Povestea impresionantă a gemenelor furate din spital la naștere, apoi vândute, care s-au reunit datorită unui clip postat pe TikTok

Amy și Ano sunt gemene identice, dar imediat după ce s-au născut au fost luate de la mama lor și vândute unor alte familii. S-au regăsit întâmplător după mulți ani, datorită unei emisiuni de talente și a unui clip postat pe TikTok. Încercând să afle ce s-a întâmplat la nașterea lor, au descoperit că se numără printre miile de bebeluși din Georgia furați din spitale și vânduți, relatează BBC citat de digi24.ro.

„Mi-e frică, sunt foarte speriată. Nu am dormit toată săptămâna. Aceasta este șansa mea de a obține în sfârșit câteva răspunsuri despre ceea ce ni s-a întâmplat”, spune Amy, într-o cameră de hotel din Leipzig.

Aceasta este femeia care ar fi putut să ne vândă”, spune sora ei geamănă, Ano.

Recunoaște că este și ea nervoasă, dar doar pentru că nu știe cum va reacționa și dacă își va putea controla furia.

Este sfârșitul unei lungi călătorii. Fetele au ajuns în Germania, în speranța că vor afla adevărul. Se întâlnesc în sfârșit cu mama lor biologică.

În ultimii doi ani, și-au făcut o idee despre ce s-a întâmplat. Au descoperit că mai există zeci de mii de oameni în Georgia care au fost, de asemenea, luați din spitale când erau bebeluși și vânduți, de-a lungul deceniilor. În ciuda încercărilor oficiale de a investiga ce s-a întâmplat, nimeni nu a fost încă tras la răspundere.

Povestea modului în care Amy și Ano s-au descoperit reciproc începe când aveau 12 ani.

Amy Khvitia se afla la casa nașei ei de lângă Marea Neagră și se uita la programul ei TV preferat, Georgia are Talent. Pe ecran era o fată care dansa și care semăna leit cu ea. Era identică.

„Toată lumea o suna pe mama mea și o întreba: „De ce dansează Amy sub alt nume?””, spune ea.

Mama ei a încercat să-i distragă atenția. „Toată lumea are o sosie”, i-a spus ea.

Șapte ani mai târziu, în noiembrie 2021, Amy a postat pe TikTok un videoclip în care apărea cu părul vopsit albastru și un piercing în sprânceană.

La 320 de kilometri distanță, în Tbilisi, o altă tânără de 19 ani, Ano Sartania, a văzut clipul și a încercat să dea de urma fetei cu cercel în sprânceană, dar nu a reușit să o găsească, așa că a distribuit clipul pe un grup de WhatsApp studențesc pentru a vedea dacă cineva poate ajuta. Cineva care o cunoștea pe Amy a văzut mesajul și le-a conectat pe Facebook.

Amy a știut imediat că Ano era fata pe care o văzuse cu ani în urmă la Georgia are Talent.

„Te caut de atâta vreme!” i-a scris ea.

„Și eu”, a răspuns Ano.

În următoarele câteva zile, au descoperit că au multe în comun. Amândouă s-au născut în maternitatea Kirtskhi – care nu mai există – în vestul Georgiei, dar, conform certificatelor lor de naștere, zilele de naștere erau la distanță de câteva săptămâni.

Le plăcea aceeași muzică, le plăcea să danseze și chiar aveau aceeași coafură. În plus, au descoperit că au aceeași boală genetică, o tulburare osoasă numită displazie.

„De fiecare dată când aflam ceva nou despre Ano, lucrurile deveneau mai ciudate”, spune Amy.

S-au întâlnit față în față după o săptămână.

„Parcă mă uitam în oglindă – exact aceeași față, exact aceeași voce”, spune Amy.

Au decis să-și confrunte familiile și, pentru prima dată, au aflat adevărul. Fuseseră adoptate, separat, la câteva săptămâni distanță, în 2002.

Amy era supărată. Simțea că întreaga ei viață fusese o minciună.

„Este o poveste nebunească, dar e adevărată”, spune ea.

Ano era „furioasa și supărată” pe familia ei.

