România a rămas fără bani pentru refugiații ucraineni: ”Multe mame sunt nevoite să se întoarcă fix acolo de unde au fugit”

Refugiații ucraineni din România nu au mai primit din luna aprilie banii promiși de guvernul român sub forma unui ajutor financiar pentru fiecare familie. O refugiată ucraineană, mamă a unui copil de 7 ani, a declarat că la finalul acestei luni va rămâne fără niciun ban și că singura variantă, pentru ea și alte mame aflate în aceeași situație, este să se întoarcă în Ucraina, „fix acolo de unde au fugit”, scrie digi24.ro.

Guvernul român a modificat, chiar din luna aprilie, condițiile și mecanismul acordării acestui ajutor. Refugiații ucraineni vor putea primi pentru 4 luni consecutiv un ajutor de 2.000 de lei pentru familie, după care, din septembrie, aceștia vor trebui să se angajeze pe piața muncii din România și să-și înscrie copiii la o școală din România.

„Am depus dosarul cu acte, dar nu am primit niciuna dintre sume de la statul român”,  a spus Iulia Raicev, refugiată în România după ce casa sa din Cernihiv i-a fost complet distrusă în război. Iulia, mama unui băiat de 7 ani, a lucrat până acum ca profesoară pentru copiii ucraineni la o școală din București, în cadrul unui proiect finanțat de JRS România. „Contractul de muncă e până pe 30 iunie. Chiria mă costă în jur de 300-350 de euro pe lună. Salariul, de circa 400 de euro, nu-mi permite să-mi acopăr toate cheltuielile: acoperă ori cheltuielile de cazare, ori cele de hrană.  Sunt mamă singură cu un copil. Statul român nu spune nimic despre când vor fi virați banii. Mai sunt mame singure cu copii ca mine, ne e greu, ne gândim să părăsim România. Multe mame sunt nevoite să se întoarcă în Ucraina, practic fix acolo de unde au fugit”,  a spus Iulia.

Refugiații ucraineni încep să părăsească România

Conform datelor centralizate de UE, în luna martie peste 117.000 de refugiați ucraineni beneficiau de sistemul de protecție temporară al Uniunii Europene.  „În ultima lună și jumătate au plecat din țara noastră în jur de 20.000 de refugiați. În acest moment, numărul acestora a ajuns la circa 95.000”, a declarat pentru digi24.ro, Ștefan Leonescu, project manager JRS România, organizația care le-a ajutat pe Iulia și pe alte refugiate ucrainene să lucreze ca profesoare într-un program special care le-a permis elevilor ucraineni să continue școala în România.

Conform lui Leonescu, în acest moment, toate sumele guvernamentale pentru refugiații ucraineni „sunt blocate”, iar acești bani se pot debloca doar la viitoarea rectificare bugetară. „Trebuie bani alocați de guvern pentru chestia asta, atât vreme cât nu sunt alocați bani de la guvern, nu se poate face nimic. Guvernul nu poate opera decât prin rectificare – pentru a aduce acești bani – din acest motiv, mecanismul e blocat”.

Practic, acești bani trebuie alocați din bugetele Inspectoratelor de Urgență (ISU). „În baza centralizatoarelor primite de la autoritățile administrativ-teritoriale, ISUBIF (Inspectoratul pentru Situatții de Urgență București-Ilfov n.r.) a virat sumele necesare pentru decontarea cheltuielilor aferente lunii martie 2023. Plățile pentru decontarea cheltuielilor survenite începând cu luna aprilie 2023 vor fi reluate imediat după aprobarea bugetului și alocarea fondurilor de către ordonatorii de credite principal și secundari”, se arată într-un comunicat al ISU trimis digi24.ro. Celebra măsură 50/20 pentru refugiați nu a mai funcționat.

„A fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe”

Inițial, refugiații ucraineni au beneficiat, timp de aproape un an, de așa-numita măsură „50/20”, stabilită prin ordonanța de urgență 15/2022. și hotărârea de guvern cu normele de aplicare. Practic, statul român deconta 50 de lei pe zi pentru fiecare refugiat pentru cazare și 20 de lei pe zi/refugiaț pentru masă. Ulterior, guvernul a constatat că „decontarea acestor cheltuieli „a fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe aflați în căutare de chiriași”, fapt ce a dus „la creșterea cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români”. Astfel, Exectuviul a aprobat în aprilie o nouă ordonanță și, la finalul lui aprilie o nouă hotărâre de guvern cu măsurile de aplicare: statul oferă astfel 2.000 de lei pe lună pentru fiecare familie de refugiați ucraineni. Câți bani trebuie să primească acum refugiații ucraineni de la statul român.

Ce condiții trebuie, însă, îndeplinite

Refugiații ucraineni beneficiază, de la 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive – mai, iunie, iulie, august – de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Această sumă este de 750 lei/lună pentru persoana singură și 2.000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/lună pentru fiecare persoană (vezi hotărârea de guvern HG 386/2023). După cele 4 luni, refugiații ucraineni beneficiază de suma forfetară lunară până la finalul anului 2023, doar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență/ Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Cuantumul acestei sume este de 750 lei/lună pentru o persoană singură sau 2.000 de lei/lună pentru o familie Guvernul condiționează însă plata acestor sume de încadrarea refugiaților în câmpul muncii și a elevilor în circuitul școlar/de învățământ din România. În acest moment, „doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL)”, conform datelor guvernului român. „Noile condiții pentru integrarea in program sunt foarte complicate, din luna septembrie trebuie să fiu oficial angajată pentru a mă încadra în program. Dacă aș lucra în bucătărie, aș lucra 10-12 ore, cu cine rămâne copilul?”, spune Iulia Raicev.

