Aeroportul Chișinău ar putea colabora cu companii aeriene israeliene

Reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău s-au întâlnit, pe 28 iunie, cu reprezentanții companiilor aeriene israeliene EI-Al, Israir și Arkia pentru a discuta o posibilă colaborare. Scopul acestei întâlniri a fost de a dezvolta și consolida legăturile aeriene dintre Moldova și Israel, scrie TV8.md.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, o colaborare potențială va permite „oferirea serviciilor de înaltă calitate, flexibilitate și opțiuni de zbor variate”.

„Lucrăm împreună pentru a facilita călătorii plăcute și confortabile, creând noi oportunități atât pentru turism, cât și pentru mediul de afaceri. Continuăm să dezvoltăm această colaborare și vom oferi detalii suplimentare în curând”.

Teo Trandafir și-a pierdut memoria, după ce a trecut prin 5 anestezii generale într-o lună jumătate

Teo Trandafir a trăit momente de coșmar în 2011, după ce a primit un diagnotic grav din partea medicilor. Vedeta și-a pierdut memoria, după ce a trecut prin 5 anestezii generale într-o lună jumătate.

Teo Trandafir, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare din România, a dezvăluit detalii cutremurătoare despre lupta sa cu problemele de sănătate din trecut. La vârsta de 55 de ani, Teo rememorează o perioadă dificilă din viața sa, petrecută acum mai bine de 10 ani, când a traversat momente de coșmar din cauza sănătății sale.

A vorbit deschis despre calvarul prin care a trecut în urmă cu un deceniu, dezvăluind că a suferit nu mai puțin de cinci anestezii generale într-o perioadă extrem de scurtă, de doar o lună și jumătate. Această situație a avut un impact devastator asupra sănătății ei, determinând chiar pierderea memoriei.

Incidentul medical grav care a marcat viața Teo Trandafir a fost diagnosticul de pancreatită acută, primit în 2011. Transportată de urgență la o clinică din Viena pentru intervenție chirurgicală, prezentatoarea de la Radio Impuls a fost supusă unui adevărat maraton de operații și anestezii, o luptă crâncenă împotriva unei boli care i-a pus viața în pericol.

„Nu știam dacă sunt bărbat sau femeie, nu știam cum mă cheamă’

Impactul emoțional și fizic al acestei perioade a fost copleșitor pentru Teo Trandafir. Pierderea memoriei a fost doar unul dintre multiplele obstacole pe care a trebuit să le depășească în procesul său de recuperare. Vedeta recunoaște că a fost nevoie să reînvețe lucruri simple, precum culorile și numerele, o provocare extraordinar de dificilă pentru o persoană care trăise atât de intens în lumina reflectoarelor.

„Eu mi-am dat seama că oamenii din jurul meu au suferit pe alocuri, mult mai mult decât mine, pentru că eu puteam să duc, înțelegeam durerea, o gestionam, înțelegeam că nu mai am memorie deloc, că mi s-a șters tot hardul, că nu știu dacă sunt bărbat sau femeie, că nu știu cum mă cheamă, că nu știu dacă am copii, dar cumva îmi spuneam că trebuie să fiu calmă, că de undeva o să se ivească ceva, pentru că eram în singurătate.

Eu nu știam nimic despre mine și multe dintre lucrurile care mi se întâmplaseră până atunci,s-au dus. Sunt oameni cu care mă întâlnesc și îmi sar de gât cu drag și eu nu știu cine sunt nici azi, dar am recuperat, am învățat din nou culorile, am învățat numerele, textele Beatles, am luat-o de la început.

Mi-am luat un radio care rula doar melodii Beatles și am ascultat luni întregi până când am recuperat toate textele, pe care le uitasem complet. Am făcut cinci anestezii generale într-o lună jumătate și asta îți face creierul praștie. La un moment dat, eu am abandonat’, a declarat Teo Trandafir, în cadrul podcastului pe care îl moderează, „Gând la Gând cu Teo’, potrivit cancan.ro.

Cu toate acestea, Teo Trandafir a luptat neîncetat pentru a-și recăpăta sănătatea și a reveni pe picioarele ei. Astăzi, ea privește în urmă cu empatie și înțelegere, remarcând că această experiență a transformat-o și i-a oferit o perspectivă nouă asupra vieții și a priorităților sale. Regimul alimentar echilibrat și hidratarea corespunzătoare sunt elemente esențiale în rutina ei zilnică, reflectând nu doar o grijă personală, ci și o înțelegere profundă a valorii sănătății și a bunăstării proprii.

sursa

Un grup de 30 de ofițeri, angajați recent în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, au depus jurământul

Un grup de 30 de ofițeri, angajați recent în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, a depus astăzi jurământul. „Este un domeniu, în care activează doar cei care dau dovadă de curaj și perseverență”, au afirmat mulți dintre cei prezenți la eveniment.