„Voiam doar să se termine discuțiile dificile, ca să putem merge cu toții mai departe”, spune ea.

Săpând mai adânc, gemeniele au descoperit că detaliile din certificatele lor oficiale de naștere, inclusiv data la care s-au născut, erau greșite.

Mama lui Amy nu putea face copii. A spus că a aflat de la o prietenă că există un copil nedorit la spitalul local. Trebuia să plătească doctorii, dar putea să o ia acasă și să o adopte.

Mamei lui Ano i s-a spus aceeași poveste.

Niciuna dintre familiile adoptive nu știa că fetele sunt gemene și, în ciuda faptului că au plătit mulți bani pentru le adopta, ei spun că nu și-au dat seama că este ilegal. Georgia trecea printr-o perioadă de tulburări și, din moment ce personalul spitalului era implicat, au crezut că este totul e legal. Nicio familie nu a dezvăluit câți bani a plătit pentru adopție.

Gemenele au vrut apoi  să afle dacă părinții lor biologici au fost cei care le-au vândut.

Amy a găsit un grup de Facebook dedicat reunirii familiilor georgiene cu copii suspectați a fi adoptați ilegal la naștere și și-a împărtășit povestea.

O tânără din Germania a răspuns, spunând că mama ei a născut gemene la Maternitatea Kirtskhi în 2002 și că, în ciuda faptului că i s-a spus că fetele au murit, acum are îndoieli.

Testele ADN au dezvăluit că fata din grupul de pe Facebook era sora lor și locuia cu mama lor biologică, Aza, în Germania.

Amy era disperată să o întâlnească pe Aza, dar Ano era mai sceptică.

„Aceasta este persoana care poate că te-a vândut, nu o să-ți spună adevărul”, a avertizat ea.

Chiar și așa, a fost de acord să meargă în Germania cu Amy pentru a o susține.

Grupul de Facebook pe care gemenele l-au folosit, Vedzeb, înseamnă „căutare” în georgiană. Conține nenumărate postări de la femei care spun că angajații spitalului le-a spus că bebelușii lor au murit, dar mai târziu au descoperit că decesele nu au fost înregistrate și că copiii lor ar putea fi încă în viață.

Alte postări sunt de la copii precum Amy și Ano, care își caută părinții naturali. Grupul are peste 230.000 de membri și, împreună cu accesul la site-urile de teste DNA, a dezvăluit un capitol întunecat din istoria Georgiei.

Grupul a fost înființat de jurnalista Tamuna Museridze în 2021, după ce a descoperit că a fost adoptată. Ea și-a găsit certificatul de naștere, cu detalii incorecte, atunci când făcea curățenie în casa mamei sale, care murise.

Ea a deschis grupul pentru a-și căuta propria familie, dar a ajuns să dezvăluie un scandal de trafic de copii care afectează zeci de mii de oameni și care se întinde pe zeci de ani.

Ea a ajutat sute de familii să se reunească, dar încă nu și-a găsit-o pe a ei.

Tamuna a descoperit o piață neagră a adopțiilor care s-a extins în Georgia de la începutul anilor 1950 până în 2005.

„Este de neimaginat, au fost furați până la 100.000 de copii. A fost sistemic”, spune ea.

Tamuna a calculat această cifră pe baza numărului de persoane care au contactat-o, combinat cu intervalul de timp și răspândirea cazurilor la nivel național.

Tamuna spune că mulți părinți i-au spus că, atunci când au cerut să vadă cadavrele bebelușilor lor morți, li s-a spus că au fost deja îngropați în spital. Între timp a aflat că nu au existat niciodată cimitire în spitalele din Georgia. În alte cazuri, părinților li se arătau bebeluși care muriseră cu ceva timp înainte și erau păstrați la morgă.

În Leipzig, Amy și Ano s-au întâlnit cu Aza, mama lor biologică, în sfârșit.

Aza a alergat la ele și le-a îmbrățișat strâns, minute întregi, fără să scoată un cuvânt.

Gemenele au povestit mai târziu că mama lor a spus că a fost bolnavă după ce le-a născut și a intrat în comă. Când s-a trezit, personalul spitalului i-a spus că, la scurt timp după naștere, bebelușii au murit.

