Un tânăr de 22 de ani, dispărut fără urmă, este căutat de familie. Poliția solicită ajutorul oamenilor

ATENȚIE! Poliția solicită sprijinul cetățenilor în vederea depistării unui tânăr de 22 de ani din satul Ciocîlteni, raionul Orhei, care a plecat de la domiciliu la data de 9 februarie curent și nu se cunoaște locul în care se află în prezent.

La momentul plecării tânărul purta căciulă neagră, blugi albaștri, geacă neagră și era încălțat în șlapi din cauciuc.

Menționăm că, astfel de cazuri s-au mai întâmplat anterior.

Persoanele care dețin orice fel de informații despre locul aflării acestuia sunt rugate să ne contacteze imediat la 112 sau 078325001.

Orice informație, chiar și cea aparent nesemnificativă, ne poate fi de ajutor.

15 partide vor semna duminică un ”Pact pentru Europa”. PAS și MAN, printre semnatari

Blocul „Împreună” spune că 15 partide sunt așteptate să semneze duminică un „Pact pentru Europa”, inclusiv partidul de guvernământ PAS. Formațiunea MAN a primarului Chișinăului, Ion Ceban, a spus Europei Libere că va fi și ea printre semnatari, scrie stiripesurse.md.

Un lider al blocului „Împreună”, Igor Munteanu, a spus Europei Libere că semnarea pactului prin care politicienii pro-occidentali vor să promită că nu se vor abate de la obiectivul de integrare europeană va avea loc la Muzeul de Istorie din capitală, potrivit moldova.europalibera.org.

Spicherul Igor Grosu, liderul PAS, a spus public în luna aprilie că partidul de guvernământ va semna pactul, iar o consilieră a spicherului a spus Europei Libere joi că declarația rămâne valabilă.

Deputatul Gaik Vartanean, un aliat apropiat al primarului Chișinăului, a confirmat Europei Libere că MAN va semna pactul, dar nu a precizat dacă cel care își va pune semnătura va fi chiar liderul partidului, Ion Ceban.

Primarul Ceban spune că sprijină aderarea R. Moldova la UE, deși a criticat-o în trecut și a exprimat poziții pro-ruse, pe când făcea parte din Partidul Socialiștilor.

Igor Munteanu de la blocul „Împreună” a declarat Europei Libere recent că politicienii pro-occidentali trebuie să fie „îngăduitori” în mod „strategic” față de „erorile” trecute ale primarului.

Deputatul Vartanean a spus că MAN va demonstra „prin acțiuni” că este pro-european și va oferi „surprize plăcute” celor care sprijină integrarea europeană.

Semnarea „Pactului pentru Europa” va avea loc într-un moment în care încep pregătirile pentru un referendum despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană convocat de președinta Maia Sandu și stabilit de parlament prin votul deputaților PAS pentru 20 octombrie, concomitent cu alegerile prezidențiale.

Dacă partidele pro-europene sprijină toate un vot da la referendum, atunci ele au poziții diferite față de participarea la prezidențiale.

Președinta Sandu, fondatoarea PAS, spune că va cere electoratului un al doilea mandat, cu promisiunea să ducă la bun sfârșit integrarea în UE.

Blocul „Împreună” format din patru partide mici ale opoziției pro-europene spune că este încă în căutarea unui candidat propriu la prezidențiale și spune că integrarea europeană nu trebuie monopolizată de un singur partid sau politician.

Liderul MAN, Ion Ceban, a promis miercuri că va anunța „în scurt timp” ce a decis, candidează și el la prezidențiale sau nu. Întrebat de Europa Liberă în ce zi va fi făcut anunțul, reprezentantul său, Vartanean, a spus că MAN abia urmează să aibă o ședință pentru a lua această decizie.

Ce a căutat omul primarului la întâlnirea cu Dodon, Morari și Vlah

Primarul Ceban a devenit ținta unor critici ale pro-europenilor după ce și-a trimis reprezentantul, chiar pe Gaik Vartanean, la o întâlnire recentă dominată de politicieni pro-ruși, care au discutat și ei despre ideea unui candidat comun la prezidențiale.

Întâlnirea a fost organizată de fosta jurnalistă, Natalia Morari, aflată într-o relație cu fugarul Veaceslav Platon căutat pentru presupuse crime financiare, iar la ea au mai participat fostul președinte pro-rus Igor Dodon și fosta guvernatoare autonomiei găgăuze, Irina Vlah, în trecut colegi de Partid Socialist și cu Ceban, și cu Vartanean.

„Această întâlnire a fost un simplu schimb de opinii ale opoziției în ansamblu, nu contează că e pro-europeană, centristă sau de stânga”, a spus Vartanean Europei Libere.

Explicând prezența sa la discuții, Vartanean a mai spus că a fost acolo pentru a întreține „un dialog politic” și a „asculta cine și ce spune”, nu pentru a găsi vreun candidat la prezidențiale, iar importanța întâlnirii ar fi fost „exagerată”.

Moldova, invitata de onoare la Salonului Internațional de Carte Bookfest

Republica Moldova este țara invitată de onoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția a XVII-a. Evenimentul va avea loc la București, Romexpo, în perioada 29 mai-2 iunie, scrie stiripesurse.md.

Sergiu Prodan, ministru al culturii al Republicii Moldova, a remarcat că este pentru prima dată când Moldova participă la un salon de carte internațional în calitate de țară-invitată de onoare.

Victor Chirilă, ambasadorul Republici Moldova în România, spune că deși Bookfest este o idee care s-a născut la București, este și sărbătoarea Republicii Moldova, unde se organizează în fiecare an Bookfest de Ziua Limbii Române, pe 31 august. Ambasadorul spune că este o onoare ca Moldova să fie invitată de onoare la București, după state precum Germania, SUA, Japonia, Italia și altele. Crede că de fapt invitata specială este limba și cultura, care este comună.

