SIS: Partidele afiliate lui Ilan Șor sunt finanțate din Federația Rusă

Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova prin intermediul grupului criminal condus de oligarhul Ilan Șor, a declarat directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, scrie moldova.europalibera.org.

Cu două zile înainte de alegerile locale, șeful SIS a comunicat la o conferință de presă că gruparea lui Șor ar fi creat un tandem cu gruparea criminală a altui oligarh Vladimir Plahotniuc „pentru a prelua puterea în stat în cadrul scrutinelor electorale”.

Finanțarea ilegală

SIS a comunicat că, împreună cu alte instituții ale statului, a documentat mai multe scheme prin care formațiunea Șansă este finanțată din Federația Rusă, prin cetățeni interpuși din state terțe, inclusiv Kazahstan și Turcia.

„Sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Moldovei ajung la peste un miliard de lei”, a spus Musteață.

Directorul SIS a explicat că banii, utilizați pentru finanțare proiectelor sociale ale lui Ilan Șor, au o proveniență dubioasă, iar conform datelor investigațiilor internaționale, Federația Rusă ar fi găsit un mecanism de eludare a sancțiunilor internaționale, prin crearea companiilor artificiale în Turcia.

Banii, potrivit lui Musteanță, mai sunt folosiți pentru cumpărarea voturilor. „Coruperea proceselor electorale are loc în toate localitățile Republicii Moldova”, a menționat șeful SIS.

Liderul Partidului Șansă, Alexei Lungu, a reacționat spunând că formațiunea sa este supusă unui atac cu scopul de a fi scoasă din cursa electorală, iar Ilan Șor a comentat că banii sunt din afacerile sale, nu din Rusia.

Pericolul separatismului

Vorbind despre pericolul intensificării separatismului, Musteață a explicat că Rusia încearcă să creeze în Moldova „poluri regionale de putere loiale factorului rus pentru aplicarea a așa numitor pârghii de șantaj în raport cu autoritățile centrale, inclusiv prin amplificarea problemelor separatist-autonomiste”.

El a dat exemplul Găgăuziei, care este condusă de Evghenia Guțul și care a fost aleasă pe listele Partidului Șor, declarat ulterior neconstituțional.

„Din perioada când a câștigat alegerile au fost fixate o serie de evenimente cu risc, generate de Evghenia Guțul, care indică la influența factorului rus asupra proceselor decizionale în regiune”, a spus șeful SIS. Potrivit lui, „scenariul Găgăuziei este un model” pe care Rusia ar dori să-l implementeze pe teritoriul Moldovei în contextul alegerilor din 5 noiembrie. Guțul nu a comentat imediat informațiile oferite de șeful SIS.

„Știm că cetățenii au așteptarea să oprim toate aceste fenomene imediat, dar având în vedere la ce proporții au ajuns, riscăm să nu avem poliție pe drumuri, ori noi nu putem lăsa străzile goale și oamenii fără protecție din cauza că cineva își bate joc de legea din R. Moldova”, a mai explicat Musteață.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Pe 9 noiembrie transportatorii vor ieși la protest, în PMAN
Articolul anterior
Unica.md și ITicket v-a pregătit o listă de evenimente pe care să nu le ratați în acest weekend
Articolul următor