puțin de jumătate față de ninsorile normale, potrivit oamenilor de știință și grupurilor de mediu citate de Reuters.

Avertismentul vine în timp ce Veneția, unde inundațiile sunt în mod normal preocuparea principala, se confruntă cu o maree neobișnuit de joasă, care face imposibil că gondolele, taxiurile pe apă și ambulanțele să navigheze pe unele dintre celebrele sale canale.

Problemele din Veneția sunt puse pe seama unei combinații de factori: lipsa ploii, un sistem de înalta presiune, o luna plină și curenții marini.

Râurile și lacurile italiene suferă și ele de o lipsa severă de apă, a declarat luni grupul de mediu Legambiente, mai ales în nordul țării.

Po, cel mai lung rău al Italiei, care curge de la Alpi, în nord-vest, până la Marea Adriatică, are cu 61% mai puțină apă decât în mod normal în această perioada a anului.

În iulie 2022, Italia a declarat stare de urgență pentru zonele din jurul Po, care reprezintă aproximativ o treime din producția agricolă a țării și a suferit cea mai gravă seceta din ultimii 70 de ani.

„Ne aflăm într-o situație de deficit de apă care s-a acumulat din iarnă 2020-2021”, a declarat expertul în climă Massimiliano Pasqui de la institutul italian de cercetare științifică CNR, citat de cotidianul Corriere della Seră.

„Trebuie să recuperăm 500 de milimetri în regiunile de nord-vest: avem nevoie de 50 de zile de ploaie”, a adăugat el.

Nivelul apei de pe Lacul Garda, în nordul Italiei, a scăzut la minime record, făcând posibilă ajungerea la mică insula San Biagio de pe lac printr-o cale expusă.

Un anticiclon domină vremea în vestul Europei de 15 zile, aducând temperaturi blânde, observate de obicei la sfârșitul primăverii.

Cele mai recente prognoze meteo semnalează totuși în zilele următoare sosirea unor precipitații și ninsori în Alpi.

sursa

Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice

Taxiurile zburătoare vor fi testate deasupra Parisului în timpul Jocurilor Olimpice din 2024, a anunțat ministrul francez al Transporturilor, Patrice Vergriete. Noile vehicule nu vor disponibile pentru publicul larg.

Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor OlimpiceImagine simbol

„Vom experimenta această premieră mondială în timpul Jocurilor Olimpice. Este un progres tehnologic care ar putea fi de folos”, a spus Vergriete, potrivit ziarului Le Parisien, transmite adevarul.ro.

Taxiul aerian VoloCity de la Volocopter a trecut prin peste 2.000 de teste, dar aceasta va fi prima dată când va fi folosit în public.

Potrivit companiei, „taxiul aerian VoloCity este pregătit să transporte pasageri între noduri cheie din transport, cum ar fi gările și aeroporturile. Acest lucru va permite transportul fără opriri și mai rapid”.

Taxiul are doar două locuri și funcționează cu ajutorul unui motor electric și ar putea fi utilizat, în viitor, în principal ca ambulanță și pentru alte servicii de urgență.

Scopul principal al testării în timpul jocurilor este de a evalua costurile operaționale și nivelurile de zgomot.

Pentru a transporta pasageri în mod comercial, VoloCity trebuie să obțină certificare de la Agenția UE pentru Siguranța Aviației (EASA). Volocopter își propune să primească certificarea până în toamna acestui an.

La începutul acestui an, compania a fost aproape de faliment, după ce a investit aproximativ 650 de milioane de dolari în dezvoltare.

Acum, după ce a realizat primele modele, compania se confruntă cu o opoziție în Franța. Sunt voci care spun că taxiul nu este chiar atât de nepoluant, iar autoritatea franceză de mediu a măsurat nivelul de zgomot al unui taxi aerian în zbor la 65 de decibeli și a concluzionat că nu a fost atât de silențios pe cât promiteau reprezentanții firmei.

O organizație de mediu, French Nature Environment, a lansat o petiție pentru interzicerea vehiculelor și are peste 15.500 de semnături.

Potrivit Politico, conceptul de taxiuri aeriene de la Paris în timpul Jocurilor Olimpice a apărut de la președintele francez Emmanuel Macron, cu scopul de a prezenta inovația în Franța.

Dirk Hoke, CEO al Volocopter, consideră că taxiurile aeriene vor face concurență serioasă transportul tradițional la sol până la sfârșitul deceniului.

Doi tineri inventatori din Republica Moldova au obținut medalia de aur la un concurs desfășurat în SUA

Doi tineri inventatori din Moldova au obținut medalia de aur, la concursul internațional de invenții Genius. Anterior, tinerii s-au calificat în marea finală internațională a concursului, care a avut loc la Universitatea Rochester în SUA.

