Propagandiștii lui Putin se tem de o înfrângere în Ucraina și amenință cu apocalipsa. „Dacă pierdem, luăm toată lumea cu noi”

Propagandistul de serviciu al Kremlinului, Vladimir Soloviov, a invocat din nou apocalipsa la emisiunea sa TV unde a discutat despre consecințele unei înfrângeri a Rusiei în Ucraina, informează Newsweek.

VIDEO | Propagandiștii Rusiei au început să se certe între ei: Soloviov  către Girkin – Dacă voiai cu adevărat să lupți, mergeai la Wagner. Girkin  îl numește „limba de aur a Federației Ruse”

Într-un videoclip cu emisiunea de seară a lui Soloviov de pe canalul Rusia-1, propagandistul rus l-a ascultat pe invitatul său, realizatorul de film Karen Șahnazarov, în timp ce spunea că războiul a devenit acum o chestiune de viață și de moarte pentru Rusia, transmite digi24.ro.

Șahnazarov s-a întrebat dacă poporul rus înțelege cu adevărat „gravitatea pericolului” reprezentat de felul în care se va sfârși războiul, adăugând că acest conflict este „mult mai complex și periculos” decât al Doilea Război Mondial. 

Directorul casei de producție Mosfilm a spus că societatea rusă modernă nu arată deloc ca cea din 1941, atunci când Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică, pentru că de această dată nu mai există o ideologie care să îi unească pe oameni.

Rușii contemporani, potrivit producătorului de film, au crescut cu cultura americană, țara fiind divizată și suferind de pe urma lipsei tinerilor, ceea ce înseamnă că pe front merg multe persoane în vârstă. 

„Ar trebui să începem să recunoaștem că aceasta nu este o simplă operațiune militară specială, ci un război”, a spus Șahnazarov. „Dacă pierdem războiul, vom dispărea”. 

Șahnazarov a comparat situația Rusiei cu cea a triburilor de nativi americani care au dispărut după ce au fost invadați de colonizatorii europeni. 

„Cine are nevoie de lume, dacă Rusia nu face parte din ea?” Soloviov a intervenit în discuție pentru a spune că speră că Ucraina înțelege că „dacă noi pierdem, o să luăm întreaga lume cu noi”. 

„Permiteți-mi să vă amintesc ce a spus Comandantului Suprem: ‘cine are nevoie de lume, dacă Rusia nu face parte din ea?’”, a continuat Soloviov, citându-l pe Putin. 

Prezentatorul emisiunii a spus apoi că Rusia ar trebui să folosească armele nucleare, să elimine restricțiile cu privire la testarea acestora și „să demonstrăm ceea ce avem în mod convingător”.

Săptămâna trecută, Soloviov a spus în timpul emisiunii sale de la radio că „războiul nuclear este inevitabil”. 

În ciuda amenințării izbucnirii unui război nuclear, experții au spus că Kievul a demonstrat deja că are capacitatea de a doborî mult temutele rachete hipersonice ale Rusiei, ceea ce înseamnă că Moscova ar putea deveni mult mai reticentă să intensifice atacurile cu arme convenționale. 

„Știm că aceste rachete nu sunt nici hipersonice, nici de neoprit”, a spus Serghei Sumlenni, fondatorul Centrului Inițiativei Europene de Reziliență. „Din această perspectivă, ar trebui să analizăm și alte pericole rusești, precum amenințările nucleare. Sunt ele capabile să ne lovească?”.

O alpinistă a escaladat cel mai înalt munte din lume în timp record

Nicio femeie nu a urcat vreodată pe Everest atât de repede ca Phunjo Lama, joi. Alpinista a doborât recordul. Ea a escaladat cel mai înalt munte din lume în 14 ore şi 31 de minute. Lama a făcut într-o jumătate de zi ceea ce majoritatea alpiniştilor au nevoie de zile întregi pentru a face. Muntele are o înălţime de 8.849 de metri. Este necesar să petreacă nopţi în tabere diferite pentru a se odihni şi a se aclimatiza. Lama a făcut ascensiunea aproape ca pe un sprint, scrie Mediafax.

„A pornit (din tabăra de bază) la ora 15.52 pe 22 mai. A ajuns pe vârf la ora 6.23 pe 23 mai”, a declarat pentru AFP Khim Lal Gautam, şeful biroului de teren al departamentului de turism din tabăra de bază.

Alpinista a fost clară cu privire la obiectivul ei. La începutul acestei luni, în timp ce se afla încă în tabăra de bază, Lama a declarat într-o postare pe Facebook că este „100% sigură” că va ajunge pe vârful „Zeiţei Mamă”.

