Top 10 cele mai frumoase biserici din lume, care merită vizitate

Publicația Luxury Columnist a prezentat un top al celor mai frumoase biserici din întreaga lume, care merită să fie vizitate.

În cetatea Vaticanului se află cea mai frumoasă biserică din lume Foto:  Shutterstock

Pe lângă găzduirea de ceremonii religioase, bisericile au o valoare foarte mare din punct de vedere arhitectonic, la construcția acestora contribuind unii dintre cei mai importanți arhitecți din artiști ai lumii, astfel că au devenit unele dintre cele mai vizitate obiective de la nivel național, scrie Adevarul conform sursei citate.

10. Biserica Westminster Abbey, din centrul Londrei, este demnă de un rege sau de o regină. Fosta biserică colegială Sfântul Petru de la Westminster este locul în care monarhii britanici au fost încoronați timp de secole.

Biserica Westminster Abbey, locul unde monarhii sunt încoronați FOTO Shutterstock Biserica Westminster Abbey, locul unde monarhii sunt încoronați FOTO Shutterstock

Biserica abației a fost construită în 1065 și a avut legături puternice cu familia regală britanică. În interiorul acestei capodopere a arhitecturii gotice pot fi vizitate Mormintele regale, Colțul Poetului, Cloisters și Nava, precum și Galeriile Jubileului de Diamant al Reginei.

Cunoscută pentru vitraliile sale, Westminster Abbey are, de asemenea, două turnuri vestice impresionante construite în stil gotic renascentist.

9. Dintre toate bisericile din acest top, Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul este singura clădire folosită ca moschee. Interesant este faptul că acest faimos reper european nu a mai fost o biserică activă de peste 500 de ani, însă elementele creștine au rămas în continuare.

Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul FOTO Shutterstock Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul FOTO Shutterstock

Construită în 537 ca catedrală patriarhală, Hagia Sophia este, de asemenea, una dintre cele mai vechi catedrale din lume. Clădirea impunătoare a fost, de asemenea, cea mai mare biserică creștină din Imperiul Roman de Răsărit.

Hagia Sophia este în prezent o moschee și un muzeu în care vizitatorii pot explora frescele și mozaicurile restaurate care datează din perioada în care a fost catedrală bizantină.

8. Catedrala din Milano, cunoscută și sub numele de Duomo di Milano, este cea mai mare biserică din Italia. Construcția gigantei capodopere gotice a avut nevoie de aproape șase secole pentru a fi finalizată, construcția a început în 1386 și a fost terminată oficial în 1965.

Domul din Milano are o suprafață de aproape 12.000 metri pătrați FOTO Shutterstock Domul din Milano are o suprafață de aproape 12.000 metri pătrați FOTO Shutterstock

Este una dintre cele mai mari biserici din lume, cu o suprafață de 11.700 de metri pătrați. Duomo di Milano se află în Piazza del Duomo. Această catedrală romano-catolică are nenumărate de detalii, de la turlele și pinioanele bogat ornamentate ale Domului până la podelele cu gresie elegantă care vă întâmpină în spațiul interior.

7. Biserica cu stavile din Borgund este ridicată în jurul anului 1180. Este o biserică din lemn foarte bine conservată din Norvegia din perioada medievală. Biserica cu trei naosuri are o arhitectură complexă, cu acoperișuri și capete de dragon sculptate, care dau acea senzație înfricoșătoare de Viking.

Biserica de lemn din Borgund FOTO Shutterstock Biserica de lemn din Borgund FOTO Shutterstock

Biserica este una dintre cele mai populare atracții turistice din Norvegia. Se află într-o vale plină de verdeață și este una dintre cele 28 de biserici de lemn rămase în prezent. În biserică funcționează un centru de vizitare cu informații despre bisericile norvegiene din lemn de doage.

6. Biserica Sfântului Mormânt este situată în cartierul creștin din Orașul Vechi al Ierusalimului, fiind recunoscută încă de la începutul epocii bizantine. Astăzi, acest monument istoric este identificat ca fiind locul unde a avut loc răstignirea lui Iisus Hristos și este una dintre principalele destinații de pelerinaj din lume.

