Folosim creme de ultimă generație, însă nu realizăm că efectul lor poate fi uneori doar la nivel psihologic… deoarece nu avem informația necesară pentru a conștientiza eficiența unui produs. Lucrează sau nu, nu ne interesează. Rămânem mulțumite că am dat sume fabulase și ne încurajăm cu gândul c
ă: sunt scumpe, înseamnă că sunt și bune. Așadar, nu folosi produse cosmetice pe o piele care nu este pregătită, întrucât eficiența va fi minimă. Iar pentru a îngriji într-un mod cât mai eficient tenul, este bine în primul rând să-l diagnostichezi.Consultă un specialist
Varianta ideală ar fi să mergi la un specialist în domeniu, care este în măsură să-ți ofere toate informațiile de care ai nevoie pentru o piele sănătoasă. Și asta deoarece consultanța cosmetică este cheia unei rutine de îngrijire corecte a tenului, personalizată și explicată în detaliu, cu recomandări de produse sau tratamente necesare.
Sfaturile și analiza făcută, te vor ajuta să înțelegi mai bine funcționarea pielii în general și a tenului în particular, corelate cu îngrijirea pielii din interior.
Dacă financiar nu-ți permiți să mergi la un specialist, poți afla ce tip de ten ai chiar acasă.
Cel mai cunoscut mod este cel cu foița de țigară. Pentru început ai nevoie de 6 foițe, pe care le vei aplica în primul rând pe zona T (frunte, aripile nasului, bărbie) și pe obraji. După care, în lumina naturală studiază foițele.
- Dacă toate 6 sunt curate și nu se văd urme de niciun fel, atunci poți fi sigură că ai o piele normală sau uscată.
- Dacă însă pe foițele din zona T se văd urme de grăsime, iar pe cele ale obrajilor nu, atunci pielea este mixtă.
- Dacă toate foițele sunt pătate, atunci ai un ten gras.
O altă modalitate este cea cu creionul dermatograf. Cu partea neascuțită trage câteva linii pe piele, apăsând ușor.
- Dacă traseul se înroșește, ai un ten sensibil.
- Dacă înroșirea s-a făcut deasupra liniei, acest lucru arată că ai un ten gras.
- Iar dacă în locul urmei se face o adâncitură, atunci ai o piele uscată.
- Tenul normal nu prezintă nicio reacție.
Mai poți folosi și vârful foarte bine ascuțit al creionului dermatograf ținut în frigider. Fără a apăsa, trage câteva linii pe zonele de interes ale feței și studiază în oglindă rezultatele. Pe zonele cu piele grasă creionul va lăsa o urmă foarte slabă în comparație cu cea de pe zonele uscate/normale. Iar după ce vei șterge culoarea obținută, pe tenul sensibil vor rămâne urme roz. Ai grijă să nu apeși sau să ștergi creionul la trecerea de pe o zonă pe alta, pentru a nu plimba grăsimea dintr-o parte în alta.
Sfaturi pentru o piele frumoasă
Pielea este organul cel mai expus contactului cu mediul extern, respectiv: bacterii, infecții, praf, și de aceea învață să-l îngrijești corect.
- Nu fuma și nu consuma alcool (în mod excesiv), deoarece ambele duc la îmbătrânire prematură, uscarea și îngălbenirea ei.
- Bea cât mai multe lichide, pentru o hidratare cât mai bună (cel puțin 1,5 litri de apă pe zi).
- Razele solare în exces (mai ales cele artificiale) sunt foarte periculoase și pot chiar cauza cancer de piele.
- Nu uita de somn! Dacă dormi insuficient pielea devine ternă și apar cearcăne sub ochi.
- Mănâncă fructe și legume cât mai multe.
- Nu abuza de sucuri acidulate, dulciuri, cofeină și grăsimi. Evită pe cât posibil alimentele de tip fast-food!
- Nu uita să te demachiezi- dimineața și seara!
- Masajul facial redă o piele cu un aspect foarte sănătos, de aceea nu-l ignora.
- Nu utiliza săpun sau gel de duș pentru spălarea feței și nu folosi loțiuni care conțin alcool, pentru că îți usucă pielea.
- Nu face exces de fond de ten, pudră și fard.
- Nu uita de măscuțe, fă-le măcar o data pe lună.
Ține minte: la sfârșitul oricărei ședințe de înfrumusețare, aplică o cremă hidratantă potrivită tipului tău de ten. Aplicarea ei nu o face doar seara, după demachiere, ci și dimineața, înainte de a te apuca de machiaj.
text: Iulia Arnaut