Doi tineri inventatori din Republica Moldova au obținut aurul în SUAFoto: newsmaker.md

La acel moment, Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor dori să studieze în cadrul instituției. Acum, cu un loc pe podiumul finalei, bursa tinerilor a devenit și mai mare. Precizările au fost făcute de de tatăl unuia dintre tineri, transmite newsmaker.md.

Tatăl unuia dintre tinerii inventatori a scris pe o rețea de socializare că fiul său Gabriel și prietenul lui Valeriu au participat la concursul internațional de invenții Genius. Tinerii s-au calificat în marea finală internațională, care a avut loc la Universitatea Rochester din statul New York, SUA.

„Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor să studieze la ei (dacă iau loc pe podium în finala, bursa devine și mai mare)”, a scris bărbatul pe o rețea de socializare pe 12 iunie.

Iar în seara zilei de 15 iunie, el a anunțat că „cei doi tineri inventatori din Moldova au luat medalia de AUR”.

„Ieri seară au fost anunțate rezultatele, spuneam ca însăși performanța de a fi ajuns în finală era admirabilă, dar juriul a apreciat proiectul din Moldova cu medalia de AUR, totuși – acea invenție a lor de extragere autonomă a apei din aer, care funcționează cu energie solară prin panouri fotovoltatice ajustabile, cu baterie LFP pentru stocare surplus, care poate fi pusă oriunde în câmp și poate produce 15 litri de apă mineralizată potabilă pe zi la scară mică sau tone de apă pe zi pentru irigare în agricultură la scară mare.

Acești tineri din Moldova au fost ascultați aici, juriul de aici chiar s-a uitat în cifre, parametri, impact real din lumea reală, costuri de producție, experiența lor de concepere a produsului și ce beneficiu aduce invenția pentru rezolvarea a două probleme majore globale – apa potabilă și alimentele. Le-au dat întrebări profunde, ca de la ingineri la ingineri. Și la urmă au oferit echipei din Moldova medalia de aur la acest concurs prestigios”, a comunicat bărbatul.

Ce răspuns a oferit casa de modă Louis Vuitton care s-a inspirat din modelul iei românești, fără să menționeze originile

Casa de modă Louis Vuitton a venit cu o reacție după ce reprezentanții acesteia au fost acuzați despre folosirea motivelor iei românești din Mărginimea Sibiului, în crearea ținutelor lor, fără să menționeze originile, relatează www.protv.ro.

O organizație care apără portul tradițional a pornit o campanie prin care cere casei de modă să spună care a fost sursa de inspirație. Răspunsul pe care l-au primit prin e-mail a fost considerat foarte vag:

„Stimate client, vă mulțumim pentru că ne-ați adus în atenție această preocupare. Este un design al talentatului Nicolas Ghesquière. El ar putea să se inspire din diferite tradiții. Cred că înțelegeți că designul în sine este special pentru Louis Vuitton. Vă mulțumim pentru înțelegere și avem încredere că explicația va clarifica situația. Mai putem face ceva pentru a vă ajuta?”

Românii au rămas nemulțumiți de acest răspuns și au comentat, în număr foarte mare, pe pagina de socializare a asociației „La blouse roumaine”: „Dacă un designer român ar fi copiat un produs de-al lor era ditamai scandalul. Invers se numește doar inspirație. Dezamăgitor!”; „Să îi enervam puțin, prin comentarii privind realitatea”; sunt doar câteva dintre reacții.

La postare au comentat și foarte mulți străini, care au rezonat cu mesajul asociației: „Louis Vuitton, sper că cei 25 de milioane de followeri văd asta! #oferăcredit bluzei tradiționale românești!”, a scris o persoană.

Ce decizie a luat Ministrul Culturii din România, Raluca Țurcan, după ce scandalul legat de cămașa românească a luat amploare. Raluca Țurcan a transmis un mesaj prin intermediul contului de socializare:

„În mod firesc, vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului. Creația populară autentică și-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau companii precum Louis Vuitton. Aceasta situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc.

Foto credit: Louis Vuitton 2024; O întreagă familie din Vaideeni, Vâlcea fotografiată în 2022; Femei din Gura Râului, Sibiu, ieșind de la biserică, 1998.

Agitație la Kremlin! Mesaje care ar putea fi trâmbițate astăzi, 21 februarie, de Putin. Coloană de mașini blindate, filmată în toiul nopții
Articolul anterior
Un soldat ucrainean care se antrenează pe tancurile Leopard le compară cu cele sovietice: „Este ca diferența dintre un Mercedes și o Lada”
Articolul următor