Biserica se află pe locul unde a fost răstignit Iisus Biserica se află pe locul unde a fost răstignit Iisus

Mai mult, aici se termină Via Dolorosa, faimosul drum de pelerinaj creștin din Ierusalim.

5. Catedrala Sfântul Vasile este situată în inima Pieței Roșii din Moscova. Are un aspect caleidoscopic datorită modelelor sale vârtoase și a domurilor strălucitoare de culoarea cepei.

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova FOTO Shutterstock Catedrala Sfântul Vasile din Moscova FOTO Shutterstock

Creația de culoarea bomboanelor, comandată de Ivan cel Groaznic la mijlocul anilor 1500, este unul dintre cele mai recunoscute repere turustice din Europa – și din lume. Deși catedrala este renumită pentru aspectul său distinctiv, interiorul este încărcat de icoane și picturile murale care îi acoperă suprafața.

4. Catedrala Notre Dame de Paris, care înseamnă „Doamna noastră din Paris”, este o catedrală catolică medievală situată pe Île de la Cité. Un exemplu celebru de catedrală gotică construită în Evul Mediu. Pe clădire se află mai mulți gargui, un demon comic, care păzesc această structură magnifică și contraforturi zburătoare care ies din vârful pereților.

Catedrala Notre Dame din Paris FOTO Shutterstock Catedrala Notre Dame din Paris FOTO Shutterstock

Ruinele a două bazilici mai vechi constituie fundația catedralei actuale, care a fost construită în secolele al XII-lea și al XIV-lea. Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO este închis temporar, pentru că, din păcate, Notre Dame a fost parțial distrusă de un incendiu în aprilie 2019. Lucrările de restaurare sunt în curs de desfășurare.

Celebra Pieta de la Notre-Dame de Paris a supraviețuit incendiului. Această sculptură din marmură albă reprezentând-o pe Fecioara Maria legănând trupul lui Iisus Hristos se află în mod normal pe altarul principal, dar a fost mutată deocamdată la Muzeul Luvru.

3. Catedrala St. Paul este sediul episcopului Londrei. Catedrala Sfântul Paul este cea mai mare și mai faimoasă dintre bisericile londoneze. Situată pe locul unui templu roman, structura a fost construită după ce biserica originală a fost distrusă. Biserica renascentistă se mândrește cu dimensiuni magnifice: 365 de metri înălțime, 227 de metri lățime peste transepte, 515 metri lungime, cu două turnuri înalte de 212 metri și o cupolă de 365 de metri.

 Catedrala Sfântul Paul, cea mai mare și mai faimoasă dintre bisericile londoneze FOTO Shutterstock Catedrala Sfântul Paul, cea mai mare și mai faimoasă dintre bisericile londoneze FOTO Shutterstock

Astăzi, după restaurare și îndepărtarea a 250 de ani de murdărie acumulată, Catedrala Sfântul Paul a fost complet restaurată și aici se desfășoară zilnic slujbe.

2. La Sagrada Familia, din Barcelona, Spania, este una dintre cele mai renumite biserici din lume. Construcția La Sagrada Familia a început în 1882 și nu a fost finalizată nici până în prezent. Celebrul arhitect, Antoni Gaudi, a murit înainte ca opera sa să fie realizată.

Lucrările la  Sagrada Familia nu au fost terminate nici până în prezent FOTO Shutterstock Lucrările la Sagrada Familia nu au fost terminate nici până în prezent FOTO Shutterstock

Cu toate acestea, există planuri de finalizare până în 2026. În ciuda faptului că este neterminată, această bazilică modernistă este impresionantă, de la turlele sale înalte, până la splendidele fațade ornamentate.

1. Bazilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului, unde locuiește Papa, este sediul catolicismului. Este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru se întinde pe aproximativ 22.300 de metri pătrați.

Bazilica Sfântul Petru de la Vatican este cea mai mare biserica din lume Bazilica Sfântul Petru de la Vatican este cea mai mare biserica din lume

Această biserică romano-catolică a fost comandată de Papa Iulius al II-lea pentru a fi cea mai grandioasă clădire din creștinătate. Catedrala a fost construită între 1506 și 1626, la lucrările sale contribuind figuri legendare, printre care Rafael, Michelangelo și Bramante.

