Secetă severă în Spania. Ruinele unui sat străvechi au reapărut la suprafaţă din cauza lipsei de apă

Ruinele unui sat antic au reapărut în Spania. Situat în ceea ce este acum rezervorul Sau din Catalonia, acest sat, acum şters de pe hartă, este vizibil din cauza scăderii nivelului apei care afectează nordul ţării. O situaţie excepţională pentru această perioadă a anului, scrie Le Figaro, conform Observator.

În imaginile transmise de Agenţia de presă catalană la 1 februarie, locuinţele aparţinând municipalităţii Saint Romà de Sau, împreună cu biserica sa din secolul al XI-lea, au ieşit complet la suprafaţă. Această clădire este folosită ca indicator al nivelului de secetă din regiune. Atunci când este vizibil doar vârful turnului bisericii, rezervorul de Sau este plin. Dar atunci când clădirea este complet deschisă la vedere, indică o lipsă alarmantă de apă.

Rezervorul Sau este unul dintre cele nouă din Catalonia. Este al doilea ca mărime din punct de vedere al capacităţii şi alimentează, de obicei, şase milioane de oameni cu apă. Potrivit El Nacional, în prezent, rezervorul este plin doar în proporţie de 4,7%. Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată de la crearea sa, în urmă cu 60 de ani. „Aşa cum am tot spus în ultimii trei ani, nu văd un sfârşit al secetei din Catalonia. Prin urmare, putem spune că intrăm pe un teritoriu necunoscut”, a spus Javier Martin Vide, profesor de geografie la Universitatea din Barcelona, citat de cotidianul El Confidencial.

Oraşul Barcelona şi împrejurimile sale se află în stare de „urgenţă” din cauza secetei de la 1 februarie. Restricţii de consum de apă au fost impuse celor 6 milioane de locuitori ai regiunii. Restricţiile afectează, de asemenea, industria şi agricultura.secetă în Catalonia, Spania

Secetă istorică în Spania

Ploile şi vijeliile mătură nordul Europei şi Statele Unite. În Norvegia, s-au înregistrat rafale de aproape 200 de kilometri pe oră. În Spania, în schimb, ţară în care trăieşte a doua comunitate de români din Diaspora, lipsa apei este problema. Catalonia a declarat stare de urgenţă din cauza secetei, fiind cea mai grea perioadă din ultimii 1200 de ani. S-au impus reguli draconice. Consumul de apă a fost raţionalizat, iar localnicii nu mai au voie să-şi spele nici maşinile. Economie de apă trebuie să facă şi hotelierii, aşa că şi turiştii vor simţi restricţiile din plin.

Cunoscută altă dată pentru peisajele sale mirifice, regiunea Catalonia, din nord-estul Spaniei, se află în stare de urgenţă. Seceta istorică a trasformat râurile din apropierea Barcelonei în poteci. Apa colectată în timpul verii pentru astfel de perioade a scăzut sub punctul critic.

Au fost interzise: spălarea maşinilor, a stărzilor, umplerea totală a piscinelor, fie ele publice sau private, iar consumul de apă a fost limitat la 200 de litri de persoană pe zi. 6 milioane de locuitori ai Cataloniei trebuie să respecte cu stricteţe aceste restricţii, altfel vor fi amendaţi. Lor li se adaugă însă şi cei 10 milioane de turişti care vizitează Barcelona an de an şi care vor fi afectaţi la rândul lor. De exemplu, au fost interzise duşurile pe plajă, iar hotelierii trebuie să reducă şi ei consumul de apă.

Terenurile de sport nu mai pot fi nici ele irigate din sistemul public de apă, iar jucătorilor celebrei echipe de fotbal Barcelona li s-a interzis să facă duş la stadion după antrenamente sau meciuri.

O nouă escrocherie în mediul online: papuci de brand ,,Nike” la 38 de lei

Pe cel puțin patru pagini de Facebook – „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” – create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.

O nouă escrocherie întâlnită în mediul online: Nike la 38 de lei

Este o escrocherie online cu folosirea neautorizată a însemnelor vizuale ale magazinului „Sportlandia Moldova”, transmite stopfals.md.

