Recomandări pentru oficialii ruși făcute de Guvernul de la Moscova: Să cumpere numai mașini „Lada” sau mărci chineze

Guvernul rus a publicat vineri o listă de automobile produse local, toate mărci ruseşti sau chineze, pe care oficialii statului ar trebui să le cumpere, o dovadă a infiltrării Beijingului în industria auto din Rusia după războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Constructorii chinezi de automobile au cucerit o cotă importantă pe piaţa din Rusia, după ce producători precum „Renault” şi „Nissan” au plecat de pe această piaţă. În replică la sancţiunile occidentale, Rusia a introdus şi ea sancţiuni care să vizeze corporaţiile occidentale.

Cotidianul rus Kommersant a dezvăluit anul acesta că Kremlinul le-a cerut oficialilor implicaţi în alegerile prezidenţiale din 2024 să înceteze să mai folosească telefoane iPhone, pentru că există îngrijorări că aceste dispozitive sunt vulnerabile la atac din partea agenţiilor occidentale de informaţii.

Vineri, Ministerul rus al Industriei şi Comerţului a informat că lista de autoturisme este compusă din modele recomandate a fi utilizate, cu prioritate, de angajaţi ai administraţiilor centrale şi locale în scop oficial, ca urmare a instrucţiunilor venite de la preşedintele Vladimir Putin.

„Până la această dată, companiile locale au produs deja o gamă largă de modele cu diferite caracteristici tehnice şi echipamente (şase mărci şi peste 20 de modele) care sunt capabile să îndeplinească nevoilor oficialilor de la diferite nivele”, precizează Ministerul rus al Industriei şi Comerţului, citată de Agerpres. Sursa citată adaugă că toţi producătorii auto s-au angajat să crească gradul de producţie realizată local, pe baza acordurilor speciale de investiţii convenite cu Guvernul.

Autoturismele ruseşti incluse pe listă sunt cinci modele Lada, produse de Avtovaz, cel mai mare constructor auto rusesc, alături de autoturisme mărcile UAZ, Aurus şi Moskvich, precum şi autoturisme electrice marca Evolute.

Moskvich, o marcă de autoturisme din perioada sovietică relansată recent, este emblematic pentru influenţa crescută a Chinei asupra industriei auto din Rusia. Sursele citate de Reuters spun că modelul Moskvich 3 este practic crossover-ul JAC Sehol X4 care este asamblat la Moscova pe baza kit-urilor achiziţionate de la un partener chinez.

De asemenea, cinci modele de automobile de la constructorul chineze Haval, care începând din 2019 produce autoturisme la uzina sa din regiunea Tula, la 200 de kilometri de Moscova, figurează şi ele pe lista Ministerului rus al Industriei şi Comerţului.

Facebook a șters peste o mie de conturi false care ținteau Republica Moldova

Compania Meta, cea care deține rețelele sociale Facebook și Instagram, a eliminat 1326 de conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup și un cont de Instagram, care ținteau publicul din Republica Moldova și Madagascar, având „un comportament coordonat și neautentic”. Paginile și conturile ar fi făcut partea dintr-o rețea de dezinformare, potrivit unui raport al Meta, scrie TV8.md

Utilizatorii conturilor și grupurilor foloseau VPN-uri din Lituania și regiunea separatistă transnistreană. 

Persoanele din spatele acestei operațiuni au folosit conturi false și au promovat informații primordial în limba română, dar și în rusă, malgașă și franceză despre evenimente actuale din Moldova.

În Republica Moldova, mesajele postate vizau personalități publice controversate precum fugarul penal Ilan Șor, deputata urmărită penal Marina Tauber și criticau guvernul actual și eforturile acestuia de a integra țara în Uniunea Europeană, inclusiv prin videoclipuri sub formă de parodii.

Conturile și paginile cu pricina au făcut și postări pe subiecte din afara politicului, probabil pentru a părea cât mai autentice. Raportul Meta arată că aproximativ 20 de mii de conturi au urmărit una sau mai multe dintre paginile care acum au ajuns să fie șterse. Mai puțin de 200 de conturi s-au alăturat grupului vizat de raport și aproximativ 10 conturi au urmărit contul de Instagram care a fost șters. 

Pentru promovarea mai eficientă a unor mesaje pe Facebook, astfel încât acestea să ajungă la un număr mai mare de oameni, au fost cheltuite aproximativ 42 de mii de dolari, mai arată raportul. 

