Cum știi dacă ai făcut hepatită

Hepatita este o afecțiune care împiedică buna funcționare a ficatului și anume aceea de a filtra toxinele din alimentele și băuturile pe care le consumi și apoi de a sintetiza nutrienții,  în principal proteine. pentru a fi folosite de ătre organismul tău.

John M. Rivas, gastroenterologist certificat, împreună cu echipa sa de la Centrul Digestiv Rivas, descrie hepatita ca fiind inflamarea ficatului, cauzată de cele mai multe ori de o infecție. 

Tipuri de hepatită

Există multe tipuri de hepatită, simptomele variind de la ușoare la severe. Iată categoriile de hepatită virală:

– Hepatită A. Este o boală care poate dura de le câteva săptămâni până la maxim 6 luni.

– Hepatită B. Reprezintă o formă mai gravă care poate duce la leziuni permanente ale ficatului.

– Hepatită C. Este o formă ușor tratabilă.

– Hepatită D. Este o formă care poate afecta doar persoanele deja infectate cu Hepatită B.

– Hepatită E. Reprezintă o formă serioasă care poate afecta femeile însărcinate.

Există de asemenea anumite forme care nu sunt contagioase, precum Hepatita autoimună sau Hepatita alcoolică. Nu este exclus să te poți infecta dacă ai deja o formă de hepatită. 

Hepatita autoimună reprezinta efectul secundar al unor medicamente, droguri, toxine sau alcool și are loc atunci când celulele autoimune atacă ficatul. În timp se ajunge la o stare severă, celulele autoimune împiedicând funcția hepatică.

Alcoolul afectează în mod direct celulele ficatului iar după o perioadă lungă de timp poate duce la cicatrizarea țesutului hepatic și în cazuri severe la întreruperea funcției hepatice. 

Organizația Mondială a Sănătății raportează că există aproximativ 354 de milioane de oameni care au o formă de hepatită.

Simptome

Simptomele hepatitei sunt similare cu cele ale răcelii sau gripei. În funcție de tipul de hepatită contactat simptomele pot fi:

– Greață

– Dureri abdominale

– Febră

– Oboseală

– Dureri articulare

– Icter (îngălbenirea pielii în jurul ochilor)

– Lipsa poftei de mâncare

– Pierderea în greutate fără explicații

– Urină închisă la culoare

Aceste simptome pot dura între câteva săptămâni până la câteva luni. Dacă suspectezi că s-ar putea să ai o formă de hepatită este important să programezi un consult la medic.

Hepatita A

Această formă este descrisă drept infecție si poate fi contactată dacă:

– Intri în contact direct cu o persoană bolnavă

– În urma consumului de mâncare sau lichide contaminate sau necurățate

Alimente sunt contaminate atunci când conțin germeni din materia fecală a unei persoane deja infectate . Aceasta reprezintă principala metodă de răspândire.

Din fericire există un vaccin pentru acest tip de hepatită dar de cele mai multe ori strictul necesar este odihna, simptomele acestei forme de hepatită încetând de la sine după câteva săptămâni. 

Hepatita B

Hepatita B este un răspândită prin intermediul unui virus dacă intri in contact cu fluidele unei persoane deja infectate.

Acest virus poate cauza afecțiuni cronice pe termen scurt. Poți să ai aceasta formă de hepatită fără să îți dai seama. Metodele de prevenție ale acestei forme de hepatită includ vaccinare, măsuri de protecție sexuală și evitarea folosirii acelor care au intrat în contact cu sângele cuiva sau a lamelor de ras. 

Hepatita C

Aceasta formă este răspândită prin metode similare hepatitei B. Membrii spitalelor care lucrează deseori cu sânge contaminat prezintă de multe ori acest tip de hepatită.

Acestea fiind spuse, nu există în momentul față un vaccin pentru hepatita C dar poți reduce riscurile de a contacta folosind metode similare cu cele de protecție pentru hepatita B, potrivit Rivas Digestive Center citat de dcmedical.ro.

