”Vrem să paralizăm toată Franța!” Peste 1,2 milioane de oameni au ieșit în stradă să protesteze împotriva legii pensiilor lui Macron

Protestatarii vor să „paralizeze Franța”, președintele Macron vrea în continuare să mărească cu 2 ani vârsta de pensionare, scrie b1tv.ro.

Peste 1,2 milioane de protestatari au mărșăluit marți în Franța, în timp ce lucrătorii feroviari și personalul din rafinării sunt implicați în greve continue

Și sindicatele și-au intensificat campania pentru a încerca să oprească planul lui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare la 64 de ani.

Pentru a șasea oară de la începutul anului, sindicatele au convocat o zi de greve și demonstrații la nivel național. Multe mitinguri de protest au atras mulțimi mai mari decât cele organizate anterior, la jumătatea lunii ianuarie, inclusiv în Marsilia, unul dintre cele mai mari orașe din Franța, au declarat autoritățile și mass-media locale.

„Vrem să paralizăm toată Franța”, a declarat Fabrice Michaud, de la filiala lucrătorilor feroviari a sindicatului CGT.

Sindicatele feroviare au făcut apel la greve continue, pe termen nelimitat, care ar putea afecta toate trenurile naționale, precum și rutele internaționale, inclusiv Eurostar. Colectorii de gunoi și șoferii de camion s-au alăturat acțiunii.

Până la prânz, aproximativ 39% dintre lucrătorii operatorului feroviar de stat SNCF erau în grevă, a declarat o sursă sindicală pentru Agenția France-Presse – cel mai mare număr de la prima grevă împotriva modificărilor pensiilor, la 19 ianuarie.

Circulația autobuzelor urbane locale și trenurilor de metrou din marile orașe au fost afectate, la fel ca și zborurile companiile aeriene, cu până la 30% din zboruri anulate marți și miercuri, deoarece controlorii de trafic aerian au intrat în grevă.

Aproximativ 24% dintre lucrătorii din sectorul public au întrerupt munca, iar multe școli s-au închis, deoarece profesorii au organizat o grevă de o zi. Unii studenți, inclusiv de la Universitatea Rennes 2 din Bretania, au început să blocheze facultățile în noaptea de luni spre marți.

Lucrătorii din rafinării și din sectorul energetic au participat, de asemenea, la greve. Sindicatul CGT a declarat că livrările de combustibil de la rafinăriile din Franța au fost blocate începând de marți dimineața, ceea ce ar putea duce la o criză de benzină în benzinării dacă protestele continuă.

„Guvernul trebuie să ia în considerare această [rezistență] când sunt atât de mulți oameni în stradă, când guvernul are atât de multe probleme în a le explica și a adoptareforma”, a declarat Laurent Berger, liderul sindicatului moderat CFDT, la o demonstrație din Paris.

Propunerile lui Macron de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și de majorare a numărului de ani de muncă necesari pentru a solicita o pensie completă sunt în dezbatere în Senatul francez.

Se preconizează că discuțiile se vor încheia până la sfârșitul lunii martie. Se preconizează că o comisie formată din legislatori din ambele camere ale parlamentului va căuta un potențial acord asupra unei versiuni comune a textului, care va fi prezentată în cele din urmă spre aprobare la adunarea națională și apoi la senat. Dar rămân tensiuni în ceea ce privește nivelul de sprijin.

Guvernul este hotărât să continue cu modificările la pensii, iar purtătorul său de cuvânt a declarat că există probleme mai importante cu care se confruntă țara decât grevele, cum ar fi criza costului vieții.

„Pot să înțeleg că nu mulți oameni vor să mai lucreze încă doi ani, dar este necesar pentru a asigura viabilitatea sistemului”, a declarat premierul Élisabeth Borne, la postul de televiziune France 5.

Un sondaj Ifop pentru ziarul de duminică Le Journal du Dimanche a arătat că doar 32% dintre francezi au susținut modificările aduse de Macron la sistemul de pensii. Un sondaj Elabe a constatat că 56% dintre francezi susțin grevele continue, iar 59% susțin apelul de a paraliza țara.

Maia Sandu a fost recenzată: Vă îndemn să răspundeți corect la întrebări

Președinta Maia Sandu a participat la recensământul populației și locuințelor 2024. Șefa statului a îndemnat toți cetățenii să fie amabili cu recenzorii și să răspundă corect la întrebări.

Maia Sandu a fost recenzată: Vă îndemn să răspundeți corect la întrebări

,,Am participat la Recensământul populației și locuințelor 2024. Vă îndemn pe fiecare să participați la recensământ, să fiți amabili cu recenzorul și să răspundeți corect la întrebări. Rezultatele colectate de Biroul Național de Statistică vor ajuta statul să distribuie resursele corect și în funcție de necesități. Recensământul se desfășoară o dată la 10 ani și ne ajută să aflăm câteva informații utile: cât de mare este populația țării, câți oameni trăiesc în diferite localități, câte case sunt conectate la gaz, apă și canalizare, ce ocupație și nivel de studii au cetățenii și altele.