ANATOLIE FALCA, director ANP: „Principalul scop al nostru, al celor care activează în cadrul sistemului penitenciar, e de a da dovadă de profesionalism, responsabilitate, vigilență, să monitorizăm aplicarea corectă a legislației execuțională penală pentru societate și statul Republica Moldova.”

Pentru a-i felicita pe noii angajați, la Chișinău a venit șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor din România, Dan Halchin, potrivit jurnal.md.

DAN HALCHIN, directorului general al ANP din România: „Este o muncă pe care nu mulți doresc să o realizeze, nu mulți doresc să se „înhame”. Lucrați, și lucrăm deopotrivă, cu cei mai dificili semeni de-ai noștri, cu cei mai dificili oameni ai societății.”

Responsabilii de la Ministerul Justiției, prezenți la eveniment, au subliniat că autoritățile depun tot efortul pentru a asigura o bună activitate a sistemului administrației penitenciare.

RUSLAN LUNGU, secretar de stat al Ministerului Justiției: „S-a reușit să fie majorate salariile funcționarilor publici din cadrul sistemului administrației penitenciare, a fost asigurată ocuparea funcțiilor manageriale în cadrul instituțiilor penitenciare, au fost operate modificările necesare ale legii, dar și a cadrului normativ intern.”

După ce au jurat curaj și devotament, angajații au urmărit și un exercițiu demonstrativ al ofițerilor din Detașamentul cu destinație specială „Pantera”.

În cadrul ceremoniei, au depus jurământul 30 de angajați din raza orașului Chișinău, fiind invitați și angajați din toate penitenciarele.

CRISTEA CRISTINA, angajat al Penitenciarul nr.7 Rusca: „Din copilărie am avut o admirație aparte în ceea ce privește serviciul militar, de poliție. După ce am finalizat colegiul de medicină, am avut posibilitatea să mă angajez în cadrul serviciului penitenciar. Activitatea în penitenciar este una destul de grea. Este nevoie de multă perseverență, vigilență, dar dacă ești înconjurat de o echipa susținătoare, poți trece peste toate greutățile.”

Potrivit responsabililor ANP, ceremonia de depunere a jurământului are loc de două ori pe an: vara și iarna. În sistemul penitenciar din Republica Moldova sunt 2 mii 620 de angajați.

Astăzi este Ziua națională a Italiei

Astăzi este Ziua proclamării Republicii Italiene (1946), stat unitar în sudul Europei.

Italia acoperă o arie de 301.338 km² și are o climă temperată. Datorită formei părții sale continentale, este denumită pe plan intern lo Stivale („Cizma”), transmite moldpres.md.

Cu 61 de milioane de locuitori, este a cincea cea mai populată țară a Europei. Italia este un stat dezvoltat și are a treia cea mai mare economie din zona euro și a opta din lume după PIB-ul nominal. Ea joacă un rol de frunte în afacerile militare, culturale și diplomatice mondiale și este considerată o putere regională majoră. Italia este unul dintre membrii fondatori și unul dintre membrii de frunte ai Uniunii Europene, fiind membră și a mai multor instituții internaționale.Italia a devenit republică după un referendum ținut la 2 iunie 1946, zi sărbătorită de atunci ca „Ziua Republicii”.

Atunci a fost pentru prima oară când femeile italiene au avut drept de vot. Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Italiană au fost stabilite la 21 februarie 1992. Anatolie Urecheanu este Ambasador Extraordinar si Plenipotențiar al Republicii Moldova in Republica Italiană (din 22 iunie 2020) și Lorenzo Tomassoni – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Italiene în Republica Moldova (din 15 aprilie 2021).

Conform datelor Agenției Servicii Publice, la moment în Republica Moldova activează 1391 de întreprinderi cu capital italian, investițiile în capitalul social însumând circa 1.756 miliarde de lei sau pe locul 2 după numărul întreprinderilor cu capital străin.Republica Italiană este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova, atât prin prisma schimburilor comerciale, cât și prin cea a investițiilor efectuate. 

Principalele mărfuri exportate din Republica Moldova pe piața Italiei sunt produsele agroalimentare precum grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui, ulei din semințe de floarea-soarelui, nuci, miere naturală; produse industriale precum articole de îmbrăcăminte, fire și țesături; încălțăminte; fire și cabluri, ambalaje și articole din lemn, articole de marochinărie (valize) etc.

Principalele mărfuri importate din Italia sunt medicamente, piei prelucrate, fire și cabluri, țesături din fibre sintetice și bumbac.

Marcela Paladi a făcut primii pași pe protezele finale. Momentul care i-a adus lacrimi în ochi
Articolul anterior
La 53 de ani, supermodelul Naomi Campbell a devenit mamă pentru a doua oară
Articolul următor