O femeie din Basarabeasca a murit intoxicată cu fumul de la soba defectă

IGSU atenționează repetat cetățenii despre riscul intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

O bătrână în vârstă de 89 de ani a decedat în urma intoxicației cu monoxid de carbon, emanat de la soba defectă din locuință. Cazul a fost raportat în dimineața zilei de 30 ianuarie 2024 în orașul Basarabeasca. Potrivit primelor informații, vecinii au alertat incidentul, după ce ar fi observat că casă a fost inundată cu fum. La scurt timp, la fața locului au ajuns echipajele de pompieri și medici, care au stabilit că femeia ar fi inhalat fumul toxic, care s-a emanat în cameră prin fisurile sobei. Bătrâna locuia de una singură și era în grija unei rude, care periodic o vizita și o ajuta să aprindă focului în sobă.

Potrivit specialiștilor IGSU, incendiu în locuință nu s-a produs, iar toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă populația să acorde mai multă atenție persoanelor în etate, singuratice, dar și celor care suferă de boli cronice acute sau cu nevoi speciale.

De asemenea, oamenii sunt rugați să vină în ajutorul acestor persoane, în special în perioada rece a anului, când este necesar de verificat funcționalitatea sobelor, canalelor de ventilare, asigurând aprinderea și utilizarea acestora în vederea prevenirii izbucnirii incendiilor, dar și riscului de intoxicație cu produsele de ardere.

Potrivit unui studiu efectuat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în baza criteriilor de risc, s-a stabilit profilul persoanelor cel mai des afectate de incendii și intoxicații.

În acest sens, cei mai vulnerabili devin oamenii în etate din localitățile rurale, îndepărtate de centrele raionale, cu un număr mic de locuitori și care se află la o distanță mai mare de 16 km de unitățile de salvatori și pompieri. În acest grup vulnerabil se încadrează bărbați cu vârsta cuprinsă între 61-80 de ani, care locuiesc de unii singuri, dar și au un mod de viață antisocial.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 13 cazuri de intoxicație monoxid de carbon emanat de la sobele defecte, unde au decedat 2 persoane.

Lingouri din aur nedeclarate, depistate în bagajul unui pasager, la Aeroport

Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au identificat patru lingouri din aur în bagajul unui pasager al rutei Chișinău – Londra, scrie pulsmedia.md.

Acestea erau ascunse printre bunurile personale ale unui nerezident în vârstă de 63 de ani și nu au fost declarate autorităților vamale.

Lingourile au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoana este pasibilă de sancționare contravențională, conform prevederilor art. 43¹ și art. 287 alin. (10) din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Atacul masiv cu rachete rusești asupra sistemului energetic ucrainean: Mai multe au survolat ilegal spațiul aerian al țării noastre

Poliția de frontieră anunță că în această dimineață de Crăciun, Rusia a atacat din nou sistemul energetic ucrainean folosind un arsenal întreg de rachete și drone, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Deocamdată nu au fost raportate perturbări în sistemul energetic al Republicii Moldova, care este conectat cu cel din Ucraina. Verificăm suplimentar alte detalii.

Potrivit rapoartelor Poliția de Frontieră informeză că una din rachetele lansate de Rusia a fost observată de o patrulă pe direcția Iampol-Cosăuți. Ulterior, una din rachete ar fi traversat spațiul aerian al Republicii Moldova în zona Otaci-Moghilev Podilsk și a ieșit prin frontiera cu România în zona Dorohoi-Herța.” se arată în comunicat.

Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan. 62 de oameni se aflau la bord. 27 au supraviețuit

Un avion Embraer care zbura din Azerbaidjan spre Rusia s-a prăbușit miercuri în apropierea orașului Aktau din Kazahstan cu 62 de pasageri și cinci membri ai echipajului la bord, au anunțat autoritățile kazahe, transmite Reuters citat de digi24.ro.

ACTUALIZARE 12:30 Cel puţin 32 de persoane au fost salvate, iar operaţiunile sunt în curs de desfăşurare, au anunţat autorităţile kazahe, relatează Reuters. Cu toate acestea, au fost raportate şi decese, inclusiv piloţii aeronavei. „Potrivit informaţiilor iniţiale deţinute de partea azeră, la bord se aflau 62 de pasageri şi 5 membri ai echipajului”, a comunicat Ministerul kazah al Transporturilor într-un comunicat de presă preluat de AFP. La rândul său, Azerbaijan Airlines a precizat că este vorba despre o aeronavă Embraer 190 care „a efectuat o aterizare de urgenţă”. Anterior, agenţia de ştiri Tengrinews preluată de agenţia germană de presă a relatat că 22 de persoane au fost duse la spital. Avionul Embraer 190 a încercat o aterizare de urgenţă la Aktau, în sud-vestul Kazahstanului, după ce s-a ciocnit cu un stol de păsări, a relatat Azertag, citând primele rapoarte ale companiei aeriene. Aeroportul din Groznâi ar fi fost închis din cauza ceţii, forţând aeronava să devieze spre Mahacikala, capitala republicii ruse Daghestan. Aktau, pe ţărmul estic al Mării Caspice, este situat la aproximativ 200 de kilometri de Mahacikala, pe ţărmul vestic. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis condoleanţe omologului azer Ilham Aliev pentru pierderile de vieţi omeneşti în accidentul de miercuri. „Din păcate, preşedintele Azerbaidjanului a fost nevoit să părăsească Sankt Petersburg (unde a avut loc un summit regional). Putin l-a sunat deja şi şi-a exprimat condoleanţele în legătură cu prăbuşirea avionului azer la Aktau”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 10:45 Autoritățile kazahe au anunțat că 27 de persoane au supraviețuit.

Eurovision 2024: Cu cine va concura reprezentantul țării noastre în prima semifinală
Articolul anterior
ULTIMA ORĂ! Comisia pentru Situații Excepționale a anulat decizia prin care s-au pus taxe pe umărul părinților pentru programul prelungit
Articolul următor