Cresc tensiunile după ce Rusia a descoperit 511 miliarde de barili de petrol în Antarctica

Rusia a descoperit o cantitate importantă de petrol, echivalentă cu de 10 ori producția Mării Nordului în ultimii cincizeci de ani. Temerile legate de eventuale foraje cresc, scrie evz.ro.

De câteva zile speculațiile se înmulţesc. Descoperirea de către Rusia a unor rezerve mari de petrol pe teritoriul britanic al Antarcticii este subiect de mare îngrijorare în Anglia și nu numai. „Rezervele descoperite conțin aproximativ 511 miliarde de barili de petrol, de aproximativ 10 ori mai mult decât producția Mării Nordului în ultimii cincizeci de ani”, au informat mai multe instituții de presă, inclusiv publicația britanică „The Telegraph”.

Acest inventar a fost semnalat Moscovei de navele de cercetare rusești, conform dovezilor furnizate săptămâna trecută Comitetului de Audit de Mediu (EAC) al Camerei Comunelor. „Aceste studii sunt un preludiu la introducerea platformelor de foraj pentru a exploata această regiune virgină în căutarea combustibililor fosili”, au avertizat parlamentarii britanici.

Semnat în 1959 la Washington, Tratatul Antarctic oferă o protecție semnificativă pentru zonă. Țările semnatare recunosc astfel „că este în interesul întregii omeniri ca Antarctica să fie pentru totdeauna rezervată exclusiv activităților pașnice și să nu devină nici scena, nici miza disputelor internaționale”.

„Deși nu are pretenții teritoriale în Antarctica, Rusia, alături de Statele Unite și China, și-a consolidat treptat prezența în regiune în ultimii ani prin diferite campanii științifice, înființând cinci stații de cercetare în teritoriu din 1957”, relatează revista „Newsweek”.

Săptămâna trecută, „deputatul David Rutley a declarat EAC că departamentul său a decis să aibă încredere în asigurările Rusiei că țara efectuează doar cercetări științifice, adăugând: Rusia și-a reafirmat recent angajamentul față de elementele cheie ale tratatului”, detaliază „Telegrafph”. Unii experți din regiune au avertizat că „a fost naiv să avem încredere în Rusia că își va îndeplini obligațiile – așa cum a arătat invazia sa în Ucraina”.

Potrivit lui Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway College din Regatul Unit, citat de „Newsweek”, activitățile Rusiei trebuie examinate cu atenție pentru a se asigura că sunt conforme cu standardele internaționale. „Există îngrijorări că Rusia colectează date seismice care ar putea fi interpretate mai degrabă ca prospectare decât ca cercetare științifică […] Activitățile Rusiei trebuie înțelese ca o decizie ce urmăreşte subminarea normelor asociate cercetării seismice și, la urma urmelor, ca un precursor pentru extracția viitoare de resurse”, a argumentat el.

Acțiunile Rusiei în regiune ar putea „semnala o potențială amenințare la adresa interzicerii permanente a exploatării miniere”.

Natalitatea în R. Moldova a scăzut drastic! În 2023, s-au născut cu 3.000 de copii mai puțin

Anul trecut,  în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană și municipiul Tighina), s-au născut aproximativ 24 000 de copii, fiind în descreștere cu circa 3 000 (sau cu 11%), comparativ cu anul 2022, conform Biroului Național de Statistică, citat de evz.ro. Din numărul nou-născuților, peste 50% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 104 băieți – la 100 fete. Tot în 2023, în mediul urban de peste Prut, numărul nou-născuților a fost mai mic cu peste 4000 copii (sau cu peste 30%) față de cel rural.

Femeile din mediul rural basarabean nasc mai mulți prunci

În orașele de peste Prut, s-au născut peste 9000 de copii (sau peste 41% din totalul nou-născuților din Republica Moldova), în comparație cu situația din localitățile rurale, unde s-au înregistrat peste 14 000 nou-născuți (constituind aproape 59% din cifra totală).