Compania a anunțat despre apariția unor site-uri și conturi false care nu au legătură cu activitățile sale, fiind „create în scopuri frauduloase”. 

„Nu faceți click pe linkuri suspecte și nu lăsați informații personale pe platforme terțe”, a îndemnat compania pe pagina sa de Facebook

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat la chitară într-un bar, în timpul vizitei la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat o interpretare a piesei „Rockin’ in the Free World” a lui Neil Young, alături de o trupă locală, într-un bar numit Diktat, în timpul călătoriei sale surpriză la Kiev.

Melodia a fost lansată de Neil Young în 1989, după ce un concert planificat în Uniunea Sovietică a fost anulat, scrie news.ro.

„Soldaţii voştri, cetăţenii voştri – în special în nord-est, în Harkov – suferă enorm. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, Statele Unite sunt alături de voi, o mare parte din lume este alături de voi şi ei luptă nu doar pentru o Ucraină liberă, ci pentru o lume liberă. Iar lumea liberă este şi ea cu voi”, a spus Blinken, înainte de a cânta.

Pe reţelele de socializare, unii ucraineni au criticat alegerea de a cânta într-un bar, în timp ce situaţia de pe front era atât de tensionată, iar alţii au lăudat acţiunea.

Şefii diplomaţiilor americană şi ucraineană, Antony Blinken şi Dmytro Kouleba, au luat prânzul la Kiev, într-o pizzerie fondată de un veteran al războiului cu Rusia.

Vizita surpriză a secretarului de stat american a fost menită să asigure ţara că Washingtonul va oferi ajutor militar.

Dmitro Kuleba l-a întâmpinat pe Blinken la intrarea în local şi, după o îmbrăţişare, cei doi bărbaţi au petrecut aproximativ patruzeci de minute în interior, savurând o pizza, au constatat la faţa locului jurnaliştii AFP.

„Trebuie să spun că, în calitate de cunoscător de pizza, aşa cum sunt majoritatea americanilor, cred că pizza de aici este superbă. O recomand cu căldură”, a declarat Antony Blinken.

Blinken a sosit la Kiev marţi dimineaţă pentru a reasigura Ucraina cu privire la sosirea ajutorului militar american, întârziat de mai multe luni din cauza disputelor din Congres.

La rândul său, armata rusă a dat asigurări marţi că „avansează în profunzime” în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde a lansat o nouă ofensivă la 10 mai. 

Rușii au atacat astăzi un centru de recreere din Harkov: sunt raportați 5 morți și 16 răniți

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters.

Bilanţul morţilor şi răniţilor a fost anunţat de primarul din Harkov, Igor Terehov. „Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane şi rănind alte 16”, a afirmat el pe reţeaua de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Corespondenţii Reuters au văzut zona de recreere distrusă după ce salvatorii de la faţa locului spun că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua 15-20 de minute mai târziu.

Mărturiile oamenilor din Harkov, după atacul rușilor

Valentina, o femeie de 69 de ani care trăia în apropiere de complex, era acasă când s-a produs explozia. Ea le-a spus plângând ziariştilor că soţul ei a fost ucis în explozie.

Era lângă apă, a relatat ea, arătând zona unde acum se mai află doar un crater, dărâmături şi cadavre. „Este foarte dureros să-mi pierd casa, soţul, tot ce am pe lume. Ei (ruşii) sunt animale, de ce trebuie să omoare oameni?”, a mai spus ea.

În ultimele săptămâni, oraşul Harkov şi regiunea cu acelaşi nume au fost vizate constant de atacuri cu rachete ruseşti şi bombe ghidate, în contextul în care trupele ruse au lansat o ofensivă în nord-estul regiunii.

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.

Războiul dintre Patric Hanganu și fosta sa iubită ia amploare. Ce noi declarații a făcut interpretul?
Articolul anterior
Povestea unui bebeluș care s-a născut cu doar 390 de grame și a fost externat după 95 de zile petrecute în incubator
Articolul următor