Autoritățile anunță ziua când va avea loc simulare generală pentru Summitul din 1 iunie

Duminică, 14 mai, începând cu ora 09:00, timp de 5 ore, autoritățile responsabile pentru securitatea Summitului organizează o repetiție generală pentru asigurarea bunei desfășurări a evenimentului internațional din 1 iunie, care va avea loc în Republica Moldova

Când va avea loc simulare generală pentru Summitul din 1 iunie

În acest context, vor fi instituite perimetre de securitate în zona centrală a orașului Chișinău. Subsecvent, se vor aplica restricționări temporare de trafic pentru arterele principale din sectoarele Centru și Botanica ale capitalei, cât timp coloanele oficiale se vor deplasa către locația unde se organizează Summitul. La fel, vor fi unele limitări de trafic pe traseele Bulboaca-Chișinău și revers.

Scopul simulării generale din ziua de 14 mai constă în îmbunătățirea lucrului și cooperării la nivel interinstituțional, precum și verificarea concepției integrate de securitate.

De asemenea, se are în vedere însușirea de către forțele participante a misiunilor de securitate și a modului de rezolvare a unor situații tactice. 

Totodată, se va menține un nivel adecvat de siguranță și securitate luând în calcul respectarea vieții cotidiene a tuturor cetățenilor. 

Populația va fi informată din timp despre activitățile care au loc în timpul desfășurării simulării, în acest sens fiind publicate informații și hărți cu trasee alternative recomandate pentru evitarea aglomerărilor și facilitarea deplasărilor în Chișinău și zonele adiacente.

Poliția face apel la conducătorii auto să dea dovadă de înțelegere față de eventualele dificultăți din trafic, să își păstreze calmul și să nu uite de politețea rutieră. De asemenea, cel mai indicat este ca cetățenii să își planifice din timp traseul de deplasare pentru ziua de 14 mai, în intervalul orelor 09:00-14:00, accesând drumurile adiacente Aeroportului Internațional Chișinău, evitând arterele principale ale capitalei, precum și deplasarea în acest interval de timp pe ruta Chișinău – Bulboaca și revers.

Datorită antrenamentelor din cadrul simulării generale, autoritățile responsabile de securitatea Summitului informează cetățenii în legătură cu posibile întârzieri și aglomerări în traficul rutier din centrul Chișinăului și zonele limitrofe.

Din rațiuni de securitate, unele informații, inclusiv cele care prevăd restricționări, nu pot fi date publicității decât foarte aproape de momentul instituirii acestora. În context, autoritățile naționale fac apel la înțelegere din partea cetățenilor pentru incomoditățile generate de lipsa informării prealabile.

Autoritățile mizează pe atitudinea proactivă a cetățenilor în tot angrenajul de pregătiri pentru acest eveniment de anvergură care va avea loc în țara noastră, în localitatea Bulboaca.

Măsurile de securitate, care vor fi aplicate pentru Summitul CPE, sunt la standarde internaționale și vor fi instalate gradual având un nivel sporit de flexibilitate, astfel încât inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni.

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

O fetiță a fost împușcată în cap de către un vecin, în timp ce se juca de-a v-ați ascunselea în fața casei acestuia
Articolul anterior
O fetiță pianistă din Moldova a câștigat primul loc la un concurs organizat de Marea Britanie
Articolul următor