În anul 2023, vârsta medie a mamelor la prima naștere a fost de 25,3 ani, fiind aceeași ca și în anul precedent. Apoi, mamele din mediul rural nasc la o vârstă mai tânără (23,9 ani), față de mamele din mediul urban (27,3 ani), potrivit BNS.

Ponderea copiilor născuți în cadrul căsătoriilor a fost de peste 80% (sau 19,6 mii copii), iar fiecare al 5-lea copil de peste Prut s-a născut în cupluri neînregistrate oficial (4,4 mii persoane sau peste 18%). Pe medii de reședință, cifra nou-născuților în anul de referință, în localitățile urbane, a fost mai mic cu 4,3 mii copii (sau cu peste 30%) față de cele rurale.

De asemenea, în orașele din R. Moldova există mai puține familii cu patru și mai mulți copii. Majoritatea nou-născuților în asemenea familii, revenind mamelor din mediul rural. Astfel, din totalul celor 2,4 mii de copii din familii cu mulți copii, peste, 75,0% s-au născut în localități rurale, conform aceleiași surse.

Exodul continuu de peste 30 de ani și creșterea vârstei de căsătorie au provocat criza demografică în RM Demograful Valeriu Sainsus, conf. univ. în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, a explicat factorii ce influențează scăderea natalității și cum ar putea fi ameliorată această situație. „Vârsta de căsătorie în Republica Moldova a crescut semnificativ.

Din perspective demografice, fenomenul semnifică faptul ca numărul de copii născuți per familie să fie unul sau chiar mai puțini. Cu cât vârsta de căsătorie e mai mare, cu atât numărul de copii născuți este mai mic. Un alt factor important al scăderii natalității este și emigrația excesivă. Totuși, în Republica Moldova sunt necesare și politici direcționate pe dimensiunea familiei, care ar aduce dividend economic tuturor membrilor familiilor și bunăstării lor”, observă demograful Valeriu Sainsus.

Kremlinul, mai decis ca oricând: Putin a programat exerciţii nucleare. Anunțul a fost făcut astăzi!

Vladimir Putin a anunțat la începutul acestei luni că forțele armate ruse vor efectua simulări și exerciții militare cu arme nucleare tactice. Luni, 20 mai, administrația prezidențială rusă a precizat că simulările respective „vor avea loc într-un termen adecvat”, scrie evz.ro.

De asemenea, Kremlinul a precizat că exercițiile militare cu armele nucleare tactice reprezintă „o chestiune care ține de Ministerul Apărării”. Potrivit publicațiilor din Federația Rusă, ordinul președintelui Vladimir Putin vine în contextul în care securitatea statului rus a fost amenințată de statele occidentale.

Chestionat de jurnaliști în legătură cu ordinul dat de Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a furnizat o dată exactă pentru exercițiile militare. În schimb, purtătorul de cuvânt a subliniat faptul că ministrul Apărării este în măsură să ofere mai multe informații în acest sens.

„Aceasta este o întrebare pentru Ministerul Apărării. Există într-adevăr un ordin din partea comandantului suprem, acesta va fi executat în intervalul de timp adecvat”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Într-o declarație anterioară, ministerul rus al Apărării a precizat că la ordinul președintelui forțele armate au demarat pregătirile pentru o aplicație militară pe termen scurt cu formațiuni de rachete din Districtul Militar Sudic.

În cadrul exercițiilor militare militarii vor fi instruiți să pregătească și să folosească arme nucleare non-strategice. Obiectivul urmărit de administrația președintelui Putin constă în asigurarea integrității și suveranității teritoriale a Federației.

Exercițiile militare se vor desfășura la granița cu Ucraina și se vor constitui în trei etape. În a doua etapă vor participa și soldații lui Lukașenko, aliatul tradițional al liderului rus, potrivit Tass.

O femeie din Moscova, suspectată că a trimis bani armatei ucrainene. FSB a arestat-o pentru înaltă trădare
Articolul anterior
Toți recruții ruși care anul trecut i s-au plâns lui Putin că au fost trimiși pe front fără pregătire militară au fost uciși în luptele din Donețk
Articolul următor