„Dacă îmi dau copilul la școală și el învață de la 8-12, va fi foarte greu să găsesc un loc de muncă cu un angajator care să mă lase să lucrez 4 ore și să am și salariu ok. Și nu doar eu sunt în situația asta” UE a identificat, în total, fonduri în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro rezervate pentru coeziune și pentru redresarea post-pandemie, pe care statele membre le pot realoca pentru a sprijini refugiații din Ucraina la soluționarea nevoilor urgente, precum locuințele, învățământul, sănătatea și îngrijirea copiilor.

Astfel, UE a aprobat regulamente menite să deblocheze fonduri pentru a ajuta persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Aceste fonduri vor garanta faptul că statele membre care găzduiesc refugiați dispun de resurse suficiente pentru a răspunde nevoilor tot mai mari în materie de locuințe, educație și îngrijiri de sănătate. De asemenea, pentru a sprijini țările UE în gestionarea efectelor războiului Rusiei din Ucraina și în găzduirea refugiaților ucraineni, UE a luat măsuri pentru a permite o mai mare flexibilitate în utilizarea fondurilor politicii de coeziune a UE, de exemplu prin extinderea posibilităților de transfer de resurse între programe și de obținere a unei finanțări de 100 % din partea UE, precum și prin furnizarea de prefinanțare suplimentară pentru proiecte, în scopul de a oferi ajutor imediat statelor membre.

De astăzi lumina și căldura sunt mai scumpe

Consumatorii vor achita începând cu ziua de astăzi mai mult pentru energia electrică și pentru energia termică. Hotărârile ANRE cu privire la majorarea tarifelor au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite IPN.

UPD 11.00 – În știrea inițială s-a strecurat o eroare tehnică: au fost indicate aceleași tarife pentru ambii furnizori de energie electrică. IPN își cere scuze pentru această confuzie. Precizăm că noile tarife pentru consumatorii Premier Energy sunt următoarele:

Pe 3 ianuarie, pentru „Premier Energy” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 3,02 lei/kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,26 lei/kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,29 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV);

– 3,51 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

– 4,10 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Pentru „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA:  

– 3,10 lei /kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,34 lei /kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,64 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

-4,68 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Tot de astăzi intră în vigoare noul tarif pentru consumul de agent termic. Tariful pentru energia termică livrată de către SA „Termoelectrica” va constitui 2 510 lei /Gcal (+38%). Tariful pentru energia termică livrată de „CET Nord” va fi de 2 126 lei /Gcal (+17%).

În cazul „Comgaz-Plus”, tariful pentru termie va fi de 3 603 lei /Gcal (+1%). Consumatorii „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” vor achita un tarif de 3 222 lei /Gcal (+12%).

Încă o lună de stare excepțională: Noi decizii luate la Tiraspol

Starea de urgență din regiunea transnistreană a fost prelungită cu 30 de zile. Așa-zisul soviet suprem a aprobat în acest sens „decretul” liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, transmite IPN.

Potrivit deciziei administrației de la Tiraspol, starea de urgență, instituită în legătură cu criza energetică, rămână în vigoare până pe data 8 februarie.

Administrația de la Tiraspol a decis pe 9 decembrie 2024 să instituie stare de urgență economică pe malului stâng al Nistrului, dar atunci încă nu se cunoștea dacă după 1 ianuarie 2025 concernul rus Gazprom va continua sau nu livrările pentru regiunea transnistreană.

De când gazul rusesc a fost oprit, peste 51 000 de gospodării din regiunea transnistreană au rămas fără gaz și aproape 1 500 de blocuri de locuințe nu au căldură și nici apă caldă. De asemenea, localnicii se confruntă cu deconectări zilnice de energie electrică.

Doi adolescenți, ambii de 17 ani, au fost atacați de un grup de indivizi în noaptea de Anul Nou. Patru tineri au fost reținuți în urma incidentului violent

Patru tineri cu vârstele cuprinse între 19 și 23 de ani, originari din raioanele Ialoveni și Basarabeasca, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, fiind cercetați penal pentru vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În noaptea de 1 ianuarie, polițiștii de la Botanica au fost sesizați cu privire la un incident violent care a avut loc în curtea unui bloc de pe bd. Dacia. Doi adolescenți, ambii de 17 ani, au fost atacați de un grup de indivizi. Conflictul a început cu un schimb de replici și a escaladat rapid într-o bătaie, în urma căreia victimele au suferit multiple răni provocate de un obiect ascuțit. Victimele au fost transportate de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. După măsurile speciale de investigație întreprinse de polițiști, suspecții au fost identificați și reținuți. Aceștia nu sunt la prima abatere de la lege, fiind anterior cercetați pentru huliganism.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 12 ani.

Uimitor! Cum va arăta cel mai mare ”oraș de lemn” din lume, care va fi construit în Suedia
Articolul anterior
Dezvăluiri incredibile despre prințul Harry. Ce i-ar fi mărturisit ducele de Sussex unui prieten despre Meghan Markle
Articolul următor