Poluarea cu plastic este tot mai gravă în Republica Moldova

Republica Moldova importă tot mai multe materiale plastice, iar deșeurile de plastic generate cresc exponențial. În ultimii zece ani, cantitatea de materiale plastice folosite în Republica Moldova a înregistrat o creștere constantă de circa patru la sută anual. Pentru a aborda consecințele nocive ale poluării cu plastic, e nevoie de a crește responsabilitatea producătorilor și aplicarea principiilor economiei circulare. Sunt concluzii ale unui studiu național privind deșeurile din plastic, transmite IPN.

What Raw Materials are Used to Make Plastic?

90% din deșeurile de plastic sunt depozitate în amestec cu gunoiul menajer. Printre deșeurile din plastic care ajung cel mai des la groapa comună de gunoi sunt filtrele pentru țigări produse din acetat de celuloză, PET-urile pentru băuturi, capacele din plastic pentru PET-uri, ambalajele alimentare, pungile alimentare din plastic, veselă de unică folosință.

În ultimii trei ani, se atestă o creștere a cantității de pungi biodegradabile importate în Republica Moldova, datorită noilor modificări legislative în vigoare. Totuși, potrivit autorilor studiului, trecerea la ambalaje biodegradabile nu vine cu beneficii pentru mediul înconjurător dacă nu sunt luate măsuri de colectare și reciclare corespunzătoare. Articolele din plastic „biodegradabile”, inclusiv pungile și recipientele de plastic de unică folosință, se descompun complet numai dacă sunt expuse la temperaturi ridicate prelungite de peste 50°C.

În Republica Moldova sunt autorizați 28 de operatori care au printre tipurile de activități desfășurate inclusiv gestionarea deșeurilor din plastic. Cantitatea de deșeuri din plastic colectată anual de operatorii analizați variază de la 8 tone la 2400 tone.

Studiul recomandă elaborarea unui plan național de acțiuni pentru reducerea poluării cu deșeuri de plastic și implementarea principiilor economiei circulare. Autorii sugerează reducerea și eliminarea treptată a produselor de unică folosință din plastic. Autoritățile sunt încurajate să promoveze conceptul de reutilizare, să implementeze sistemul de depozit pentru ambalajele din plastic.

Cercetarea a fost elaborată de Asociația Obștească „Verde e Moldova”, în parteneriat cu Centrul de instruire și consultanță „E-Circular”, cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD.

Caz tragic la Aeroport: Un bărbat de 71 de ani a decedat subit

Un bărbat a decedat la Aeroportul Internațional Chișinău. Tragedia s-a produs astăzi, 4 octombrie.

Reprezentanții Aeroportului au comunicat că bărbatul se afla la ghișeul unei companii aeriene pentru a procura un bilet de avion, moment în care i s-a făcut rău și și-a pierdut cunoștința, transmite Știri.md.

La fața locului, au intervenit imediat medicii din cadrul Punctului Medical al Aeroportului care au încercat să-l resusciteze. La Aeroport a sosit și un echipaj al ambulanței care a intervenit în manevrele de resuscitare. 

În urma multiplelor tentative de a-l salva, bărbatul a decedat.

Circulația transportului în PMAN, închisă de astăzi și până luni dimineața, în legătură cu Ziua Vinului

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 04 octombrie 2024, ora 16:00 – 07 octombrie 2024, ora 05:00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între str. Alexandr Pușkin și str. Maria Cebotari, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

De asemenea, în perioada: 05 octombrie 2024, ora 05:00 – 07 octombrie 2024, ora 05:00, va fi suspendat traficul pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, tronsonul cuprins între str. Columna și str. 31 August 1989.

Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea în Piața Marii Adunării Naționale a sărbătorii Ziua Națională a Vinului, ediția a XXIII-a.

Transportul public care traversează centrul orașului în perioada vizată va circula pe străzile adiacente, după cum urmează:

04.10.2024 – 07.10.2024 – pe perioada sistării circulației rutiere pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tronson cuprins între str. Alexandr Pușkin și str. Maria Cebotari:

Troleibuze:

  • traseul rutelor nr. 1, 5 și 8  se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Constantin Negruzzi pe str. Ciuflea, str. București, str. Alexei Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă, Piața Dimitrie Cantemir și în continuare pe traseele stabilite, retur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București, str. Ciuflea, bd. Constantin Negruzzi și în continuare pe traseele stabilite;
  • traseul rutei nr. 4  se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Constantin Negruzzi pe str. Ciuflea, str. București și în continuare pe traseul stabilit, retur – de pe str. Vasile Lupu pe str. Constantin Stere, str. Mihail Kogălniceanu, str. Serghei Lazo, str. Alexei Mateevici, str. Alexandr Pușkin,  bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 22  se modifică după cum urmează: tur –  de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București, bd. Dacia și în continuare pe traseul stabilit, retur – de pe bd. Dacia pe str. București, str. Alexei Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă, Piața Dimitrie Cantemir și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 34  se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexei Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă, Piața Dimitrie Cantemir și în continuare pe traseul stabilit; retur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București, str. Ciuflea.