În 2018, Lama a stabilit recordul pentru cea mai rapidă ascensiune realizată de o femeie. Ea a urcat Everestul în 39 de ore şi şase minute. Cu toate acestea, în 2021, Ada Tsang Yin-hung din Hong Kong a cucerit ulterior muntele cu paisprezece ore mai puţin, în 25 de ore şi 50 de minute.

Recordul masculin este deţinut de un alt nepalez, Lhakpa Gelu Sherpa. Acesta a escaladat Everestul în 10 ore şi 56 de minute în 2003.

Pe lângă alpinism, Lama este ghid şi salvator cu elicopterul, o meserie care presupune să zboare în timp ce atârnă de o frânghie pentru a salva alpiniştii răniţi atunci când terenul este prea periculos pentru ca un avion să se apropie sau să aterizeze.

În afară de Everest, Lama a escaladat unii dintre cei mai înalţi munţi din lume. Printre aceştia se numără Manaslu şi Cho Oyu, ambii în Himalaya.

O creangă a căzut peste o femeie, în parcul Valea Trandafirilor

O creangă a căzut peste o femeie din Capitală. Incidentul a avut loc pe 24 mai în parcul Valea Trandafirilor.

Potrivit directorului interimar al Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”( AGSV), Tudor Gîrbu a declarat că a căzut un ram verde de la un castan. Arborele întreg este verde, iar din ce motiv a căzut urmează să analizeze, transmite Realitatea.md.

„Cunoaștem ca a căzut peste o doamna, cineva a anunțat 112, care a sosit la fața locului și a acordat ajutor medical. Sperăm să fie bine și pe aceasta cale îi cerem scuze.  Serviciul relații cu publicul al IM AGSV în toate postările pe pagina web atrage atenția vizitatorilor din parcuri sa fie vigilenți unde merg în parcuri, mai ales să atragă atenția la arborii, care după cum cunoașteți sunt bătrâni și nu sunt în cea mai bună formă”, a declarat Tudor Gîrbu.

Autoritățile promit creșteri salariale pentru tinerii profesori

Absolvenții de liceu care vor alege să aplice la un program din domeniul Științe ale educației vor beneficia de peste 2.500 de locuri bugetare, de bursă lunară de două ori mai mare, până la 3.460 de lei în ultimii ani de studii, de programe de studii moderne, precum și de cămin la tarife atractive.

Astfel, Ministerul Educației și Cercetării vrea să atragă cât mai mulți tineri în sistem. Conform datelor, în prezent sunt vacante 1.879 de funcții didactice, transmite Ipn.md.

De mai multe oportunități pot beneficia și absolvenții de colegiu care își vor continua studiile la pedagogie. Pentru aceștia vor fi oferite peste 300 de locuri bugetare pentru studii cu frecvență redusă, scurtarea cu un an a perioadei de studii, dar și cazare în cămin în timp ce învață și muncesc.

Absolvenții specialităților pedagogice care se vor angaja în câmpul muncii la una dintre funcțiile didactice vacante vor beneficia în primii cinci ani de activitate de indemnizație în valoare de 200.000 de lei în cazul absolvenților de universități și 160.000 de lei pentru absolvenții de colegii. De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii cinci ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4.000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice.

Pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se vor compensa cheltuielile pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică și electrică. La fel, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii cinci ani de activitate, dar și alte facilități.

Inițiativele Ministerului, dar și funcțiile didactice vacante în instituțiile de învățământ general din țară au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău.

„Acum este momentul să luați o decizie, iar noi ne străduim să creăm condiții mai bune pentru ca decizia voastră să fie una mai simplă. Contăm foarte mult pe voi, mai ales pentru că ați făcut primul pas și ați ales să studiați pedagogia. Ați trecut printr-un stagiu de practică care sper că v-a motivat și mai mult să contribuiți la creșterea viitoarei generații”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Potrivit datelor prezentate, cel mai mare deficit de pedagogi se atestă în municipiul Chișinău, unde sunt 520 de posturi vacante din cele 1.879. Municipiul este urmat de UTA Găgăuzia – 127 și raionul Ungheni – 97. Cea mai mare lipsă de cadre didactice se înregistrează pentru specialitățile Matematică – 272, Pedagogie preșcolară – 251, Educator – 138, Limbă și literatură română – 130, Fizică – 116 etc.

Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea din București își extind colaborarea. Ce proiecte vor avea în comun
Articolul anterior
Mai multe zboruri spre și din Istanbul! O companie aeriană mărește numărul de curse
Articolul următor