Duminică, la Ungheni, vor avea loc Festivalul Familiei și Ziua Europei

În Piața Independenței din Ungheni, duminică, va avea loc Festivalul Familiei și Ziua Europei. Organizatorii, Primăria municipiului Ungheni și UNICEF Moldova, anunță că pentru participanții de toate vârstele au fost pregătite zece zone cu activități distractive, de artă și de învățare, pentru ca fiecare oaspete al evenimentului să se simtă parte a Familiei Europene în inima orașului Ungheni.

O zonă tematică este „Familia creativă”, în cadrul căreia se vor organiza ateliere de pictură, desen și croșetat. În zona „Familia unită” va fi organizat atelierul Labirintul Vertical, Atelierul Jocurilor de Societate Familiale, Atelierul Arborelui Genealogic al Familiei, transmite Ipn.md.

A treia zonă este „Familia informată”. Aici vor fi prezentări despre parenting și importanța familiei, modele inspiraționale și studii de caz, jocuri și activități educaționale. În zona „Fantezie în bucătărie” vizitatorii vor găti împreună rețete delicioase, iar în zona „Familia în mișcare” , se vor bucura de jocuri de tenis și badminton, arm wrestling, starturi vesele.

În zona „Album de familie” vor fi imortalizate cele mai frumoase fotografii cu oamenii noștri dragi, iar în zona „Relaxare și meditație” vizitatorii vor avea un pic de respiro de la toate activitățile.

În zona „Când voi crește mare” participanții la evenimente vor descoperi meseria de pompier, salvator, medic, polițist etc., cu demonstrarea echipamentelor de intervenție în teritoriu. În zona „Orașul meu model” organizatorii vor prezenta proiectele care au transformat Ungheniul în ultimii ani într-un adevărat oraș european.

O ultimă zonă este cea de concert, unde vor evolua mai mulți artiști cunoscuți. Este vorba despre Vanotek, Formația Akord, Dana Marchitan, Ansamblul Concertino, Nicolae Paliț, Silvia Zagoreanu, CCM Regina Maria, Școala de Muzică, colectivele Palatului de Cultură Ungheni. Concertul este susținut de Guvernul Republicii Moldova.

Festivalul Familiei 2024 este organizat de UNICEF și Primăria Municipiului Ungheni, în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNDP și UNICEF. Activitățile din Piața Independenței din Ungheni vor începe la ora 11:00.

Un copil de un an din Africa a fost numit cel mai tânăr pictor din lume

Un copil din Ghana a fost recunoscut oficial ca fiind cel mai tânăr pictor masculin din lume. Mama lui a declarat pentru BBC că este mândră de capacitatea artistică a fiului ei și speră că va putea lua cu asalt lumea artei.

Un copil de un an din Africa a fost numit cel mai tânăr pictor din lumeImagine simbol

Ace-Liam Nana Sam Ankrah a împlinit această realizare la vârsta de un an și 152 de zile. „Știe deja ce culori se completează”, a spus mama sa, Chantelle Kuukua Eghan, care este ea însăși artistă. Ea a declarat că și-a dat seama pentru prima dată de talentul fiului său când avea doar șase luni, transmite Digi24.ro.

Ace-Liam a fost onorat oficial cu titlul de cel mai tânăr artist masculin din lume lunea trecută, după cinci luni de așteptare ca Guinness World Records (GWR) să ratifice încercarea lor.

„Când am deschis e-mailul, m-am prăbușit și i-am mulțumit lui Dumnezeu”, a spus doamna Eghan pentru BBC.

Pentru a se califica în rândul celor care se află în competiție pentru record, GWR a spus că Ace-Liam trebuie să facă parte dintr-o expoziție profesională deschisă publicului și să-și vândă operele. În plus, munca trebuie făcută la un standard profesional și trebuie prezentate dovezi că a fost făcută pe cont propriu.

