Disidenta rusă Evgenia Kara-Murza: Sunt mii de oameni care au ajuns în spatele gratiilor pentru că au spus deschis ,,Nu”

Aproape 20.000 de ruși au fost arestați pentru mesaje împotriva războiului de la începutul invaziei rusești, în urmă cu doi ani, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, conform unor mărturii și a unei analize The Independent.

Evgenia Kara-Murza s-a trezit și a pus imediat mâna pe telefon. Femeile ucrainene, a văzut ea, începuseră să împărtășească, online, capturi de ecran cu ultimele lor mesaje către soții, iubiții și frații lor aflați pe front… Acestea începeau cu un mesaj banal, ceva de genul „Ce mai faci, dragă?”. Dar cu fiecare mesaj fără răspuns, ele deveneau tot mai speriate. „Dragă, răspunde-mi. Scrie orice. Vreau doar să știu că ești bine”, scria una dintre ele.

Astfel, aceste femei își dădeau seama ce se întâmplase. Știau că nu vor primi niciun răspuns. Știau că partenerii lor, frațîi lor, fuseseră uciși de soldații ruși.

Citind aceste mesaje, Evgenia a simțit că o să cedeze. Simțea că este pe punctul de a avea un alt atac de panică. I-au amintit de ultimul mesaj pe care i l-a trimis soțului ei, cu aproape doi ani mai devreme…

Era 11 aprilie 2022. Vladimir Kara-Murza tocmai fusese arestat de autoritățile ruse în apropierea casei familiei din Moscova pentru „răspândirea de informațîi false” despre războiul din Ucraina.

Telefonul opozantului fusese confiscat. Ulterior, acesta avea să fie condamnat la 25 de ani de închisoare, adăugându-i-se și acuzațiile de trădare.

1000 de activiști încarcerați

Sentința a fost condamnată de lideri din întreagă lume că fiind motivată politic, Kara-Murza fiind victima unui regim de represiune. A fost cea mai lungă pedeapsa aplicată unui critic al lui Vladimir Puțîn, de la invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022.

Evgenia Kara-Murza, care trăiește acum în exil în SUA, nu l-a mai văzut de atunci.

„Te iubesc”, scria în textul acelui mesaj, cu un emoji cu o inima atașat la sfârșitul mesajului. Nu a mai primit răspuns.

La doi ani de la invazia lui Putin în Ucraina, comunitatea disidenților ruși duce propriul război. Mii de oameni au fost forțați să părăsească țară; mulți dintre cei care au rămas au fost arestați; se știe că aproape o mie au fost încarcerați pentru simplul fapt că s-au opus lui Putin și războiului sau.

Opoziția disidențelor

Vinerea trecută, s-a anunțat că Alexei Navalnii, cel mai proeminent critic al lui Putin, a murit în colonia penitenciară „Lupul polar” de la Cercul Polar Arctic, unde își ispășea o pedeapsa de 19 ani, pentru acuzații denunțate de Occident că fiind inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Soția să, Iulia Navalnaia, l-a acuzat pe Putin că l-a otrăvit. Țări precum Marea Britanie și SUA au emis sancțiuni pentru uciderea dlui Navalnii, spunând că Putin este responsabil.

Evenimentul a aruncat comunitatea disidenților ruși în stare de șoc. Dar reprimarea brutală a disidenței, caracterizată de moartea lui Navalnii, a dus la apariția unui nou val de opoziție, dintre care multe sunt femei, care găsesc noi modalități de a lupta împotriva Kremlinului.

Evgenia Kara-Murza nu a plănuit niciodată să fie activistă. Ea a studiat la Moscova la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 pentru a fi traducătoare, chiar în momentul în care Vladimir Putin urcă discret, dar rapid la putere.

Dar încarcerarea soțului ei nu i-a lăsat altă opțiune. Durerea din ultimii doi ani, a spus ea, a împins-o să lupte.

„Trebuie să fac tot ce pot”

„Uneori aș aprecia foarte mult să am viață oamenilor pe care îi cunosc aici, în Statele Unite, a părinților prietenilor copiilor noștri, care au preocupări și anxietăți normale, care se confruntă cu probleme importante, dar normale”, a recunoscut ea.

„Ei nu se confruntă cu tentative de asasinat și războaie de agresiune. Ei nu au de-a face cu incarcerari de 10, 15, 25 de ani pentru că persoană iubita a declarat că trebuie să se ia atitudine (împotriva Puterii).”

