Franța scoate la vânzare castelul opozantului rus Boris Berezovski, decedat în condiții misterioase

Autoritățile franceze au scos la vânzare un castel de lux în valoare de mai multe milioane de euro confiscat de la oligarhul rus Boris Berezovski, vechi opozant al președintelui rus Vladimir Putin și care în 2013 a fost găsit mort în locuința sa din Marea Britanie, conform The Guardian.

Anunțul privind scoaterea l vânzare a castelului a fost făcut vineri de agenția franceză care se ocupă de bunurile confiscate, transmite bani.md.

Berezovski a achiziționat castelul de la Garoupe de pe Coasta de Azur în anii 1990, în timp ce primul președinte al Rusiei post-sovietice, Boris Elțin, era la putere, iar magnatul era considerat unul dintre cei mai puternici oameni din țară.

Castelul a fost confiscat de autoritățile franceze în 2015, la doi ani după ce Berezovski – care devenise un aprig opozant al lui Putin – a fost găsit mort în casa lui din Marea Britanie, în circumstanțe care nu au fost niciodată elucidate.

Proprietatea a fost construită pe prestigiosul Cap d’Antibes de către industriașul și deputatul britanic Charles McLaren, iar istoria sa bogată arată că a fost legată de personalități precum Pablo Picasso, Cole Porter și Ernest Hemingway.

Coasta de Azur a fost populară printre rușii bogați care se întorceau la vizitele familiei imperiale la începutul secolului. După prăbușirea URSS, a devenit un loc preferat pentru oligarhii țării.

Invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile din vest au făcut ca deținerea de proprietăți și chiar intrarea în Franța să fie din ce în ce mai problematică pentru mulți ruși.

Fosta eminența cenușie a Kremlinului în timpul președinției lui Boris Elțîn, căzut în dizgrație odată cu venirea la putere a lui Vladimir Puțîn, Boris Berezovski s-a stabilit în Marea Britanie în anul 2000 și a obținut statutul de refugiat politic în această țară în 2003. El a fost găsit mort în locuința sa din Marea Britanie în martie 2013, la vârsta de 67 de ani.

Miliardarul a fost unul dintre adversarii cei mai virulenti ai lui Vladimir Putin. El era la Londra una dintre figurile principale ale unui grup de exilați ruși anti-Puțîn, din care a făcut parte și Alexander Litvinenko, un dezertor al FSB (serviciile secrete ruse, ex-KGB), otrăvit în noiembrie 2006 cu poloniu, o substanță radioactivă. Litvinenko băuse, cu puțîn timp înainte, un ceai cu omul de afaceri Dmitri Kovtun și cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, într-un hotel londonez. Lugovoi, considerat de Londra principalul suspect, l-a acuzat pe Berezovski de implicare în asasinarea lui Litvinenko. De altfel, Berezovski era vizat de numeroase anchete în Rusia.

El fusese, de asemenea ,condamnat în costumacie la 18 ani de închisoare pentru spălare de bani, delapidare și tâlhărie.

Sâmbăta Mare: Ce este interzis să faci în ultima zi înainte de Paște

Săptămâna Patimilor continuă în biserici cu denia din Sâmbătă Mare când se prăznuieşte „îngroparea lui Hristos cu trupul şi pogorârea la iad, cu dumnezeirea”. Aceasta este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște.

De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină. În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc mâncarea pentru masa de Paște-drobul, borșul de miel, stufatul sau friptura- și fac ultimele retușuri prin casă. Principala grijă a oamenilor înainte de sărbătoarea Sfintelor Paști nu este însă mâncarea, ci primenirea hainelor, căci, la fel ca apa, haina are un rol purificator. Tot sâmbătă, gospodinele pregătesc pasca, un desert delicios preparat din aluat de cozonac și brânză dulce, transmite adevarul.ro.

