Festivalul Internațional de muzică clasică VinOpera 2023, la Castel Mimi

Festivalul Internațional de muzică clasică VinOPERA, revine în acest an cu trei recitaluri în aer liber, desfășurate în trei locații diferite din raionul Anenii Noi: în sat. Varnița, sat. Bulboaca și la Castel Mimi.

Cu un singur bilet de intrare, petreceți trei seri de neuitat, în compania artiștilor preferați și a muzicii clasice de calitate!

Recitalurile din sat. Varnița și sat. Bulboaca sunt cu acces gratuit, iar pentru concertul de la Castel Mimi veți avea nevoie să procurați bilet din timp, pentru a fi siguri că prindeți un loc în primele rânduri.

Program al Festivalului Internațional de muzică clasică VinOpera:

30 August, satul Varnița (acces gratuit la eveniment)

16:00 Expoziția meșterilor populari

18:00 recital „Gândul Mâței”

19:00 Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii”

31 August, satul Bulboaca (acces gratuit la eveniment)

19:30 Constantin Moscovici– Recital  Artist emerit și cunoscut în lumea întreagă pentru pasiunea cu care redă muzica la nai.

20:30 Dj Party – Folclor sounds

1 Septembrie, la Castel Mimi:

20:00 concert simfonic condus de Daniel Jinga, Maestru de Cor al Corului Operei Naționale din București și Orchestra Filarmonicii Naționale din Chișinău.

Artiști cu nume sonore ale Operei Naționale din București și a Teatrului de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău își dau întâlnire pe aceeași scenă –  la Castel Mimi.

– Savurează muzica clasică în interpretarea lui Iordache Basalic, bariton, solist al Operei Naționale din București, care de-a lungul carierei sale a efectuat turnee în Europa și Asia și a cântat pe aceeași scenă cu nume mari ale Operei Mondiale.

– Mădălina Barbu, o tânără solistă din București cu calităţi vocale unice, fiind încadrată în categoria rară a sopranelor de coloratură.

– Lilia Istratii, ex mezzo soprano a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău și actual solistă la Opera Română Craiova. Finalista concursului ”Eva Maraton”, Budapesta, ”Opera Crown” din Tbilisi, ”Operalia” sub patronatul lui Placido Domingo și ”Neue Simmen” din Germania.

– Și nu în ultimul rând inconfundabilul, Dumitru Mîțu, Artist Emerit al Republicii Moldova, solist al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău și membru al formației „BrioSonoris”. În 2022 Dumitru Mîțu s-a clasat pe locul III, din tocmai 1400 de participanți veniți din 63 de țări ale lumii la concursul Internațional de canto „Neue Stimmen”, care are loc în Germania, iar în 2023  a fost declarat „fenomenul” concursului Internațional “SWR Junge Opernstars 2023.

Vă așteptăm cu familia și prietenii să savurați cea mai bună combinație dintre muzică, degustare de vinuri fine și bucuria de a petrece timpul împreună, sub cerul înstelat.

Vizitatorii sunt așteptați împreună cu familiile și prietenii, cu mașina proprie sau cu trenul Chișinău – Castel Mimi, dus-întors.

Trenul Vinului va porni la ora 18:30 de la Gara feroviară din Chișinău

Retur tren: 22:30.

Bilete:

Prețul biletelor Early Bird (pana in 15.08.2023)

ZONA A – 1280 lei

ZONA B – 1100 lei

ZONA C – 880 lei

ZONA D – 440 lei

Standard

ZONA A – 1600 lei

ZONA B – 1350 lei

ZONA C – 1100 lei

ZONA D – 550 lei

Prețul biletelor în zona A, B, C, D include un pahar de vin Welcome drink.

La eveniment vom avea și OperaBuffet contra cost.

Dress-code: ținute de seară.

Proiectul „Festivalul Internațional de muzică clasică VinOPERA” este finanțat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău”, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, și este organizat de Fundația „Constantin Mimi” în colaborare cu Castel Mimi.

Partener General  – Mastercard

Partener media General – Realitatea.md

Partener media – TVR

Fundația „Constantin Mimi” susține proiectele de promovare a valorilor și tradițiilor autentice naționale, proiecte de cercetare și dezvoltare culturală, economică, antreprenorială și socială, proiecte de educație și formare, proiecte de sporire a capitalului uman, precum și de creștere a competitivității și de suport a acțiunilor de dezvoltare durabilă din diverse domenii.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Mai multe școli din Moldova au beneficiat de echipament sportiv gratuit
Articolul anterior
La un pas de a fi spulberat pe zebră! Momentul în care un Porsche ”zboară” la câțiva centimetri de un bărbat, la Ciocana
Articolul următor