„Dar înțeleg că acest lucru depășește cu mult temerile și viețile noastre. Nu este vorba doar de familia noastră. Sunt zeci de mii de ruși care simt la fel. Sunt mii de oameni care au ajuns în spatele gratiilor pentru că au spus deschis Nu.”

„Fiecare dintre aceste familii trece prin aceeași durere și mizerie pe care o simt și eu. Așa că, de dragul lor, de dragul lui Vladimir, de dragul copiilor mei și de dragul viitorului Rusiei, trebuie să fac tot ce pot.”

„Ucigându-l pe Alexei, Putin a ucis jumătate din mine”

Mesajul ei a fost reluat de Iulia Navalnaia în zilele de după moartea soțului ei, într-o înregistrare video pe care a postat-o pe contul sau nou creat pe X/Twitter.

„Ucigându-l pe Alexei, Putin a ucis jumătate din mine, jumătate din inima mea și jumătate din sufletul meu”, a spus ea. „Dar încă mai am cealaltă jumătate. Și asta îmi spune că nu am dreptul să renunț”.

„Victoria Ucrainei în termenii Ucrainei este crucială”

Pe lângă faptul că militează pentru eliberarea soțului ei, doamna Kara-Murza călătorește acum în întreagă lume pentru a susține lupta ucrainenilor împotriva Rusiei lui Puțîn.

Înfrângerea Rusiei în Ucraina, spune ea, este singură modalitate de a-l slabi pe Putin.

„Victoria Ucrainei în termenii Ucrainei este crucială”, a spus ea. „Nu numai pentru că este corect din punct de vedere moral că ei să își poată apară viitorul, ci și pentru că ar trimite un mesaj clar Kremlinului că Vladimir Puțîn nu va mai scapă cu astfel de crime”.

Evghenia Chirikova, „activistă de mediu”

Pentru Evghenia Chirikova, în vârstă de 47 de ani, o prietenă a familiei Navalnii, războiul din Ucraina și represiunea disidenților din interiorul Rusiei a schimbat radical modul în care își desfășoară propriul activism.

Ea a devenit cunoscută în Rusia că activistă de mediu, conducând în 2010 o campanie de succes împotriva construirii unui drum care să lege Moscova de Sankt Petersburg prin pădurea Khimki, această înainte de a fugi din țară, în 2014, după ce a fost amenințată de autoritățile ruse.

Dar de când a izbucnit războiul din Ucraina, o zi pe care o descrie cu o furie considerabilă, ea și-a mobilizat rapid contactele pentru alte mijloace.Ea s-a alăturat, de asemenea, Comitetului anti-război.

„Aveam relații foarte bune cu climatologii și ecologiștii din Ucraina”, a spus ea. ”Dar, după acest război, datorită acestei relații, am găsit oportunități de a sprijini ONG-urile din Ucraina în alte domenii”.

Organizația ei, „Activatica”, a ajutat acum la finanțarea unor programe medicale în interiorul Ucrainei, inclusiv la cumpărarea de vehicule pentru paramedicii din prima linie, la finanțarea unor inițiative pentru a se asigura că persoanele cu dizabilități din întreagă Ucraina au acces la medicamente și la sprijinirea celor răniți de bombardamentele rusești.

De asemenea, a oferit un spațiu pentru jurnaliștii independenți care să contracareze propagandă rusă și să se adreseze unui public din interiorul Rusiei.

Și se implică în partea militară, oferind mii de consultații comunităților lipsite de drepturi din Rusia rurală cu privire la modul în care pot evita înrolarea în armata rusă.

Când a fost anunțată moartea lui Navalnii, ea a declarat că cel mai eficient mod de a reacționa este „să organizăm un sprijin real pentru armata ucraineană și pentru rușii care, în acest moment, participa la acest război de partea Ucrainei”.

„Această este armata noastră”, a spus ea. De atunci, ea a fost adăugată de Kremlin pe lista așa-numiților extremiști și teroriști pentru activitățile împotriva războiului. Atât timp cât Puțîn este la putere, ea nu va fi niciodată autorizată să se întoarcă în Rusia.

Natalia Arno: „nu ne judecați fiindcă suntem ruși”

Unii disidenți spun că s-au trezit priviți cu suspiciune, după ce au fugit în țările occidentale. Natalia Arno, fondatoarea „Free Russia”, un grup pro-democrație care oferă sprijin comunității disidente din întreagă lume, a descris această problema drept  „un foc prietenesc”.

Ea a fugit din Rusia lui Puțîn în 2012, după ce a primit un preaviz de 48 de ore din partea serviciilor de securitate ale Kremlinului să părăsească țară sau altfel riscă 20 de ani de închisoare.