Hepatita E

Hepatita E poate fi contactată dacă mănânci carne de porc sau produse care nu au fost gătite. Medicii vor sfătui de obicei persoanele cu această infecție să se odihnească, să bea multe lichide, să mănânce sănătos și să evite alcoolul. Cu toate acestea, femeile gravide care dezvoltă această infecție necesită monitorizare și îngrijire atentă.

Diagnostic

Este foarte important să înțelegem simptomele și posibillele cauze ale hepatitei pentru a ajunge la un diagnostic adecvat.

Medicul va efectua o serie de teste, poate verifica zona abdominală pentru umflături în zona ficatului. De asemenea poate vede dacă sunt prezente schimbări de culoare la nivelul pielii în jurul ochilor.

Testarea funcției hepatice va dezvălui sănătatea ficatului. Prezența enzimelor la un nivel foarte mare indică stres sau eventuale răni la nivelul acestui organ.

Prevenție

Vaccinul este cea mai comună metodă de prevenție alături de evitarea refolosirii acelor, lamelor de ras, periuțelor de dinți, sau intrarea în contact direct cu sângele unei persoane deja infectate. 

În ceea ce privește hepatita E, cea mai bună metodă de prevenție o reprezintă menținerea igienei.

Complicații

Hepatita B și C în forme cronice afectează sever starea de sănătate. Dat fiind ca virusul afectează direct ficatul, persoanele care au contact hepatita B și C în forme severe poate prezenta:

– Ciroza

– Cancer hepatic

– Boala cronică a ficatului. 

Persoanele cu o formă severă a hepatitei B sau C trebuie să renunțe la consumul de alcool, deoarece acesta poate accelera degradarea ficatului.

Atunci când ficatul nu mai funcționează normal, poate apărea insuficiența hepatică. Complicațiile insuficienței hepatice includ:

– Tulburări de sângerare

– O acumulare de lichid în abdomen, cunoscută sub numele de ascită

– Creșterea presiunii sângelui în venele portale care intră în ficat, cunoscută sub numele de hipertensiune portală

– Insuficiență renală

– Encefalopatie hepatică, care poate implica oboseală, pierderi de memorie și diminuarea abilităților mentale

– Carcinom hepatocelular, care este o formă de cancer hepatic.

– Moarte

Poți face hepatită dacă ți-e scârbă de ceva?

Nu, nu poți face hepatită doar pentru că îți este scârbă de ceva. Hepatita este o inflamație a ficatului, de obicei cauzată de infecții virale, expunere la anumite substanțe toxice, alcool, sau alte afecțiuni medicale. Sentimentul de scârbă nu este un factor care să cauzeze hepatita.

ANSP, despre pericolul de poluare a apei în raionul Anenii Noi, unde sunt sacrificați porcii infectați cu pestă africană

Cu referire la calitatea apei în contextul situației excepționale din Roșcani, raionul Anenii Noi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări, informează unica.md.

În legătură cu focarul de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, informează locuitorii că nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitorii. Specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice.

Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare.

Pentru înhumarea animalelor afectate, a fost selectat un loc, coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune. În context, ANSP reiterează angajamentul de a informa prompt și transparent populația, punând siguranța cetățenilor pe primul loc.

Ceaiuri pentru ficatul gras: Plantele care fac minuni pentru acest organ

Acestea sunt ceaiurile care fac minuni pentru sănătatea ficatului. Sunt remediile naturale ideale, care sprijină organul vital responsabil cu curățarea organismului de toxine.

Nu există un corp sănătos fără un ficat sănătos. Este atât de important să-i susținem activitatea! Putem face asta ajutându-ne de farmacia naturii, plantele, scrie adevarul.ro.

Când ficatul este invadat de grăsimi și toxine, începe să le stocheze și se ajunge la diagnosticul de ficat gras. Această afecțiune poate fi remediată cu alimentație corectă și ceaiuri care să sprijine sănătatea și recuperarea ficatului.

Un ficat gras netratat poate duce la complicații grave pentru sănătate: inflamație, ciroză, chiar și cancer hepatic.

