ONG-urile de media condamnă noul mecanism de suspendare a licențelor posturilor TV

Mai multe organizații neguvernamentale își exprimă îngrijorarea în raport cu legiferarea noului mecanism de suspendare a licențelor posturilor de televiziune, care presupune sistarea temporară a valabilității actelor permisive, în lipsa unei hotărâri din partea instanței de judecată, scrie jurnal.md.

ONG-urile semnatare condamnă „lipsa de transparență în procesul de elaborare, votare și implementare a noului mecanism juridic” și solicită autorităților să renunțe la astfel de practici.

La data de 29 decembrie 2023, vineri seara, a fost publicată decizia prin care Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a suspendat licențele de emisie a șase posturi de televiziune – anterior vizate în dispozițiile de suspendare ale Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Potrivit documentului, restricțiile au fost impuse „pentru perioada necesară furnizării unor informații și acte”, cerute pentru că autoritatea ar fi constatat că cele șase instituții media au realizat „investiții în domenii de importanță pentru securitatea statului”.

„Subliniem că, până la data de 29 decembrie 2023, atunci când au fost aprobate măsurile restrictive, autoritățile au ținut în secret mecanismele juridice pe care intenționează să le implementeze, în pofida tentativelor din partea presei de a afla informații despre „pachetele legislative ce permit Executivului să gestioneze situația în afara stării de urgență”. De fapt, mecanismul de suspendare în afara stării de urgență a licențelor posturilor TV a fost legiferat printr-un proiect de lege votat și promulgat la data de 22 decembrie și, respectiv, publicat la 23 decembrie 2023. Inițial, proiectul vizat prevedea o serie de intervenții pe mai multe acte normative, urmărind scopul „asigurării integrității și funcționalității pieței energiei electrice”. Acesta a fost consultat și avizat de autoritățile relevante în perioada lunilor august-noiembrie 2023 și votat în prima lectură. La data de 18 decembrie 2023, cu patru zile înainte de votul final, proiectul de lege menit să asigure „integritatea și funcționalitatea pieței energiei electrice” a fost completat cu un amendament din partea deputatului Radu Marian. Articolele propuse, care au intervenit pe ultima sută de metri, conțineau mecanismul de suspendare temporară a licențelor posturilor de televiziune în afara stării de urgență. Acestea au fost votate, în lectură finală, fără să fie supuse consultărilor publice”, se arată în declarație.

În opinia experților, suspendarea licenței de emisie reprezintă o ingerință profundă în dreptul la libera exprimare. Până la apariția noului mecanism de sistare a actelor permisive ale furnizorilor de servicii media audiovizuale, legea permitea suspendarea forțată a licențelor de emisie doar în temeiul unei hotărâri judecătorești, fapt ce reprezenta o garanție suplimentară a legalității deciziilor autorităților.

Precizăm că, la data de 8 decembrie 2023, premierul Dorin Recean a declarat în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că cele 12 posturi TV cu licențele suspendate de CSE nu vor putea emite în noul an.

Cele 12 posturi TV au fost închise în două etape. TV6, Orhei TV, Primul în Moldova, Accent TV, NTV și RTR au rămas fără licență în decembrie 2022. În octombrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale a decis, la solicitarea SIS, să suspende licența altor 6 posturi de televiziune. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Percheziții CNA la această oră: Un avocat din Chişinău și un complice, reținuți într-un dosar de corupție

Centrul Național Anticorupție anunță reținerea unui avocat din Chișinău și a unui complice într-un dosar de trafic de influență, comis în circumstanțe agravante. La această oră, ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți, efectuează 12 percheziții și alte acțiuni de urmărire penală în 5 cauze pornite pe fapte de corupție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, sunt examinate acțiunile unui avocat și ale altor persoane, manifestate prin pretinderea și primirea de mijloace financiare, în sume cuprinse între 500 de euro și 47 000 de euro, în schimbul promisiunii de a influența unii  procurori și judecători în vederea soluționării pozitive mai multor cauze penale sau măsuri preventive.

În urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate în această dimineață, ofițerii anticorupție au ridicat mai multe obiecte și documente relevante cauzelor penale pornite de fapte de corupție, iar două persoane au fost reținute pentru o perioadă de 72 ore și urmează a fi plasate în izolator.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Acțiunile sunt în desfășurare, iar cu detalii vom reveni.

Calitatea aerului din Chișinău, monitorizată cu laboratorul mobil donat de România

Primul laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, donat de România Agenției de Mediu, a ajuns la Chișinău. Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu colegii de la Agenția de Mediu, au făcut teste de calitate a aerului chiar în centrul capitalei. Datele au fost transmise direct către Laboratorul de Referință de Mediu, iar rezultatele analizelor au arătat că niciun parametru nu a depășit limitele admisibile. Cu noul echipament, rezultatele sunt disponibile în doar o oră, comparativ cu cele 24 de ore necesare anterior, ceea ce permite o monitorizare mai rapidă și intervenții prompte în cazul depistării unor valori critice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Datorită mobilității sale, laboratorul poate fi deplasat rapid în diverse locații, inclusiv în zone urbane, rurale și industriale, asigurând monitorizarea direct în teren. Este echipat cu o sursă alternativă de energie, care îi permite să funcționeze fără întreruperi chiar și în cazul unei pene de curent.  

În plus, laboratorul este dotat cu aspiratoare speciale pentru prelevarea aerului, care permit măsurarea concentrațiilor de compuși organici volatili precum benzen, toluen și etilbenzen. Până acum, acești parametri nu puteau fi analizați în stațiile automate existente, din lipsa unor echipamente similare. Această dotare aduce un progres semnificativ în monitorizarea calității aerului și protecția mediului.

Donația stației mobile subliniază colaborarea strânsă și angajamentul ambelor națiuni pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă. Este un simbol al eforturilor comune pentru un viitor mai verde. România și Republica Moldova își consolidează astfel parteneriatul și reafirmă angajamentul față de protecția mediului și bunăstarea publică.

Un bărbat fără permis a vrut să mituiască polițiștii cu 800 de lei

Polițiștii Secției escortă și misiuni speciale a INSP au stopat o Toyota pe traseul R4, la intrarea în localitatea Coșernița din raionul Criuleni. Mașina era condusă de un bărbat de 47 de ani, originar din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul a recunoscut că nu deține dreptul de a conduce, iar în încercarea de a scăpa de răspundere, acesta a încercat să ofere polițistului mită în sumă de 800 de lei.

Polițistul a denunțat imediat tentativa de corupere, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni pentru documentarea cazului.

Cazul a fost urmat de altele două, în sectorul Buiucani al capitalei și pe traseul M5, în apropiere de Strășeni, șoferii fiind denunțați de polițiști.

Reamintim că tentativa de corupere a unui funcționar public este o infracțiune și se pedepsește conform legii.

Reacția Ministerului Sănătăţii, după cazul ŞOCANT de la maternitatea din Edineţ, unde o femeie a născut o fetiță cu două capete
Articolul anterior
Amorul fierbinte s-a răcit. Veaceslav Platon şi Natalia Morari nu mai sunt iubiți
Articolul următor