Aliona Moon cucerește de la înălțime!

TH4Reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision Song Contest, Aliona Moon, a uimit publicul de la Malmo, dar și publicul de acasă. Și cei care o susțineau, dar și cei care o criticau, au fost convinși că ea ne poate reprezenta cu demnitate. Aseară, în prima semifinală a concursului, interpreta a avut o prestație care a făcut să ne mândrim de echipa țării noastre.

separator

Piesa „O mie”, interpretată în limba română, a plasat-o pe Aliona Moon în fruntea preferințelor publicului și fost răsplătită cu aplauze furtunoase. Datorită scenariului, rochiei de 5 metri și multor nopți de repetiții, echipa din Republica Moldova s-a clasat în finala Eurovision Song Contest 2013, alături de Belgia, Rusia, Danemarca, Belarus, Ucraina, Estonia, Irlanda, Lituania şi Olanda.

SH_SFone_competitors-35 SH_SFone_competitors-36 SH_SFone_competitors-38

Desemnarea finaliştilor s-a făcut în urma voturilor telespectatorilor din cele 33 de țări participante, plus alte trei finaliste. La televoting s-au adăugat și voturile juriului de specialitate din aceste țări. Ponderea televotingului a fost de 50%, la fel și cea a juraților. Aliona Moon a primit mai multe note de 12, ceea ce i-a permis să fie pe prima poziție în semifinal.

DS__MG_3588_pressconf_semifinal1În cea de a doua semifinală, care va avea loc joi, vor participa 17 țări: Letonia, San Marino, Macedonia, Azerbaijan, Finlanda, Malta, Bulgaria, Islanda, Grecia, Israel, Armenia, Ungaria, Norvegia, Albania, Georgia, Elveţia şi România.

Finala concursului Eurovision Song Contest 2013 va avea loc pe 18 mai.  Unica.md îi urează Alionei Moon în marea finală același succes de ieri.

http://www.youtube.com/watch?v=7CprWOHltCE

200 de mii de lei pentru renovarea cantinelor școlare din țară

Cantinele școlare care urmează să înceapă alimentarea gratuită a elevilor din clasele a cincea – a noua vor fi modernizate. Despre lansarea programului în acest scop a comunicat ministrul Educației, Dan Perciun. În cadrul Bugetului +Plus, care urmează să fie votat în Parlament în a doua lectură joi, vor fi alocate 200 de milioane de lei. Potrivit ministrului, în peste o mie de școli din toată țara vor ajunge până în luna septembrie resursele necesare pentru a se pregăti de alimentarea elevilor, scrie radiomoldova.md.

Dan Perciun a reiterat că, pentru alimentarea elevilor începând cu luna septembrie, din bugetul de stat sunt alocate 200 de milioane de lei, dintre care 100 de milioane de lei vor fi pentru instituțiile de învățământ din Chișinău pentru dotarea a 110 cantine școlare, care urmează să alimenteze peste 42 830 de elevi. În același timp, 100 de milioane de lei vor fi acordate pentru cantinele școlare din restul țării, 901 instituții și 114 000 de elevi.

Aceste resurse sunt puse la dispoziția școlilor pentru câteva tipuri de cheltuieli pe care le pot face, fie că vorbim de modernizarea infrastructurii, acolo unde resursele puse la dispoziție sunt mai semnificative, fie de pregătire pentru preparare, servire, procurare de anumite echipamente, mobilier sau eventual digitalizarea sistemelor de gestionare a procesului de alimentare. Aceste resurse au fost alocate conform unei formule, reieșind din doi parametri, pe de o parte pentru instituții de învățământ din capitală. Pentru toate școlile am pornit cu o sumă de 200.000 de lei, iar suplimentar, în funcție de numărul de elevi, au fost alocate resurse adiționale.

La sfârșitul lunii trecute, Guvernul a decis ca de la începutul următorului an de învățământ, peste 150 de mii de elevii din treapta gimnazială să primească gratuit micul dejun. Conform datelor Ministerului Educației și Cercetării, în prezent, 135 de mii de copii din clasele primare beneficiază de alimentație gratuită.

Recent, Ministerul de resort a publicat și supus consultărilor publice meniul școlar destinat elevilor din clasele a V-a – a IX-a. Potrivit autorităților, acest meniu va putea fi implementat în instituțiile de învățământ care nu dispun de bloc alimentar sau unde cantinele existente au o capacitate limitată, nepermițând asigurarea micului dejun cu bucate gătite pentru toți elevii din aceste clase. Astfel, aceștia vor primi pachete alimentare, care vor conține fructe proaspete, chifle sau hamburgeri.