Conform tradiției, sâmbătă spre duminică oamenii nu trebuie să doarmă,  pentru a li se împlini toate dorințele. Acum se deschid cerurile, iar Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi dorești, spune tradiția. Se face un foc în curţi sau pe dealul din apropierea bisericii, care ţine până la miezul nopţii. De la miezul nopţii, oamenii merg la biserică, la slujbă. Alteori focul este întreţinut de flăcăi până în zori.

În dimineața Sâmbetei Mari, copiii și adulții merg îmbrăcați în haine noi la biserică pentru a se spovedi și pentru a se împărtăși. Potrivit preoților, în această zi se poate spăla și se pot pregăti hainele pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Ce se pune în coșul care trebuie dus la biserică

Sâmbătă seara fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserică pentru sfinţire.

În el aşterne un ştergar curat şi așează o lumânare albă, apoi ouă roşii, pască, cozonac, o bucată de slănină, drob, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roşie fiartă, sare, câţiva căţei de usturoi, o ramură de busuioc și friptură de miel.

Înainte de miezul nopții, se pornește către biserică, unde credincioșii primesc Lumina Sfântă, semn al Învierii Domnului. După slujbă, oamenii merg la cimitir și aprind și acolo lumânări, pentru a veşti și celor de dincolo Învierea Mântuitorului.

Primele căpșune autohtone au apărut în vânzare. Care este prețul

Temperaturile foarte generoase din această primăvară au copt căpșunile mult mai devreme. Au apărut deja primele căpșuni moldovenești, iar la piață prețul acestora pornește de la 65 de lei.

Cei care au reușit să le guste spun că sunt deosebit de aromate și dulci. Cel mai bine au simțit asta pofticioșii care au mers să le savureze chiar din sere, deoarece unii producători au decis să ofere și astfel de servicii, transmite tv8.md.

„Ne ocupăm cu două soiuri: Marmelad și Asia. Sunt foarte gustoase, aromate, deoarece timpul este uscat, este secetă care ne și favorizează, dar și defavorizează, însă contribuie la dulceața fructului, la aroma lui, sunt și plusuri, sunt și minusuri”.

„Acest soi de căpșuni se numește Asia. Sunt foarte dulci și aromate, dar și cele mai solicitate de cumpărători. Mai mult, comercianții ne asigură că fructele sunt bio, fără chimicale”.

De 15 ani, soții Tertiuc muncesc acasă. Au pus pe roate o afacere profitabilă, pentru care depun zilnic un efort considerabil. Dar e nevoie și de multă pasiune și dragoste. Reportajul integral poate fi urmărit aici.

Integrarea europeană în domeniul economic, discutată la Chișinău

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat pe 2 mai, împreună cu premierul Dorin Recean și cu vicepremierul Dumitru Alaiba, la o ședință de lucru cu echipa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Integrarea la UE în domeniul economic, discutată la Chișinăul

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării este instituția în a cărei gestiune se află nouă dintre grupurile de lucru implicate în procesul de negociere, responsabile pentru nouă capitole ale aquis-ului comunitar.

Astfel, discuțiile s-au focusat pe prioritățile ministerului în contextul Planului Național de Acțiuni pentru integrarea europeană și al pregătirii pentru screening-ul bilateral, precum și despre următoarea contribuție la pachetul de extindere pentru acest an.  

De asemenea, a fost abordat modul în care va fi asigurată livrarea măsurilor planificate pentru anul 2024.

„Am pus accent pe importanța conlucrării active cu mediul de afaceri în procesul de aderare la UE. Ne vom asigura, astfel, că ajutăm agenții economici din țară să fie cât mai bine pregătiți pentru procesul de integrare europeană”, a menționat după ședință viceprim- ministra Cristina Gherasimov.

Grevă în aeroporturile din Italia, în perioada 3-7 iunie. Zborurile ar putea fi afectate
Articolul anterior
Nicu Popescu aduce mulțumiri echipei în organizarea Summitului: ,,Un succes remarcabil”
Articolul următor