Moscova vizată de drone. Trei aeroporturi închise

Trei dintre aeroporturile internaționale din Moscova – Vnukovo, Domodedovo și Jukovski – au fost închise și zborurile au fost suspendate sau anulate din cauza atacului masiv cu drone kamikaze ucrainene.

Primarul orașului, Serghei Sobianin, s-a plâns de un „atac în masă” asupra capitalei Rusiei. Operațiunea ucrainenilor are loc la o zi după cele mai grele lovituri asupra Kievului cu dronelor kamikaze iraniene de la începutul războiului în urmă cu 22 de luni. 71 din 75 de UAV Shahed au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Rusia a fost forțată să doboare 11 drone peste noapte și alte nouă în această dimineață. În Tula, una a lovit o clădire rezidențială când s-a prăbușit, cu imagini dramatice au fost postate pe rețelele de socializare cu momentul exploziei, transmite Adevarul.

Ministerul rus al Apărării a declarat că dronele ucrainene au fost doborâte deasupra unor regiuni precum Moscova, Tula, Kaluga și Briansk.

O persoană a fost rănită în Tula când o dronă interceptată a lovit o clădire de apartamente, a declarat guvernatorul regiunii, Aleksei Diumin.

„Un atac în masă cu drone a fost încercat peste noapte„, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Dronele ucrainene au fost doborâte în mai multe zone din regiunea Moscovei, au declarat oficiali ruși.

Ziarul Kommersant a declarat că zborurile au fost întârziate sau anulate pe principalele aeroporturi din Moscova din cauza atacului cu drone.

Un incendiu misterios a fost semnalat pe stradă elitei moscovite Mosfilmovskaia, blocând tot traficul, scrie presa rusă.

În regiunea Moscovei, din jurul capitalei, cinci drone au fost doborâte în cartierele Naro-Fominsk, Odintsovo, Ramenski și Podolsk.

În trei cazuri s-au produs pagube clădirilor de la sol. Nu este clar încă dacă vreuna dintre drone a atins ținte strategice.

În regiunea Tula, potrivit guvernatorului regional Aleksei Diumin, două drone au fost doborâte. „Una dintre ele, după ce a pierdut controlul, s-a prăbușit într-un bloc de apartamente din Tula. Nu s-au produs pagube grave, dar geamurile a trei apartamente au fost avariate. Unul dintre locatari are o rană uşoară . A primit asistență medicală”, a spus Diumin.

În același timp, guvernatorul regiunii Briansk, Aleksander Bogomaz, a raportat că cinci drone au fost doborâte în regiune . Potrivit acestuia, nimeni nu a fost rănit în urma atacului.

Șeful regiunii Kaluga, Vladislav Șapsha, a raportat drone doborâte în districtele Jerjinski și Jukovski, fără a preciza câte au fost. „Conform informațiilor preliminare de la forțele operative care lucrează la fața locului, nu au existat victime sau distrugeri de infrastructură”, a scris guvernatorul, citat de Meduza.io.

În teritoriile ucrainene ocupate, curentul electric a fost întrerupt în Republica Populară Donețk, după o aparentă lovitură ucraineană asupra rețelei electrice din regiune.

Liderul ocupației numit de Putin, Denis Pușilin, a declarat: „Noaptea, inamicul a încercat să deterioreze sistemul energetic al regiunii.

Părți din orașul Donețk și Makeevka, plus aproape tot Mariupol, erau fără curent.

A urcat beat la volanul mașinii de serviciu și încă a vrut să mituiască polițiștii cu 400 de eruo. Ce riscă acum un bărbat din Bălți

Astăzi dimineață, pe o stradă din Bălți, inspectorii de patrulare au stopat un Volvo la volanul căruia se afla un bărbat de 36 de ani din Sîngerei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În timpul verificărilor, polițiștii au avut suspiciuni că șoferul se află sub influența alcoolului, motiv pentru care a fost testat cu aparatul alcoolscopic. Rezultatul a indicat o concentrație de 0,22 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Deși i s-a explicat în repetate rânduri că oferirea de mită reprezintă o infracțiune, bărbatul a încercat să mituiască polițiștii, lăsând în automobilul de serviciu 400 de euro, pentru a evita sancționarea conform legislației.