Unele dintre posibilele cauze ale ficatului gras sunt excesul de greutate, consumul excesiv de alcool și intoleranța la medicamente, abuzul de medicamente, consumul de zahăr în exces. Simptomele nu sunt adesea foarte vizibile, deși este posibil să vă confruntați cu oboseală și disconfort în partea dreaptă superioară a abdomenului. Este important să renunțați la consumul de zaharuri, alcool și fructe. Consumul excesiv de fructe poate produce deraglarea funcțiilor hepatice, căci și fructoza este la fel de nocivă pentru ficat cum este și zahărul. Specialiștii recomandă deja de ani buni să nu se mai consume sucuri de fructe. Un suc de fructe agresează ficatul. Optează pentru apă și ceaiuri de plante. Desigur, ideal este să consumați ceaiurile fără adaos de zahăr, miere sau îndulcitori și să vă bucurați de gustul lor natural.

Iată care sunt cele mai bune ceaiuri în susținerea sănătății ficatului

Ceaiul verde

Este recomandat de naturopați, întrucât are capacitatea de a reduce cantitatea de grăsime din sânge. În schimb, ceaiul verde nu este recomandat celor care suferă de insomnie, hipertensiune arterială sau ulcere.

Ceaiul de lămâie

Este foarte important să se folosească citrice netratate. Alegeți lămâi provenite din agricultura ecologică. Tăiați două lămâi în felii subțiri, și adăugați-le în ibric atunci când apa începe să fiarbă. După un minut, stingeți focul și lăsați în trei minute la infuzat. Beți ceaiul cald, nu fierbinte. Ceaiul de lămâie funcționează ca un excelent detoxifiant, eliminând toxinele din organism. Toxinele care altfel se acumulează în ficat pot provoca diverse infecții. Acidul citric din ceaiul de lămâie poate reduce afectarea ficatului.

Ceaiul de cimbru și fenicul

Deși sunt plante folosite mai mult pe post de condimente, specialiștii naturopați susțin că ceaiul din aceste două plante pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Acesta acționează ca un excelent stimulant și tonic, este antiinflamator, facilitează oxigenarea creierului.

Ceaiul de păpădie

Păpădia stimulează diferitele organe ale sistemului digestiv, ajutând organismul să descompună grăsimile. Pentru proprietățile sale antiinflamatorii, regenerative și digestive, printre altele, păpadia a fost folosită de mii de ani pentru a trata nenumărate afecțiuni fizice, în special tulburări digestive și boli hepatice. Utilizați o lingură de frunze de păpădie spălate la fiecare cană de infuzie. Limitați-vă la două căni pe zi.

Aceste informații nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Consultați-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu un furnizor de asistență medicală calificat pentru sfaturi cu privire la orice problemă medicală.

Noi medicamente compensate pentru migrene, diabet și bronșite începând de astăzi

Începând cu 1 aprilie 2025, persoanele care suferă de migrene, pneumonie, bronșită, diabet zaharat și hipertensiune arterială vor beneficia de noi medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Companiei Națioanale de Asigurări în Medicină, printre noile medicamente incluse în lista celor compensate se numără:

Sumatriptanul – un medicament parțial compensat pentru pacienții cu migrene, care contribuie la ameliorarea simptomelor episodului acut de migrenă.

Cefprozilum – un antibiotic sub formă de pulbere pentru suspensie orală (250 mg/5 ml), complet compensat pentru copii în tratamentul pneumoniei, bronșitei acute și cronice.

Linagliptinum – un medicament pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, parțial compensat, care ajută la controlul nivelului glicemiei, oferind o opțiune suplimentară de tratament.

Lisinoprilum și Amlodipinum – un preparat combinat (10 mg lisinopril + 5 mg amlodipin), care va fi compensat parțial pentru pacienții cu hipertensiune arterială, facilitând administrarea concomitentă a celor două substanțe active și contribuind la controlul tensiunii arteriale.

De asemenea, Cetirizinum (comprimate și picături orale) va fi integral compensat pentru tratamentul rinitelor alergice sezoniere și perene la copii, extinzând astfel indicațiile medicamentului.

Această decizie a fost aprobată în cadrul ședinței din 14 martie a Consiliului pentru medicamente compensate și a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2025, printr-un ordin comun semnat de ministrul Sănătății și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Un rest alimentar pe care îl arunci este aur curat! Combate cancerul
Articolul anterior
Dormitul fără haine este benefic!
Articolul următor
Close menu