Un individ a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru uciderea unui bătrân de 79 de ani

Procuratura Drochia informează despre condamnarea unei persoane pentru omor. Conform învinuirii, bărbatul, originar și locuitor al unui sat din raionul Drochia, în noaptea lui 03 iunie 2024, aflându-se în stare de ebrietate alcoolică, în urma unui conflict cu un consătean în vârstă de 79 de ani, l-a sugrumat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit raportului de expertiză judiciară, acțiunile de sugrumare au cauzat asfixia mecanică în ansamblu cu alte leziuni, care au dus la decesul victimei.

La 12 noiembrie 2024, cauza penală a fost expediată pentru examinare în fond în Judecătoria Drochia (sediul Central).

Inculpatul, în ședința de judecată, a menționat că nu a avut intenția de a-l omorî pe bărbat, dar a recunoscut că i-a aplicat o lovitură în regiunea gâtului.

Prin sentința recent pronunțată de Judecătoria Drochia (sediul Central), inculpatul a fost condamnat pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.145 alin.(2) lit.e) din Codul penal, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 18 ani închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis.

Inculpatul s-a aflat în arest preventiv din 19 iunie 2024.

Sentința nu este definitivă și este susceptibilă de atac la Curtea de Apel Nord.

Controale inopinate la comercianții de pește viu. Câte amenzi au fost aplicate

În perioada 04.04.2025-13.04.2025, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au desfășurat  o serie de controale inopinate în cadrul magazinelor specializate, piețelor agroalimentare și locurilor potențiale de vînzare ilegală a peștelui viu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Raziile au avut loc conform Ordinului directorului general al ANSA nr. 163/2025 cu privire la intensificarea controalelor privind comercializarea peștelui viu, dar și conform Ordinului nr.57/2023 privind verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare și verificarea cerințelor privind certificarea sanitar-veterinară.

Total, au fost efectuate, în această perioadă, 80 de controale inopinate, în urma cărora au fost constatate mai multe neconformități:

1. Condiții necorespunzătoare de transportare și păstrare a peștelui viu;

2. Transportarea peștelui viu fără acte de proveniență și fără certificat sanitar-veterinar;

3. Lipsa sistemelor de oxigenare a apei în bazine și unitățile de transport;

4. Lipsa informațiilor privind lotul, specia, cantitatea și data capturării sau livrării;

5. Comercializarea peștelui a cărei origine probabilă ar fi din braconaj;

6. Vînzarea peștelui viu în piețe sau pe marginea drumului fără acte permisive.

La moment, inspectorii ANSA au aplicat 38 sancțiuni contravenționale. Controalele inopinate continuă pe teritoriul țării, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare.

Precizăm că. persoanele care au admis astfel de încălcări sunt pasibile de sancțiuni conform art.114 alin. (3) al Codului contravențional care prevede amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale pentru persoane fizice și de la 240 la 300 de unităţi convenţionale persoanelor juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an. 

După elucidarea tuturor aspectelor,  dosarele administrative urmează a fi transmise către Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru a fi examinate și prin prisma actelor normative pentru a se stabili și a se cuantifica daunele aduse mediului prin acțiuni de braconaj, pe care urmează să le suporte făptașii.

Stimați consumatori! Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să achiziționați pește viu doar din locuri de comercializare autorizate sanitar-veterinar și, la necesitate, să solicitați certificatul sanitar – veterinar de proveniență a peștelui. 

! Totodată, este important ca peștele viu să fie expus spre comercializare în bazine/containere curate, cu apă limpede, oxigenată și la temperatura corespunzătoare, fiind însoțit obligatoriu de certificat sanitar-veterinar.

! Peștele viu destinat comercializării pentru consumul uman este crescut în bazine acvatice naturale sau artificiale, în cadrul exploatațiilor specializate pentru creșterea peștelui, autorizate sanitar-veterinar și capturat în zone sigure, cu efectuarea controlului ihtiopatologic.

Este interzisă comercializarea peștelui viu în următoarele cazuri:

1. Fără acte de provenință (certificat sanitar – veterinar) ;

2. Din unități de transport, stradă sau unități de comerț (piețe agroalimentare, magazine specializate, supermarketuri, etc.) neautorizate sanitar veterinar;

3. Fără respectarea normelor de bunăstare animală (bazine murdare, apă neoxigenată, lipsă întreținere);

4Specii protejate sau pește pescuit ilegal;

Aducem mulțumiri cetățenelor care au sesizat ANSA despre suspectarea comercializării speciilor de pește care ar proveni din braconaj. 

Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot apela Call Centrul ANSA 022-511-511.

Un desert colorat
Articolul anterior
El Radu – un burlac în căutarea dragostei
Articolul următor
Close menu