Autobuze:

  • traseul rutei nr. 5 se modifică după cum urmează: tur – pe traseul stabilit, retur – de pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. Vasile Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 8 se modifică după cum urmează: tur – de pe str. Mitropolit Dosoftei pe str. Mihai Viteazul, str. Alexei Șciusev, str. București, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. Mihail Kogălniceanu, str. Alexandr Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexei Șciusev, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Henri Coandă și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 9 se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni, str. Mihail Kogălniceanu, str. Alexandr Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexei Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă;
  • itinerarul rutei nr. 11 se modifică după cum urmează: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexei Șciusev, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 26 se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Sciusev, str. București, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. Mihail Kogălniceanu, str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit, retur – de pe bd. Grigore Vieru pe str. Ierusalim, str. Petru Rareș, str. Albișoara, str. Mihai Viteazul, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
  • traseul rutei nr. 46 se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexei Șciusev, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexei Șciusev, str. București, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. Mihail Kogălniceanu, str. Alexandr Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

05.10.2024 – 07.10.2024 – pe perioada sistării circulației rutiere pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni, tronsonul cuprins între str. Columna și str. 31 August 1989

Troleibuze:

  • traseul rutelor nr. 7, nr. 12 și nr. 25  se scurtează până la str. Columna;
  • traseul rutei nr. 10 se modifică după cum urmează: tur –  de pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. Vasile Alecsandri, șos. Hâncești și în continuare pe traseul stabilit; retur – pe traseul stabilit;
  • traseul rutelor nr. 16 și nr. 32 se modifică după cum urmează: de pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexandr Pușkin  și în continuare pe traseele stabilite;
  • traseul rutei nr. 29  se modifică după cum urmează: tur – str. Mircești, str. Petricani, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. Henri Coandă, Piața Dimitrie Cantemir, str. Calea Ieșilor (cu întoarcere în zona Parcului „Alunelul”), retur – str. Calea Ieșilor, Piața Dimitrie Cantemir, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Mihai Viteazul și în continuare pe traseul stabilit.

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină în trafic, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.

Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze cetățenilor pentru incomoditățile create.

Dacă îți dorești o seară plină de căldură și energie pozitivă, Evening Jam: Acoustic & Soul este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi!

Pe 19 octombrie, ora 18:00, te invităm la Mediacor pentru o seară de muzică acustică și emoții autentice, unde melodiile pline de suflet vor crea o experiență unică.

Dacă îți dorești o seară plină de căldură și energie pozitivă, Evening Jam: Acoustic & Soul este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi!

Line-up-ul nostru aduce pe scenă artiști cu voci de excepție, acompaniați de instrumentiști care știu cum să transforme fiecare piesă într-o poveste:

Mahaya – Trupa ce te va cuceri cu piesele ultimului lor album ,,Semnal în Vânt”. Instrumentiștii trupei vor oferi suportul muzical perfect pentru întreaga seară, acompaniind și restul artistelor.
Milla Danilceac – O voce care aduce pe scenă povești muzicale încărcate de emoție și sinceritate.
Ana Cernicova – O voce fină și sofisticată care va crea o incursiune profundă în lumea muzicii acustice.
Cristina Scarlat – O forță vocală de neuitat, gata să transforme scena într-un spectacol impresionant.

Atmosfera va fi una caldă și primitoare, unde fiecare notă se va simți ca o îmbrățișare muzicală. Într-o locație modernă și intimă, te vei lăsa purtat de ritmuri acustice de calitate, perfect pentru a savura muzica live.

Preț bilete:
Early Bird: 350 lei (până la 29 septembrie)
Early Bird Update: 400 lei (din 30 septembrie până pe 18 octombrie)
Ziua concertului: 450 lei.

Procură bilete AICI!

Nu rata șansa de a trăi o seară memorabilă, alături de prieteni sau familie, într-o ambianță unde muzica live și vibrațiile pozitive te vor face să simți magia momentului.

Profită de Early Bird și ia-ți bilet acum!

Evening Jam: Acoustic & Soul – Muzică autentică, energie pozitivă și o seară de poveste!

Organizat de Alma Agency
Partener media: KissFM

Mai mulți tineri moldoveni au participat la antrenamente speciale în Turcia, unde ar fi fost pregătiți pentru a declanșa dezordini în masă la protestele din Capitală
Articolul anterior
Alegeri în Rusia: ,,Locuitorii Ucrainei ocupate îl vor președinte pe Putin”
Articolul următor