Lucrările lui Ace-Liam au fost expuse la Muzeul de Știință și Tehnologie din capitala Accra, din decembrie 2023 până la începutul lunii ianuarie 2024. A vândut nouă dintre cele zece piese care erau expuse și chiar a fost împuternicit de Prima Doamnă, Rebecca Akufo-Addo, care a participat la expoziție.

Copilul, în vârstă de doi ani, pe parcursul carierei sale de până acum, a vândut 15 tablouri și urmează să găzduiască o licitație în curând.

„Intrigat să descopere lucruri”

Dar această scufundare în lumea artei a fost neintenționată la început. Mama copilului a spus că s-a împiedicat de pictură, sau mai degrabă, s-a târât în ea.

Aceasta a lucrat la o piesă pe care a realizat-o pentru Miss Univers 2023. Fiind o mamă singură, trebuia să țină ocupat copilul în timp ce lucra: „Cum pot jongla cu pictura și creșterea unui copil?”.

Ingeniozitatea a lovit când ea a întins o pânză pe podea, a pus niște vopsea pe ea și l-a lăsat să se joace cu ea, „Era atât de intrigat de culorile strălucitoare” spune ea. Prima sa capodopera a fost numită potrivit, The Crawl (Târârea).

Arta lui Ace-Liam este definită de culori strălucitoare și vopsea acrilică pentru a crea imagini abstracte dinamice: „Picturile sale arată pe cineva care este intrigat să descopere lucruri”, a spus mama copilului.

Ea speră că fiul ei să calce pe urmele artistului ghanez Amaoko Boafo: „El a reușit să pună Ghana pe hartă când vine vorba de artă”, a spus ea.

Atunci când vine vorba de artiști internaționali, ea vrea ca fiul ei să se inspire de la artistul american Jackson Pollock și de la Damian Hirst din Marea Britanie: „Jackson Pollock a permis copilului său interior să fie în continuare cu el, chiar și când era bătrân. Munca lui este vibrantă și spontană și așa văd eu munca fiului meu”, a spus mama lui.

Mama copilului speră să îi ofere lui Ace-Liam o bursă internațională pentru a continua să-și dezvolte talentul artistic: „Vreau să încurajez părinții să cultive talentul copiilor lor de la o vârstă fragedă”, a spus ea.

Ace-Liam are propriul său studio, făcut pentru el de mama sa, și este gata să-și creeze următoarea capodopera.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în Italia

În perioada 20 – 24 mai, un grup de angajați ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova și reprezentanți ai programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova au efectuat o vizită de studiu în Italia pentu preluarea celor mai bune practici în acest domeniu.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în ItaliaFoto: customs.gov.md

Pe parcursul vizitei, au fost studiate și analizate structura, principiile de funcționare și activitățile specifice ale departamentelor responsabile de analiza riscurilor și informații din cadrul Agenției Italiene a Vămilor și Monopolurilor.

Un aspect esențial a fost experiența de aplicare a analizei riscurilor care acoperă atât aspecte comerciale, cât și de securitate și siguranță, cu un accent deosebit pe instrumentele specifice utilizate în acest proces.

Experiența de organizare și de dezvoltare a funcțiilor de analiză a riscurilor în cadrul instituției vamale italiene, drept parte a administrației vamale a Uniunii Europene, sunt extrem de valoroase pentru adoptarea de către Republica Moldova a celor mai bune practici de control vamal și practici avansate de gestionare a riscurilor vamale. 

În cadrul aceleiași vizite, delegația a examinat modul în care departamentul italian gestionează informațiile conform regulamentelor privind protecția datelor, asigurând astfel alinierea activităților desfășurate cu experiența avansată din Uniunea Europeană. 

Această vizită de studiu este parte a eforturilor de consolidare a capacităților Serviciului Vamal al Republicii Moldova, prin oferirea perspectivei europene asupra proceselor vamale. În acest context, colaborarea strânsă cu Agenția Italiană a Vămilor și Monopolurilor va facilita implementarea unor experiențe eficiente, aliniate la standardele europene, contribuind astfel la îmbunătățirea securității și eficienței vamale în Republica Moldova.

Ai probleme cu colesterolul? Alimente interzise
Articolul anterior
Burse mai mari pentru studenți!
Articolul următor