Informațiile colectate sunt confidențiale și protejate prin lege. Recenzorii vor bate la ușile dumneavoastră până la 7 iulie. Interviul durează aproximativ 10 minute. Le mulțumesc tuturor recenzorilor pentru efortul imens și răbdare. Le mulțumesc tuturor cetățenilor care participă la recensământ și înțeleg că astfel contribuim cu toții la îmbunătățirea condițiilor de viață în Moldova.

Participă la recensământ! Fiecare om și casă contează!”, a scris Maia Sandu, pe facebook.

Îmbrățișați înainte de a fi luați de viitură. Tinerii luați de ape în Italia: una dintre fete nu știa să înoate, iar ceilalți doi nu au vrut să o lase singură

Pompierii italieni au recuperat trupurile neînsuflețite ale celor două fete din apele râului Natisone. Acestea sunt Patrizia Cormos și Bianca Doros, luate de o viitură puternică formată pe râul Natisone, în provincia Udine. Cele două cadavre au fost găsite după trei zile, la aproximativ 700 și 1000 de metri de locul unde au fost văzute ultima dată. Căutările continuă pentru băiatul Cristian Molnar. Mulți se întreabă de ce au stat îmbrățișați, când apa era până la genunchi, și nu au încercat să iasă la mal.

Din imaginile surprinse de unii trecători, care se aflau la o distanță mai mare, pe un pod, s-a observat cum cei trei prieteni stau îmbrățișați, așteptând să fie salvați de pompieri, transmite protv.ro.

„Îmbrățișați în fața viiturii”, așa au titrat ziarele din Italia povestea tragică a celor trei români luați de apele învolburate, în zona Udine. Potrivit presei italiene, tinerii au ascultat de indicațiile salvatorilor.

„Pompierul care era jos (în barca ce se îndrepta spre tineri – n.r.) a comunicat cu ei, iar cel din elicopter a fost cel care le-a sugerat să stea îmbrățișați, să fie mai puternici, pentru a se opune și a contracara forța curentului”, a declarat Michele De Sabata, primarul din Premariacco. Pompierii au încercat să îi salveze aruncându-le o frânghie de sus, pe care tinerii nu au reuşit să o prindă. De asemenea, au încercat să folosească o scară întinsă deasupra râului, dar fără rezultat. Viitura a fost prea puternică și i-a destabilizat pe tineri.

Cum au ajuns cei trei prieteni români în mijlocul râului

Cei trei români s-au gândit să facă o excursie în aer liber, spre o destinaţie cunoscută sub numele de ‘Premariacco beach’, plaja de pe râul Natisone, sub podul Ponte Romano din Premariacco. Ei au lăsat mașina pe marginea râului și s-au aventurat, pe jos, spre o insuliță de pietriș, situată în mijlocul acestuia. Apoi, apa a crescut şi ei au rămas blocaţi.

Mai mulți voluntari și salvatori din Premariacco s-au mobilizat pentru a-l găsi pe cel de-al treilea tânăr.

„E a patra zi. Toţi sunt aici. Nu renunțăm, hai să-l ducem pe Cristian acasă”, este mesajul emoționant postat de primarul localității.

Cine sunt cei trei tineri români care au fost duși de viitură pe râul Natisone din Italia

Patrizia Cormos, în vârstă de 20 de ani, era în al doilea an la Academia de Arte Frumoase Tiepolo din Udine. S-a născut în Colleferro (Roma), dar a locuit cu familia în Basaldella di Campoformido.

Bianca Doros, de 23 de ani, sosise din România cu doar câteva zile în urmă, pentru a petrece o perioadă de timp cu părinţii ei, care locuiesc la Udine.

Alături de ele se afla iubitul Biancăi, Cristian Casian Molnar, de 25 de ani, originar din România. El sosise în Italia cu câteva zile înainte, după un sejur în Austria, la fratele său.

În Chișinău s-a încheiat prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I. Câți micuți vor merge la școală?

În Chișinău s-a încheiat prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I, anul de studii 2024-2025.

Daniela Munca-Aftenev, șef adjunct al Direcției educație tineret și sport, a precizat, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de luni, 3 iunie, că numărul de solicitări expediate, în perioada 1 aprilie – 24 mai, a fost de 9.124, transmite realitatea.md.

Responsabila a menționat că rezultatele finale vor fi prezentate în perioada 30 mai – 3 iunie, iar ulterior va fi prezentat și numărul locurilor rămase libere pe platforma escoala.chisinau.md.

„Astfel, din cei 10.409 copii prognozați, conform planului de înmatriculare în clasa I, în cele 387 de clase din instituțiile de învățământ primar și secundar din Capitală, ciclul I și II, în prezent, rata numărului total de copii prognozați pentru înscriere este de 86,86%”, se arată în mesajul emis de municipalitate.

Menționăm că, în perioada 3-17 iunie, se va desfășura etapa a doua de înscriere a copiilor în clasa I, anul de studii 2024-2025. De asemenea, în limita locurilor disponibile în instituțiile de învățământ municipale, va fi organizată și etapa cu numărul trei, care se va desfășura în perioada 20-30 august.

O interpretă de la noi a lansat piesa ,,Departe de mama”
Articolul anterior
Un grup de activiști a organizat o expediție de plimbări cu caiacul pe râul Bîc
Articolul următor