Vești bune pentru fermierii din țară! Vor putea obține granturi de până la un milion de dolari

Vești bune pentru fermierii din Republica Moldova. În cadrul primului apel de depunere a cererilor pentru granturi destinate producătorilor din sectorul zootehnic, fermierii vor putea obține până la un milion de dolari pentru îmbunătățirea productivității, modernizarea exploatațiilor zootehnice, dar și achiziționarea animalelor de prăsilă. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Agriculturii în cadrul Adunării Generale a Federației Naționale a Fermierilor din R. Moldova, scrie nordnews.md.

Proiectul AGGRI are drept scop dezvoltarea durabilă a sectorului agricol din Republica Moldova.

Cu granturi de până la 1 milion de dolari, sunt create oportunități semnificative pentru dezvoltarea sectorului zootehnic și revitalizarea sistemelor de irigații. Proiectul AGGRI încurajează construcția sau modernizarea exploatațiilor zootehnice, dotarea acestora cu tehnologii de ultimă generație, precum și achiziționarea animalelor de prăsilă. În plus, se pun la dispoziție fonduri pentru eficientizarea energetică a exploatațiilor, inclusiv pentru implementarea unor tehnologii precum stații de biogaz și panouri fotovoltaice. Suplimentar, din fondul național de subvenționare, fermele de vaci de lapte beneficiază de subvenții din partea statului. În luna martie, va fi anunțată deschiderea apelului de depunere a cererilor pentru obținerea subvențiilor per kilogramul de lapte. Cererile de solicitare a plăților directe vor fi depuse pentru livrările laptelui de vacă efectuate în a doua jumătate a anului 2023”, a declarat Iurie Scripnic, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit oficialului, Republica Moldova are nevoie de relansarea segmentului de producere a materialului semincer, adaptat condițiilor climatice locale.

„Este esențial ca producătorii agricoli să aibă acces la semințe de calitate, adaptate condițiilor climatice locale. Pentru a soluționa problemele ce împiedică dezvoltarea şi modernizarea ramurii de producere a semințelor, a fost creat  Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor. Încurajăm agricultorii să exploreze culturi alternative care pot avea o cerere mai mare pe piață”, a precizat Iurie Scripnic.

Mai mult, agricultorii care activizează în domeniul cerealier sau în sectorul zootehnic pot obține credite preferențiale, în cadrul Proiectului Livada Moldovei, cu un fond disponibil de aproximativ 28 de milioane de euro.

Un alt demers susținut prin colaborarea cu Agenția Franceză de Dezvoltare este inițierea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea infrastructurii de irigații centralizate. În cadrul acestui proiect, sunt prevăzute două direcții principale de investiții: modernizarea Sistemelor de Irigare Centralizate și sprijinirea dezvoltării irigațiilor la scară mică prin acumularea apei, cu un buget estimat la circa 40 de milioane de euro”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Agriculturii.

Printre alte inițiative majore pentru anul 2024 enumerate de Iurie Scripnic, se regăsesc: crearea a zece Camere Agricole, instituirea Oficiului Horticol, elaborarea programelor speciale de dezvoltare a agriculturii pentru zona de sud a Republicii Moldova, sprijinirea sectorului agricol prin cercetare, precum și îmbunătățirea legislației pentru a asigura o mai bună adaptare la standardele europene.

Zi de doliu național! Scriitorul Spiridon Vangheli este condus astăzi pe ultimul drum

Scriitorul Spiridon Vangheli, care s-a stins din viață la vârsta 92 de ani, este petrecut luni, 24 iunie, pe ultimul drum. Conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu, ziua de 24 iunie 2024 este declarată zi de doliu național. Drapelele de stat sunt coborâte în bernă, iar la ora 12:00 se va cinsti memoria scriitorului, prin păstrarea unui moment de reculegere, scrie democracy.md.

Programul funeraliilor lui Spiridon Vangheli:

  • 09.40-09.50 – deplasarea cortegiului funerar de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” la Palatul Național);
  • 10.00-11.30 – ceremonia funerară;
  • 11.30-12.15 – mitingul de doliu;
  • 12.30 – deplasarea cortegiului funerar spre Cimitirul Central din strada Armenească.

