Victimele violenței din raionul Ungheni vor putea fi cazate într-un adăpost creat cu suportul Japoniei și al PNUD

La Ungheni urmează să activeze primul centru de sprijin care oferă cazare pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen. Spațiul este parte a unui centru comunitar creat acum 18 ani cu sprijinul PNUD și este în proces de renovare datorită unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei prin Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

Adăpostul de la Ungheni va avea o capacitate de șase camere/18 paturi și va putea oferi cazare de până la jumătate de an, iar în cazuri excepționale, până la un an. Găzduirea este doar un element al serviciilor multidimensionale care urmează a fi prestate, împreună cu asistența juridică și socială, consilierea psihologică și vocațională.

Aș dori să mulțumesc PNUD pentru contribuția la transformarea acestui important centru într-un adăpost funcțional. Totodată, doresc să-mi exprim sincera apreciere pentru profesioniștii care lucrează cu supraviețuitoarele și potențialele victime ale violenței în bază de gen, dar și cu refugiații. Violența împotriva femeilor și fetelor distruge pacea și stabilitatea familiilor și a comunităților. Deoarece acest tip de violență are la bază structuri sociale inegale din perspectivă de gen, trebuie să depunem eforturi pentru promovarea egalității de gen în toate domeniile societății. În prezent, Moldova găzduiește mulți refugiați ucraineni, în mare parte femei și copii. Ei se află într-o situație vulnerabilă și au nevoie de protecție adecvată”, spune Mariko Mori, Prim-secretara Ambasadei Japoniei în Republica Moldova.

Acest adăpost de la Ungheni urmează să ofere protecție și asistență supraviețuitoarelor violenței și copiilor lor, iar de asistență pot beneficia și femeile refugiate. Experiența unui serviciu similar înființat cu sprijinul PNUD în UTA Găgăuzia, care odată cu începutul războiului din Ucraina a asistat și cazat pe termen scurt și mediu refugiați din Ucraina – femei, mame cu nou-născuți și copii mici, vârstnici și supraviețuitoare ale violenței în bază de gen – a arătat că versatilitatea Centrului permite acordarea suportului celor care au cea mai mare nevoie de el într-o situație de forță majoră”, explică Olesea Cazacu, coordonatoare de programe la PNUD Moldova.

Bugetul alocat, în valoare de aproximativ 60.000 de dolari, permite transformarea clădirii Centrului într-un adăpost. Spațiul este renovat și restructurat, astfel încât acesta să corespundă standardelor de calitate și să fie accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Echipa Centrului a fost instruită, pentru a oferi servicii calitative supraviețuitoarelor violenței în bază de gen și altor beneficiare.

Crearea de servicii pentru prevenirea violenței în bază de gen este o necesitate vitală. Experiența Centrului nostru ne-a demonstrat necesitatea creării unui astfel de spațiu. Anume cazurile complicate de violență în bază de gen cu care am lucrat și continuăm să lucrăm justifică crearea acestui adăpost la Ungheni. Centrul va aborda multidimensional violența, ținând cont de complexitatea acestui fenomen, va abilita femeile și le va oferi oportunități echitabile”, susține Constantin Stratulat, directorul Centrului de sprijin.

Cu sprijinul PNUD și al Guvernului Germaniei, a fost creată și o echipă mobilă care prestează servicii nu doar în localitățile din raionul Ungheni, dar și în cele din raionul Călărași. Alte patru echipe mobile sunt susținute pentru a opera în diferite regiuni ale țări.

Echipa mobilă, formată din psiholog, asistent social și consilier juridic, se deplasează în localități și oferă consultații individuale și de grup refugiaților din Ucraina și femeilor din medii vulnerabile la violență în bază de gen. Cazurile complicate identificate sunt asistate până la soluționarea acestora, iar persoanele eligibile beneficiază de cursuri gratuite de recalificare profesională, cursuri de alfabetizare digitală, de antreprenoriat. Beneficiarelor le este oferită posibilitatea co-finanțării afacerii, a salariului în perioada de probă la angajare și primesc vouchere pentru servicii medicale.

În 2020, PNUD a înființat în UTA Găgăuzia un Centru regional pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen. Autoritățile locale din Găgăuzia au fost sprijinite să creeze 20 de echipe multidisciplinare, care au un rol esențial atât în prevenirea, cât și în combaterea fenomenului violenței în familie, prin identificarea, sprijinul și referirea supraviețuitoarelor către serviciile existente. Membrii echipei sunt: primarul sau viceprimarul, asistentul social, polițistul comunitar, reprezentantul medical din comunitate, reprezentanți ai școlii, grădiniței, dar și actori locali, inclusiv din societatea civilă.

Violența de gen continuă să fie răspândită în Republica Moldova. Chiar dacă țara are politici solide și un cadru legal pentru prevenirea și abordarea violenței de gen, rata ridicată a violenței între parteneri (73%) arată discrepanța dintre politici și experiențele trăite de fete și femei. Peste o treime dintre femeile cu vârsta de peste 15 ani au trăit experiența violenței fizice și/sau sexuale din partea partenerului.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Dormitul fără haine este benefic!
Articolul anterior
Membrii unei familii cu doi copii din or. Codru s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de un termogenerator pe gaz
Articolul următor