Lidia Bodea, vicepreședinta Asociației editorilor din România, a spus că s-a dorit mult timp ca să fie Moldova în centrul târgului de carte. În opinia sa, între scriitori, cel puțin deocamdată, între artiști în general, nu există granițe și se simt ca parte a aceleiași culturi.

Ea a adăugat că la eveniment vor participa 200 de expozanți, 150 de edituri din România și Moldova. În cadrul Salonului vor avea loc peste 40 de evenimente pentru public. Acestea pot fi găsite în catalogul online și materialele informative de la târg. Se continuă tradiția unor dezbateri, discuții, evenimente care trec dincolo de tipul obișnuit de eveniment de lansare de carte și autografe. Va avea loc o dezbatere despre importanța votului, deoarece e un an electoral, o dezbatere cu privire la profilul ideal pe care ar trebui să-l valideze un candidat la președinție. Evenimente pentru copii și tineri.

Evenimentele Republicii Moldova ca țară invitat vor avea loc atât la stand, cât și la cele mai importante scene din cadrul Salonului.

Târgul începe în fiecare zi la ora 10.00 și se închide la ora 20.00. În zilele de weekend se va închide la 21.00.

Un nou război? Pe cine amenință China

China este deranjată de exercițiile militare care se desfășoară în jurul Taiwanului. Mai mult, Wang Wenbin, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, a declarat că „toate forţele separatiste care susţin independenţa Taiwanului vor sfârşi în sânge, cu capetele sparte”!

Beijingul a afirmat joi că exerciţiile militare chineze în jurul Taiwanului sunt un „avertisment serios” pentru separatiştii din insula independentă de facto faţă de China, transmite AFP citată de realitatea.net.

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, a declarat că „toate forţele separatiste care susţin independenţa Taiwanului vor sfârşi în sânge, cu capetele sparte, când se vor confrunta cu evenimentul istoric al unei reunificări complete a Chinei”.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul Chinei.

Preşedintele taiwanez Lai Ching-te a promis în aceeaşi zi că va continua să apere valorile libertăţii şi democraţiei în faţa provocărilor şi ameninţărilor „externe”, informează Reuters.

El li s-a adresat unor ofiţeri în oraşul Taoyuan din nordul insulei, la numai trei zile de la învestitură.

El li s-a adresat unor ofiţeri în oraşul Taoyuan din nordul insulei, la numai trei zile de la învestitură.

Preşedintele taiwanez a oferit de mai multe ori negocieri cu China, dar a fost respins. El susţine că poporul insulei este singurul care îşi poate decide viitorul şi nu acceptă pretenţiile de suveranitate ale Beijingului.

Televiziunea de stat chineză CCTV a reacţionat apreciind că discursul lui Lai cu ocazia depunerii jurământului a fost „extrem de dăunător”, iar contramăsurile luate de China sunt „legitime, legale şi necesare”. De asemenea, a afirmat că viitorul Taiwanului nu poate fi decis doar de cei 23 de milioane de taiwanezi, ci de întregul popor chinez de 1,4 miliarde.

Forţele armate chineze au folosit în manevrele „punitive” din jurul Taiwanului avioane militare înarmate şi a desfăşurat simulări de atacuri, în timp ce presa de stat din China îl condamna pe Lai.

Sub comandamentul teatrului de est, la exerciţii au participat militari din armata terestră, marina, aviaţia şi forţele de rachete. Comandamentul a precizat că manevrele au început joi la ora locală 7.45 (miercuri 23.45 GMT), în Strâmtoarea Taiwan, în nordul, sudul şi estul insulei şi – pentru prima oară – împrejurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu şi Dongyin, aflate sub control taiwanez.

Conform presei chineze de stat, care a publicat şi harta zonei unde au loc manevrele, zeci de avioane de luptă erau echipate cu rachete reale şi au simulat alături de nave militare lovirea unor ţinte cu valoare ridicată.

Exerciţiile numite Joint Sword (Sabia Unică) 2024A sunt programate timp de două zile, principalele obiective declarate fiind patrulările comune aeriene şi maritime pentru pregătirea de luptă, loviturile cu precizie ridicată şi operaţiunile integrate în interiorul şi în afara lanţului de insule, în vederea testării „capacităţilor reale de luptă interarme”.

Spre deosebire de manevrele cu acelaşi nume din aprilie anul trecut, indicativul A arată că sunt posibile continuări.

„Aceasta este şi o pedeapsă puternică pentru acţiunile separatiste ale forţelor pentru independenţa Taiwanului şi un avertisment sever împotriva amestecului şi provocărilor din partea unor forţe externe”, a arătat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului (denumirea oficială a armatei chineze – n. red.).

Ministerul apărării de la Taipei a condamnat exerciţiile, afirmând că a trimis forţe în jurul Taiwanului, iar apărarea antiaeriană şi rachetele de la sol urmăresc ţinte, ceea ce dă încredere privind capacitatea de protecţie a teritoriului. În acelaşi timp însă, lansarea de exerciţii militare „nu doar că nu contribuie la pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan, ci subliniază şi mentalitatea militaristă” a Chinei, a adăugat instituţia.

În ultimii patru ani, forţele armate chineze au efectuat aproape zilnic activităţi în apropiere de Taiwan; exerciţii de mare amploare au avut loc în 2022 şi 2023. 

Frontiera Leușeni, blocată de fermieri: Călătorii, îndemnați să opteze pentru alte vămi
Articolul anterior
Cu droguri de 1 milion de lei, ascunse în fund! Un bărbat care transporta narcotice din Odesa, dat jos din microbuz de procurori
Articolul următor