Ea a lucrat că activistă pentru drepturile omului din 2004. A fugit în Lituania, apoi în Polonia, înainte de a se mută în SUA și de a fonda Rusia Liberă, la doar câteva luni după ce Puțîn a ordonat anexarea ilegală a Crimeei și invazia estului Ucrainei în 2014.

Ea cunoaște bine impactul pe care Vladimir Puțîn îl are asupra reputației rușilor din întreagă lume. „Oamenii au fost foarte surprinși să nu fie acceptați de unele țări europene”, a spus ea. ”Asta i-a făcut să simtă că Puțîn a câștigat, pentru că spunea că de fapt toată lumea nu-i place pe ruși… Noi spuneam însă: „Va rog să nu ne judecați în funcție de asta. Judecați-ne pe baza valorilor acțiunilor noastre. Suntem aliații voștri.”

„A fost că un… „foc” prietenesc. A trebuit să facem multă advocacy în diferite ambasade, parlamente și Congres.”

Nicăieri nu a fost mai dificil, a spus ea, decât în capitală ucraineană Kiev, unde birourile Rusiei Libere sunt deschise în ciuda stării „toxice” a multor lucruri legate de Rusia în Ucraina în urmă invaziei lui Putin.

Dna Arno a spus că au vrut să rămână acolo pentru că știau că pot ajută în moduri în care alții nu puteau.

„Noi suntem cei care suntem capabili să localizam și să apărăm ostaticii ucraineni, PoW, și civili deținuți în închisorile rusești”, a spus ea, că un exemplu. „Nimeni altcineva nu poate face asta”.

Dimensiunea distrugerilor cauzate de invazia la scară largă a lui Puțîn în Ucraina este astronomică. Milioane de ucraineni au fost uciși, răniți sau strămutați. Alte milioane de oameni trăiesc sub ocupație rusă.

„A fost atât de multă durere în ultimii doi ani”, a mai spus Evgenia Kara-Murza, „cauzată de deciziile unui singur om”.

sursa

Idei de cadouri pentru Crăciun și Revelion!/P

Deja am intrat în febra sărbătorilor de iarnă. Indiferent de vârstă, cu toţii așteptăm să desfacem darul pus sub brad, doar am fost cuminți tot anul!

În rețeaua Farmacia Familiei vă așteaptă o gamă variată de produse la un preț special, tocmai bune de pus sub brad. Cu siguranță, veți găsi cadoul perfect!

SETURI CADOU PENTRU EL

Să găsești cadoul perfect pentru un bărbat este un lucru dificil – puțin spus! 

Produsele din rețeaua Farmacia Familiei îi vor îngriji nu doar pielea, dar și barba :), deci bucuria va fi dublă!

SETURI CADOU PENTRU EA

Cu siguranță nu trebuie să te convingem că femeile adoră cosmeticele și lucrurile frumoase. Oferă-i cel mai bun produs dermatocosmetic, care o va alinta.

SETURI CADOU PENTRU COPIL

Copiii au nevoie de îngrijire specială, astfel că produsele delicate, care protejează pielea, părul sau dinţii, sunt recomandate pentru dezvoltarea lor armonioasă. În rețeaua Farmacia Familiei găseşti produse pentru baie, şampoane şi creme inclusiv pentru pielea sensibilă a bebeluşului.

CERTIFICAT CADOU

Ne-am propus să îți oferim o modalitate simplă, elegantă și flexibilă prin care să le poți oferi un cadou oamenilor dragi din viața ta, așa că am creat Certificatul Cadou, Farmacia Familiei!

Și da, cel mai valoros cadou dintotdeauna a fost și rămâne Dragostea! Chiar dacă nu ai toți banii din lume pentru cadouri, acestea rămân memorabile, dacă sunt însoțite de sentimentul cel mai profund și mai omenesc – dragostea!

50% dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică. Mai multe activiste îndeamnă victimele să raporteze abuzurile (VIDEO)

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii au fost supuse violenței obstetrice, manifestată fie verbal, fie fizic. Mai multe voci, cunoscute pentru promovarea egalității de gen și a nașterii fără violență, au lansat un apel public prin care condamnă fenomenul.

Apelul a fost lansat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prin vocile următoarelor femei:

Stela Moldovanu – fondatoarea comunității „Măiestria”
Nata Levițchi – CEO „Mămica Alăptează”
Diana Guja – editorialistă AGORA
Ana Smolnițchi – creatoare de conținut, organizatoarea Marșului Nașterii
Alina Andronache – specialistă în Advocacy, lobby civic și comunicare.

