ATENȚIE! Ce sindrom riscă să dezvolte persoanele care petrec peste două ore pe zi în faţa unui ecran

Persoanele care petrec mai mult de două ore, în fiecare zi, în faţa unui ecran riscă să dezvolte simptome oculare încadrate în sindromul vederii computerizate (oboseală a ochilor), atenţionează specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică de Ziua Mondială a Vederii.

Sindromul vederii computerizate include o gamă largă de simptome nespecifice (astenopie), care includ oboseală oculară, ochi uscat, durere în ochi şi în jurul ochilor, vedere înceţoşată, dureri de cap şi chiar diplopie (vedere dublă).

„Pentru a preveni sindromul vederii computerizate se pot lua măsuri preventive precum organizarea ergonomică a mediului de lucru (stabilirea distanţelor de lucru optime şi a posturii adecvate pentru vizualizarea pe ecran, controlul luminozităţii şi strălucirii ecranului dispozitivului) şi corectarea corespunzătoare a problemelor minore de vedere. Întreruperea privitului la ecran pentru 20 de secunde la fiecare 20 de minute poate contribui, de asemenea, la reducerea disconfortului ocular. Problemele de vedere pot afecta performanţa la locul de muncă şi este nevoie de eforturi comune ale angajaţilor şi angajatorilor pentru a le preveni”, afirmă sursa citată.

Principalele cauze ale deficienţei vederii şi orbirii în toată lumea sunt viciile de refracţie, cataractă şi retinopatia diabetică.

Se estimează că la nivel global doar 36% dintre persoanele cu deficienţă de vedere din cauza viciilor de refracţie şi doar 17% dintre persoanele cu deficienţă de vedere din cauza cataractei au primit acces la o intervenţie adecvată.

Pierderea vederii poate afecta oameni de toate vârstele, însă majoritatea persoanelor cu tulburări de vedere şi orbire au peste 50 de ani.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

14 noiembrie, Farmacia Familiei măsoară gratuit glicemia/P

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia (diabetul zaharat) și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Farmacia Familiei va măsura GRATUIT glicemia. Orice vizitator are posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge pe parcursul zilei de 14 noiembrie (în intervalul orelor 9:00 – 12:00).

Lista filialelor unde se va măsura GRATUIT glicemia:

ADRESE
Chisinau, Albisoara, 4
Chisinau, Cuza Voda, 16
Chisinau, Stefan cel Mare, 148
Chisinau, Stefan cel Mare, 67
Chisinau, Testemitanu, 21
Chisinau, Moscova 20
Chisinau, Mircea cel Batrin 41
FF, fil.Chisinau, Moscovei 5 hyperdita
Chisinau, Calea Iesilor, 2/3
Chisinau, Cuza Voda 44
Chisinau, Miorita 3-5
Chisinau, Bogdan Voievod,1/ C
Chisinau, Ginta Latina, 10
Chisinau, Hristo Botev, 6
Chisinau, Mircea cel Batrin, 10/3
Chisinau, Mircea cel Batrin, 24
Chisinau, Dacia, 23
Chisinau, Stefan cel Mare, 126
Chisinau, Dacia 49/19
Chisinau, Alba Iulia, 184/3
Chisinau, Miorita, 11
Chisinau, Socoleni, 7
Chisinau, Soseaua Hincesti, 60/4(2)
Chisinau, Dacia, 3/3
Chisinau, Traian, 23/1
Chisinau, Alba Iulia, 91
Chisinau, Albisoara, 80/10
Chisinau, Grenoble, 128/2
Chisinau, Grigore Vieru, 21
Chisinau, Igor Vieru, 13/1
Chisinau, Mircea cel Batrin, 4/6
Chisinau, Sarmizegetusa, 35
Chisinau, Tudor Vladimirescu, 10/1
Chisinau, Arborilor, 21
Chisinau, Dacia, 62
Chisinau, Mircea cel Batrin, 3
Chisinau, Moscova, 16
Chisinau, Moscova, 9/5
Chisinau, Stefan cel Mare, 6
Chisinau, Testemitanu, 3 (Kaufland)
Anenii Noi, Concilierii Nationale, 10
Balti, Bulgara, 70 (HD)
Orhei, V. Lupu. 15A
Ungheni, Nationala, 17 (HD)
Cahul, Stefan cel Mare, 24D (HD)

Vrem să te ajutăm să previi această afecțiune, de aceea timp de trei zile, 13 – 14 – 15 noiembrie, am pregătit oferte pentru tine și cei dragi. 

Te așteptăm pe 14 noiembrie în filialele Farmacia Familiei pentru a testa gratuit glicemia!

Beneficiază pînă pe 25.11.24 de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Peste 30 de copii cu vârsta sub 5 ani au murit anul trecut din cauza pneumoniei

În Republica Moldova, 1147 de persoane, inclusiv 31 de copii, și-au pierdut viața în anul 2023 din cauza pneumoniei. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei mondiale a pneumoniei, comunică MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a menționat că, în acest an, tema evenimentului este „Fiecare respirație contează: opriți pneumonia în calea sa” și evidențiază semnificația fiecărei respirații și urgența opririi pneumoniei prin depistare, tratament și prevenire precoce.

Conform medicilor, pneumonia este o infecție respiratorie gravă cauzată de virusuri, bacterii sau fungi, care afectează plămânii, limitând aportul de oxigen către celulele organismului. Persoanele cele mai expuse riscului de a face pneumonie sunt copiii sub cinci ani și adulții cu vârste de peste 70 de ani.

Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind: tusea, febra, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauză, severitatea bolii, vârstă și alți factori.

Factorii de risc care cresc susceptibilitatea la pneumonie includ: accesul limitat la servicii de prevenire și îngrijire, malnutriția, poluarea aerului în rezultatul arderii combustibililor fosili și a consumului de tutun, prezența bolilor cronice.

Cura de slăbire cu două mese pe zi a Mihaelei Bilic: „O dată pe săptămână e voie să vă faceți de cap!” Elimină dependența de mâncare
Articolul anterior
Oamenii și-au pierdut pofta pentru o marcă de bere populară după ce au văzut filmarea cu muncitorul urinând într-un container
Articolul următor