Economia Rusiei este acum ”în rahat”, motiv pentru care Putin ”a decis să se potolească”, a declarat un important politician rus, fost ministru al Economiei. Asta în condițiile în care avioanele civile din Rusia zboară deja cu piese expirate.
Putin ”a decis să se potolească”, după ce economia Rusiei a intrat ”în rahat”, a declarat fostul ministru al Economiei, Andrei Neceaev, potrivit căruia sancțiunile occidentale vor provoca o criză financiară în 2024, potrivit Daily Mail și protv.ro.
În vârstă de 70 de ani, Neceaev este unul dintre ultimii politicieni importanți ai opoziției din Rusia, care a refuzat până acum să plece din țară.
Fostul ministru al Economiei din perioada 1992-1993 a făcut aceste declarații la forumul financiar de la Ekaterinburg.
În criticile rare din partea unei personalități de rang înalt din Rusia, Andrei Neceaev, a dat vina pe sancțiunile occidentale impuse în urma războiului din Ucraina pentru criza economică din țara sa.
El a mai spus că, în timp ce francizele occidentale precum „McDonald’s pot fi înlocuite cu blini (clătite rusești- n.red.), produsele high-tech nu pot”, conform The Times.
”Suntem în rahat și ceea ce este mai rău este că am decis să rămânem în rahatul ăsta”
Comentariile lui Neceaev au stârnit zâmbete nervoase din partea publicului, potrivit publicației, iar un spectactor chiar l-a aplaudat.
Condamnând perspectivele economice ale Moscovei, el a spus că finanțele Rusiei sunt „în rahat”, adăugând: „Și ceea ce este mai rău este că am decis să rămânem în rahatul ăsta”.
În conformitate cu regulile draconice aduse de Vladimir Putin și Kremlin, cei care nu sunt împotriva narațiunii oficiale din Rusia riscă arestări și închisoare. Se știe că unii au fost arestați, torturați și chiar otrăviți.
Mulți au fost forțați să părăsească țara, în timp ce cei care au pus sub semnul întrebării invadarea Ucrainei de către Rusia și au rămas se confruntă cu 15 ani de închisoare în temeiul legilor anti-trădare care interzic orice critică la adresa armatei țării.
Adresându-se audienței de la forum, Neceaev a subliniat ca unul dintre motivele principale ale viitoarei crize faptul că Rusia și-a depășit planul de deficit bugetar în primele patru luni ale anului 2023.
Rusia își va putea finanța deficitul un an, apoi va trebui să se împrumute
El a spus că există suficiente rezerve pentru a finanța deficitul pentru un an, dar după aceea țara va trebui să recurgă la împrumuturi.
Economistul a mai spus că Rusia se confruntă cu o emigrare în masă, ieșiri de capital și scăderea veniturilor din petrol și gaze într-un avertisment îngrozitor adresat oficialilor de la Moscova.
Nu este prima dată când Neceaev a făcut un astfel de comentariu.
Vorbind în aprilie 2022, el a spus că el și familia lui vor rămâne în Rusia atâta timp cât nu există o amenințare directă la adresa libertății mele. Acest lucru a venit într-un moment în care mulți fugeau temându-se de un regim și mai opresiv de la Kremlin și de mobilizarea pentru războiul din Ucraina.
Vorbind la acea vreme, Neceaev a spus o frază pe care a repetat-o și acum, la forum: „Am venit cu o formulă minunată pentru tot ce se întâmplă în Rusia chiar acum. Problema nu este că suntem în rahat, ci că am decis să trăim în asta”.
Aliații occidentali ai Ucrainei – inclusiv Marea Britanie, SUA, precum și țări din Uniunea Europeană – au impus sancțiuni drastice împotriva Rusiei, după ce Putin a ordonat trupelor sale să treacă granița în februarie 2022.
Avioanele civile din Rusia zboară cu piese expirate din 2022 și care nu pot fi înlocuite
Joi, liderii G7 au sosit la Hiroshima, în Japonia, pentru a cântări sancțiuni mai stricte împotriva Rusiei, înconjurați de memento-uri despre costul îngrozitor al războiului.
Un oficial al UE a declarat că liderii reuniți în Japonia vor discuta despre sancționarea comerțului cu diamante al Rusiei, în valoare de miliarde de dolari, în speranța că Moscova rămâne fără fonduri pentru războiul său din Ucraina: „Credem că trebuie să limităm exporturile din comerțul rusesc în acest sector”.
Alte sectoare rusești care se bazează puternic pe tehnologia occidentală au fost puternic lovite de sancțiuni, cum ar fi companiile aeriene.
Viktor Basargi, șeful organului de pază al transporturilor din țară, a declarat că peste 2.000 de zboruri în Rusia au fost efectuate folosind avioane cu piese expirate din 2022, deoarece acestea nu au putut fi înlocuite din cauza sancțiunilor.
El a spus că este „pur și simplu imposibil să importăm anumite produse”.
Între timp, instituțiile de presă ruse au raportat că compania aeriană rusă Aeroflot a ordonat personalului să nu raporteze defecțiuni, deoarece nu le pot remedia.
Cum a reușit Rusia să combată până acum efectele sancțiunilor occidentale
În ciuda măsurilor impuse de Occident, rezistența economiei ruse i-a surprins pe mulți. PIB-ul țării a fost doar puțin afectat, alimentele sunt încă pe rafturi, iar șomajul este la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani.
Țara a reușit să înlocuiască produsele occidentale blocate cu alternative asiatice, în timp ce unii ruși eludează sancțiunile importându-le prin teritorii neutre, cum ar fi Turcia și state din Asia.
Între timp, Rusia a încheiat acorduri cu alte țări – precum China – pentru a umple golurile lăsate de Occident. Cele două țări și-a declarat o prietenie fără limite, crescând comerțul în moduri care au anulat capacitatea sancțiunilor financiare occidentale de a restrânge războiul.
Cu toate acestea, observatorii au sugerat că Moscova a folosit o serie de „indicatori Potemkin” pentru a ascunde întregul impact al sancțiunilor occidentale asupra finanțelor sale și pentru a ascunde că economia se îndreaptă spre colaps.
De exemplu, rata de ocupare a forței de muncă în Rusia este scăzută, deoarece sute de mii fie au fugit din țară, fie au fost trimiși la moarte în Ucraina. În plus, peste un milion de muncitori sunt angajați din punct de vedere tehnic, dar sunt în concediu.