Mașina a fost ridicată la parcarea specială, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă.

Șoferul este cercetat penal pentru corupere activă, dar riscă și sancțiune pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate și pentru depășirea limitei de viteză. Urmează să fie înaintată instanței propunerea de a fi privat de dreptul de a conduce.

Un tânăr de 18 ani, reținut pentru două furturi dintr-o cafenea și un magazin, în timpul nopții

Un tânăr de 18 ani din capitală a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de comiterea a două furturi în sectorul Centru al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Acesta ar fi pătruns într-o cafenea și un magazin pe timpul nopții, prin spargerea ușilor, de unde a sustras bani, un telefon mobil și o boxă portabilă, după care a plecat într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul total a fost estimat la suma de 42.000 de lei.

În urma acțiunilor întreprinse de ofițerii de investigație ai Inspectoratului de poliție Centru, suspectul a fost identificat și reținut, iar la el au fost depistate telefonul și boxa sustrasă.

Tânărul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind cercetat penal pentru infracțiuni analogice.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 4 ani.

Cum încearcă magazinele online să influențeze comportamentul oamenilor de „Black Friday”

Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania), direcţie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), recomandă cumpărătorilor precauţie în cazul achiziţiilor online în campania de reduceri de „Black Friday”, transmite Agerpres citată de digi24.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, un prim sfat se referă la verificarea informaţiilor dacă magazinul online este sigur (structura site-ului, datele de contact, termenii şi condiţiile generale). De asemenea, este bine de ştiut faptul că, în perioadele de promoţie, operatorul economic trebuie să afişeze atât preţul redus, cât şi pe cel iniţial, iar reducerea trebuie să se aplice la cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile şi poate fi exprimat în valoare absolută sau în procent. Totodată, reprezentanţii ANPC atenţionează că magazinele online pot încerca să influenţeze comportamentul de cumpărare al consumatorului fie prin afişarea unei numărători inverse, fie prin afişarea unor sintagme de tipul „au mai rămas doar trei articole”.

În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să aleagă o metodă de plată sigură (o conexiune la Internet securizată pentru plata online), să verifice dacă site-ul este marcat cu „https” şi simbolul lacătului închis, să nu salveze detaliile bancare pe telefonul mobil, pe computer sau pe orice platformă de cumpărături, să seteze o sumă maximă pentru plăţile unice pentru cardul de credit şi, nu în ultimul rând, să evite plăţile prin transfer bancar. În ceea ce priveşte garanţia legală de conformitate, ANPC subliniază că aceasta este de minimum doi ani pentru produsele achiziţionate de la un vânzător cu sediul în România sau în Uniunea Europeană, dar şi pentru produsele digitale, serviciile şi conţinutul digital. „Atunci când faceţi cumpărături online, aveţi la dispoziţie o perioadă de 14 zile pentru a vă răzgândi şi a returna produsul, fără a fi necesară invocarea unui motiv. În cazul în care faceţi cumpărături de pe un site din România şi aveţi nemulţumiri cu privire la tranzacţie sau la produsul achiziţionat, puteţi depune o reclamaţie pe site-ul www.anpc.ro (…) în cazul achiziţionării unor produse de pe site-uri din afara Uniunii Europene, instituţia noastră nu poate acţiona în niciun fel, dacă aveţi probleme cu tranzacţia, livrarea sau produsele”, notează sursa citată.

Zece copii au rămas pe drumuri, după ce casa le-a ars complet în incendiu. Familia cere ajutor!
Articolul anterior
Accident în apropiere de Nisporeni: o persoană a decedat
Articolul următor