Iată mesajul acestora: 

Nașterea este, probabil, unul dintre cele mai importante momente din viața multor femei. Totuși, pentru multe dintre noi, această experiență este umbrită de violența obstetrică și ginecologică, prezentă în unele instituții medicale.

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, al nașterii sau al examinării ginecologice.

Peste o treime dintre femeile din Moldova au fost supuse unor manevre obstetrice fără a fi informate sau fără a li se cere consimțământul – cum ar fi metoda Kristellerepiziotomiaadministrarea oxitocinei sau chiar nașterea prin cezariană.

În plus, multe femei care nasc nu primesc sprijinul necesar într-un timp rezonabil sau sunt presate să accepte intervenții pe care nu le doresc.

Și nu doar atât. Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de abuz: 14% – cu abuz verbal în timpul nașterii, 8% – cu cel puțin o formă de abuz sexual, iar 3% – cu o formă de abuz fizic în timpul îngrijirii obstetrice. Poate fi vorba despre ruda, colega, prietena noastră sau chiar noi. 

Doar 6% dintre cazurile de violență obstetrică și ginecologică au fost raportate.

Deși multe femei ar dori să denunțe violența obstetrică și ginecologică, teama de a fi judecate, rușinea sau frica de a-și pune în pericol sănătatea și siguranța proprie și a copilului le împiedică să facă acest pas. Doar un mic procent dintre ele reușesc să își facă vocea auzită.

Violența obstetrică și ginecologică este o realitate dureroasă, un fenomen ascuns care afectează profund viețile femeilor. Ce poți face în astfel de cazuri? Este esențial să raportezi abuzul la instituția în cauză, la Ministerul Sănătății, la Poliție, la Procuratură sau în instanțele de judecată. Știm că nu este ușor, dar fiecare pas contează!

Femeile însărcinate își pot crea un plan al nașterii împreună cu medicul lor, pentru ca acest moment important să fie întâmpinat cu blândețe și siguranță. Iar viitorii tați joacă un rol crucial în oferirea sprijinului necesar.

Grija vindecă ceea ce frica distruge!  Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică!

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

Audieri în Parlament, după majorarea tarifului la gazele naturale

Parlamentul organizează în acest moment o ședință publică privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizată de Comisia economie, buget și finanțe, scrie unimedia.info.

12:00 Ministrului Energiei, Victor Parlicov susține că „din luna iunie s-au adresat după sprijin, inclusiv către România, iar discuțiile s-au transferat la nivel de prim-miniștri. Acum cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru, când s-au terminat”.

11:30 Parlicov a fost întrebat dacă Republica Moldova este independentă de gazul lui Putin.

„Dacă vorbim de malul drept, da, iar dacă vorbim despre malul stang, atunci el nu are alterntivă”, a declarat Parlicov.

10:25 Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a anunță că „80% din volumenele necesare pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate”.

10:19 Alexei Taran, director ANRE este audiat în aceste clipe. 

„În cazul în care nu se intervenea urgent și prompt, riscam să avem o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc la care am fi supus consumatorii ar fi fost intrarea în lunile de iarnă, cu un volum mare de consum, iar orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial. 

La sfârșitul lunii decembrie, urma să avem aproximativ 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel s-a impus necesitatea intervenției urgente pentru a opri această acumulare. ANRE a solicitat furnizorului să intervină și să ajusteze prețul la gazele naturale”, a declarat Alexei Taran.

10:10 Are loc audierea Ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„Ministerul Energiei nu se ocupă cu cumpărarea și vinderea gazelor, de asta se ocupă companiile specializate. Ministerul doar monitorizează piața și face recomandări, după care Guvernul face demersurile necesare pemtru a deschide oportunitățile pe piață”

10:05 Ședința a început. În cadrul ședinței vor fi audiate 4 instituții.

Edilul Capitalei Ion Ceban a anunțat că juriștii urmează să depună un denunț pentru iniţierea urmăririi penale după majorarea tarifului la gaz. „În asemenea hal nu mai pot continua lucrurile. Guvernarea PAS, care generează oamenilor doar probleme, trebuie să demisioneze şi să fie anunţate alegeri anticipate”, a declarat Ion Ceban.

Expoziție personală de pictură a Valentinei Brâncoveanu, cu genericul „Culorile vieții”, vernisată la Sala cu Orgă
Articolul anterior
Femeia care și-a rupt pașaportul și a ales închisoarea din Belarus în locul exilului este dată dispărută. Cine este Maria Kolesnikova
Articolul următor