În cadrul unui interviu oferit recent pentru „Cutia Neagră” de la TV8, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon a vorbit și despre subiectul promovărilor plătite ale oligarhilor pro-ruși pe rețelele sociale și cum poate Meta să oprească acest fenomen. Logsdon a subliniat că Meta trebuie să lucreze la algoritmi pentru a ține evidența acestor acțiuni

„Știți, nu pot vorbi pentru Meta. Chiar aș vrea să fie ceva ce au de spus pentru ei înșiși. Dar cred că ceea ce vedem este că, în esență, este foarte greu să ținem pasul cu rețelele sociale, cu ritmul rețelelor sociale, lucrurile se mișcă repede. Oamenii își pot schimba rapid numele, identitățile online. Și cred că a fost foarte greu pentru companiile noastre să țină pasul cu acest tip de probleme, acest tip de sancțiuni. Deci nu renunțăm. Vrem să ne asigurăm că înțeleg asta. Dar mă bucur, presupun, din perspectiva mea, că rețelele sociale sunt o arenă foarte dură, dură pentru reglementare”, a menționat ambasadorul. Interviul poate fi urmărit aici.

Străzi inundate în Capitală, după ploaia din această seară. Mașini și mijloace de transport public, blocate pe trasee

Ploaia din această seară a făcut din nou ravagii în Capitală. Mai multe străzi s-au transformat în râuri, iar zeci de șoferi au rămas blocați în trafic.

Astfel, în unele sectoare din Capitală apa a urcat mai sus de glezne, în așa fel a stopat traficul, iar deplasarea pe unele porțiune este destul de dificilă. Automobilele, inclusiv și transportul public au rămas blocate, ca urmare a debitului mare de apă, scrie www.stiri.md

Unele rute de troleibuz atestă întârzieri de la orarul stabilit așadar staționează sau sunt redirecționate. Pe rețelele de socializare au fost distribuite mai multe imagini video surprinse pe străzile capitalei.

SUA sprijină parcursul european și calea Moldovei spre libertate și democrație

Șefa statului a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. Președinta Maia Sandu a menționat că Secretarul Blinken a venit cu un puternic mesaj de sprijin pentru Moldova și pentru calea păcii, democrației și prosperității pe care am ales-o. 

„Moldova apreciază profund acest sprijin constant și prietenia de durată a Statelor Unite. Susținerea poporului american înseamnă beneficii concrete pentru moldoveni – securitate energetică, linii electrice care ne conectează la rețeaua europeană, ajutor la plata facturilor, modernizarea agriculturii și creșterea exporturilor, dezvoltarea industriei vinicole, modernizarea grădinițelor, creșterea potențialului nostru turistic. Împreună cu prieteni precum Statele Unite, Moldova va reuși să construiască un viitor liber, în pace, unde fiecare cetățean are șansa unei vieți împlinite”, a subliniat șefa statului.

„Suntem foarte recunoscători pentru leadersheep-ul dumneavoastră și asta o văd în multe alte țări pentru tot ceea ce faceți aici, în timpuri grele și în circumstanțe dificile pentru a înainta și a lansă această țară. Acum doi ani când am fost aici am discutat cum vom continua să construim o Moldova care trăiește în pace. În acest timp, Moldova a făcut pași concreți pentru a îndeplini această viziune, care va crea un viitor puternic, adică parcursul european, reforma sectorului energetic. Astăzi, vrem să continuăm aceste progrese și vom încheia în curând negocierile privind noul sediu al ambasadei SUA, care va accentua profunzimea acestor relații și a continua să avansăm împreună. 

Ceea ce este foarte puternic aici este acest angajament pentru democrație pentru ca moldovenii să-și aleagă propriul viitor, și asta în ciuda intimidărilor care vin din partea rusească, răspândirea dezinformării, folosirea corupție ca armă și fabricarea de proteste antiguvernamentale, dar totuși vedem o reziliență extraordinară din partea conducerii R. Moldova, în special din partea popurului de aici. SUA și mulți dintre partenerii noștri folosesc sancțiuni asupra celor care încearcă să sumineze democrația Moldovei și de asemenea încercăm să vă oferim sprijinul necesar pentru a avansa în calea dumneavostră spre libertate și democrație”, a spus la rândul său Antony Blinken, secretarul de stat al SUA. 

În context, oficialul a anunțat că oferă suport financiar Moldovei pentru alegeri liberi și curățarea sistemului judiciar.

„Din februarie 2022, SUA au alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituțiile statului R. Moldova și pentru a contracara aceste acțiuni de destabilizare care vin din partea Federațiie Ruse. Astăzi, vrem să vă sprijinim și să curățați sistemul judiciar. Astăzi vom lucra împreună cu Congresul pentru a acorda R. Moldova 50 de milioane de dolari pentru a consolida capacitatea Moldovei de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere și pentru ca R. Moldova să-și continue drumul spre UE”, a adăugat Antony Blinken.

Reacția furioasă a Kremlinului după ce Joe Biden și șefa Comisiei Europene l-au comparat pe Putin cu „Hamas”
Articolul anterior
Republica Moldova renunță la măsurile impuse anterior pentru reducerea consumului de energie: Situația din acest sector s-a normalizat, afirmă autoritățile
Articolul următor