20 de antreprenori moldoveni își dezvoltă afacerile cu susținerea PNUD și a Guvernului Japoniei

20 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova vor primi asistență financiară nerambursabilă în valoare a câte 20.000 de dolari americani pentru a-și îmbunătăți productivitatea, competitivitatea și durabilitatea afacerilor, în cadrul proiectului PNUD „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, finanțat de Guvernul Japoniei.

Asistența va fi alocată pentru modernizarea vechilor linii de producție, îmbunătățirea proceselor interne și controlul producției, recuperarea căldurii reziduale și generarea eficientă a energiei, precum și modernizarea capacităților de recoltare, producție, depozitare și procesare, cu respectarea standardelor de siguranță alimentară.

„Beneficiarii de asistență reprezintă întreprinderile mici și mijlocii, care au reușit să contribuie la îmbunătățirea eficienței și competitivității, precum și la reducerea impactului negativ asupra mediului. Felicit companiile selectate pentru realizările lor în domeniile în care activează, realizări care aduc beneficii țării. Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a activităților economice în orice țară din lume. Companiile mari sunt în mod firesc mai cunoscute, dar adevărata forță a economiei constă în sănătatea și vitalitatea IMM-urilor”, a spus Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

Astfel, unii beneficiari planifică să instaleze panouri fotovoltaice, alții – să sporească eficiența energetică a clădirilor, să cumpere echipament modern, mai eficient energetic și să automatizeze procesul de producție.

„Întreprinderile mici și mijlocii contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei și la crearea de locuri de muncă în Moldova și au un rol important în setarea unui exemplu de eficiență energetică și de protecție a mediului. Sunt convinsă că susținerea financiară acordată astăzi de Japonia și PNUD pentru 20 de afaceri locale va contribui la creșterea productivității acestora, la reducerea impactul lor asupra mediului și va crea oportunități de muncă decentă pentru populația locală”, a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Jumătate dintre companiile beneficiare sunt din domeniul agroalimentar din trei microregiuni-țintă, din raioanele Dubăsari, Criuleni, Nisporeni, Cimișlia și Basarabeasca. Acestea beneficiază de asistență financiară pentru a-și îmbunătăți productivitatea, competitivitatea și durabilitatea afacerilor.

Una din afacerile susținute este „Sălașul Baciului”. Compania este deținută de Dorina Baciu din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca și este specializată în producerea de brânzeturi artizanale după tehnologia italiană. Cu ajutorul proiectului, antreprenoarea va procura un automobil special pentru colectarea, transportarea și depozitarea laptelui și cașcavalului.

„Acest sprijin financiar vine la un timp foarte potrivit pentru noi, căci procurarea unei mașini de livrare devenise de ceva timp o necesitate stridentă pentru dezvoltarea afacerii. Clienții vor putea primi mai rapid produsele noastre, livrate în stare proaspătă, respectând toate standardele de igienă și calitate. E o mare ușurare și pentru echipa noastră, căci anterior livrările necesitau multă organizare logistică și efort pe care îl putem redirecționa acum spre alte procese de producție”, spune Dorina Baciu, fondatoarea și administratoarea afacerii „Sălașul Baciului”.

Alte zece întreprinderi beneficiare de susținere din partea Japoniei și PNUD sunt din domeniul non-agroalimentar din regiunile-cheie Cahul și Ungheni, care găzduiesc un număr mare de refugiați. Acestea sunt susținute să-și reducă impactul asupra mediului și să-și îmbunătățească eficiența și competitivitatea.

Bio Gumat, din raionul Ungheni, specializată în fabricarea îngrășămintelor, este una din companiile selectate la această categorie de suport. Asistența nerambursabilă va fi valorificată pentru instalarea unei centrale fotovoltaice.

„Pe produsele noastre scrie ‘Creștem împreună’, pentru că încercăm să creștem agricultura cu fertilizanți ecologici și suntem recunoscători că și noi, antreprenorii, suntem ajutați să creștem cu ajutorul suportului japonez. Datorită acestei finanțări vom putea asigura procese tehnologice cu resurse energetice verzi și eficiente, ceea ce va permite să dezvoltăm o activitate sustenabilă, inclusiv să asigurăm producerea plasticului fără deșeuri, complet reciclabil”, susține Nicolae Alcaz, fondatorul companiei Bio Gumat.

Granturile oferite sunt doar un element al proiectului „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, finanțat de Guvernul Japoniei și implementat de PNUD. Prin acest proiect, se contribuie la sporirea rezilienței Republicii Moldova pe trei dimensiuni-cheie ale securității umane: energetică, alimentară și comunitară.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Jumătate de milion de euro ascunși în valiză! Un bărbat, reținut în vama Sculeni
Articolul anterior
Un afacerist român a făcut o nuntă de trei milioane de euro în Italia. Ce au avut în meniu invitații
Articolul următor