Iranul are o nouă rachetă hipersonică. Mesaj înfricoșător publicat pe un panou publicitar

Pe un panou publicitar din Teheran, scrie „400 de secunde până la Tel Aviv”, în limbile persană, arabă și ebraică. Este un anunț despre cea mai recentă rachetă din arsenalul de arme al Iranului, în expansiune rapidă – una despre care armata iraniană spune că poate călători cu până la de 15 ori viteza sunetului.

A giant billboard bearing a picture of the 'Fattah' hypersonic missile covers the side of a building in Tehran on Wednesday.

Racheta se numește Fattah, aparent numită după unul dintre cele 99 de nume ale lui Dumnezeu în Islam, care înseamnă „dăruitor de victorie”. Arma a fost dezvăluită săptămâna aceasta, ca o realizare istorică pentru armata țării, transmite dcnews.ro, conform CNN.

Proiectilul hipersonic are capacitatea de a „pătrunde în toate sistemele de rachete de apărare aeriană și de a le detona”, a declarat generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul forței aerospațiale a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRCG) din Iran, în comentariile publicate de agenția de presă semi-oficială Tasnim.

IRGC spune că racheta se poate mișca în interiorul și deasupra atmosferei pământului și are o rază de acțiune de 1.400 de kilometri, ceea ce ar pune Israelul în raza Iranului. Rachetele hipersonice sunt cele care pot călători cu o viteză de peste cinci ori decât cea a sunetului.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, s-a grăbit să respingă potențiala amenințare reprezentată de țara sa.

„Îi aud pe dușmanii noștri lăudându-se cu armele pe care le dezvoltă”, a spus el în comentariile publicate în presa israeliană. „La orice astfel de dezvoltare, avem un răspuns și mai bun – fie că este pe uscat, în aer sau în arena maritimă, incluzând atât mijloace defensive, cât și ofensive.”

Informațiile prezentate de Iran nu au fost verificate în mod independent, dar experții spun că urmăresc progrese tangibile în dezvoltarea rachetelor.

Uzi Rubin, fondatorul și fostul director al Organizației Israeliene de Apărare antirachetă din cadrul ministerului israelian al apărării, nu are niciun motiv să creadă că racheta nu este reală și funcțională.

„Conceptul este realist, elegant și viabil”, a spus el pentru CNN.

Dar el a remarcat că nu este neapărat o „revoluție” majoră în capacitățile de rachete ale Teheranului, adăugând că nu este prima rachetă hipersonică pe care Iranul a proiectat-o, deși este un „design revoluționar”. Experții spun că majoritatea rachetelor balistice pot călători cu viteze hipersonice.

Accident de groază la Ștefan Vodă: Un bărbat a murit pe loc, iar 5 cetățeni străini au ajuns la spital

Aseară, în jurul orei 23:30, Poliția din Ștefan Vodă a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R-30, la intersecția cu drumul de acces în satul Cioburciu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conform informațiilor preliminare, o Skoda condusă de un bărbat de 29 de ani, a ieșit pe contrasens și s-a tamponat cu un microbuz de marca Opel, la volanul căruia se afla un bărbat de 61 de ani.

În urma impactului, șoferul Skodei a decedat pe loc, iar conducătorul din Opel și alți patru pasageri cu vârste cuprinse între 43 și 52 de ani, toți cetățeni străini, au fost transportați la spital cu diverse traumatisme.

Poliția urmează să stabilească circumstanțele exacte ale accidentului.

Miș-mașuri la repararea unei porțiuni de drum din Cahul: Tone de pietriș dispărute

Ofițerii Direcției „Sud” a INI, de comun cu procurorii PCCOCS ai oficiului Sud,  anunță investigarea unei scheme prin care la repararea unei porțiuni de drum din Cahul, 770 tone de pietriș care urma să fie folosit, nu s-a regăsit în lucrarea implementată în 2023, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Mai exact, persoane din rândul responsabililor de șantier i-au raportat conducerii societății pe acțiuni „Drumuri Cahul” faptul că o parte din pietrișul prevăzut de proiect în valoare de peste 370.000 lei, de fapt lipsea din structura temeliei drumului care leagă satele Frumușica și Borceag ale raionului Cahul. Cu toate acestea, prin introducerea datelor denaturate în actele de dare în exploatare și actele contabile (inclusiv cumpărarea acelor 770 tone de la agentul economic vizat), în toamna lui 2023 drumul a fost dat în exploatare. 

Schema, însă, a fost deconspirată de oamenii legii, care au descins cu percheziții la sediul din Cahul și la conducerea societății pe acțiuni, precum și la sediul și conducerea companiei care a comercializat pietrișul prevăzut de proiect.

Drept rezultat al perchezițiilor desfășurate, au fost ridicate acte de evidență contabilă, inscripții de ciornă, extrase de pe suporturi electronice, telefoane mobile și alte obiecte relevante cauzei penale. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Rusia a atacat Odesa cu drone şi rachete, noaptea trecută

Rusia a atacat orașul-port Odesa cu drone și rachete în cursul nopţii de 14/15 noiembrie, lovind clădiri rezidențiale, astfel că o femeie a fost ucisă şi alte 10 persoane, printre care şi copii, au fost rănite, scrie adevarul.ro.

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, a confirmat informaţiile declarând că, în noaptea de joi spre vineri, oraşul a fost vizat de un atac rusesc „masiv”

O femeie a fost ucisă și cel puțin alte 10 persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 9 ani, a mai precizat guvernatorul. Un bărbat în vârstă de 22 de ani a suferit răni grave și a fost spitalizat, iar celelalte persoane sunt tratate în unități medicale pentru răni moderate.

A fost distrus un bloc de apartamente din centrul orașului, dar şi alte clădiri rezidențiale au suferit incendii și pagube, în urma atacului fiind avariate o biserică, instituții de învățământ și vehicule.

În timpul atacului cu drone şi rachete, a fost lovită una dintre conductele principale de încălzire din Odesa, forțând orașul să oprească unul dintre cazanele sale. Potrivit lui Oleh Kiper, sistemul era responsabil pentru încălzirea a 220 de clădiri de apartamente, șapte grădinițe și patru școli. De asemenea, cazanul furniza căldură unei maternități, unde în prezent sunt 22 de bebeluși și 28 de viitoare mămici, care urmează să nască. Spitalul este capabil să se încălzească singur cu ajutorul generatorului său, iar reparațiile sunt în curs la cazan.

Andri Yermak, șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, a calificat atacul de la Odesa drept unul „terorist”.

„Președintelui rus Vladimir Putin îi place să lupte împotriva civililor”, a spus el.

Rusia și-a intensificat atacurile cu drone în Ucraina, inclusiv în orașe importante precum Odesa și capitala Kiev. Atacuri consecutive ale dronelor au vizat Odesa pe 8 și 9 noiembrie, ucigând și rănind civili.

Oficialii ucraineni au avertizat cu privire la amenințarea iminentă la adresa sistemelor energetice și de încălzire ale țării înainte de lunile de iarnă. Șeful interimar al Ukrenergo, operatorul rețelei de stat din Ucraina, declara, la 29 octombrie, că țara s-ar putea confrunta cu cea mai dificilă iarnă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Donald Trump este acuzat oficial că a ascuns acasă documente cu secrete nucleare ale SUA
Articolul anterior
O sculptură creată de inteligenţa artificială, expusă într-un muzeu din Suedia
Articolul următor