Scriitorul Spiridon Vangheli a decedat vineri, 21 iunie, la vârsta de 92 de ani. Supranumit „tatăl lui Guguță”, Vangheli s-a bucurat de o popularitate deosebită în rândul cititorilor în special al copiilor și părinților lor.

Născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți și cunoscut ca „tatăl lui Guguță”, Spiridon Vangheli a fost prozator, poet, traducător și editor.

A căpătat renume mondial datorită cărții pentru copii „Isprăvile lui Guguță”, care a apărut în circa 40 de țări și a fost tradusă în aproximativ 60 de limbi.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, a publicat și alte cărți îndrăgite de copii, printre care „Băiețelul din coliba albastră”, „Guguță – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi”, „Crăița” etc.

A tradus opere pentru copii din literatura universală și a fost, alături de poetul Grigore Vieru, autor al unui „Abecedar”.

Orașul Chișinău, în top 250 cele mai fericite orașe din lume. Capitala Republicii Moldova ocupă locul 191

Orașul Chișinău este inclus în top 250 cele mai fericite orașe din lume. Capitala Republicii Moldova ocupă locul 191, la categoria ,,de bronz”, potrivit topului Happy City Index.

Topul este realizat anual, iar locul orașelor în clasament variază de fiecare dată. Autorii spun că e dificil să evidențiezi un singur oraș ca fiind cel mai bun. Aceasta în condițiile în care fiecare dintre ele se află în continuă schimbare și se evidențiază prin lucruri proprii.

Prin urmare, evaluarea s-a făcut în baza a cinci criterii care au impact asupra sentimentului de fericire: cetățeni, guvernare, mediu, economie şi mobilitate. Menționăm că, în top au fost incluse orașele care au cel puțin 300 mii de locuitori, scrie www.agora.md, conform sursei citate.

Capitala țării noastre a ocupat locul 191. Cel mai mare punctaj, orașul Chișinău l-a obținut la capitolul „economie” – 309 puncte. Iar în total, orașul a acumulat 1310 puncte.

Iar pe primele trei locuri în clasamentul celor mai fericite orașe din lume se găsesc: locul întâi – orașul Aarhus, din Danemarca, fiind urmat, pe locul doi de Zurich – Elveția. Iar top trei cele mai fericite orașe e încheiat de Berlin – Germania.

Moldovean salvat în mod miraculos în Italia. A plonjat cu mașina într-un râu

În noaptea dintre 19 și 20 iunie, un incident dramatic a avut loc la granița dintre Polverara și Ponte San Nicolò, în regiunea italiană Padova.

Un cetățean moldovean, aflat la volanul unui Peugeot, a pierdut controlul mașinii și a plonjat în râul Bacchiglione.

În mod miraculos, șoferul a reușit să iasă din vehiculul scufundat și s-a întors acasă pe jos, nevătămat, relatează Padova Oggi.

Pe 20 iunie, câțiva trecători au observat un autoturism aproape complet scufundat în râul Bacchiglione. Alarmați, aceștia au contactat imediat autoritățile.

Carabinierii și pompierii au intervenit prompt la locul incidentului. După ce vehiculul a fost recuperat, s-a constatat că în interiorul acestuia nu se afla nicio persoană.

Pentru a se asigura că nu există victime, salvatorii au efectuat căutări suplimentare în zona respectivă, dar fără rezultat.

Prin intermediul numărului de înmatriculare al vehiculului, carabinierii au identificat proprietarul mașinii, un cetățean moldovean rezident în Polverara.

La sosirea carabinierilor la domiciliul acestuia, bărbatul a recunoscut că el se afla la volanul mașinii în momentul accidentului.

Totuși, el nu a putut explica cauza exactă a pierderii controlului vehiculului. Conform declarațiilor sale, după ce a ieșit din mașina scufundată, a plecat de la locul incidentului în stare de șoc.

Vehiculul a fost recuperat de către un camion de remorcare. În prezent, toate ipotezele rămân deschise. Autoritățile nu exclud posibilitatea ca șoferul să fi părăsit locul accidentului din cauza stării de confuzie și șoc pe care a experimentat-o.

Ancheta continuă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele acestui accident neobișnuit.

Bruxelles-ul, asediat în ziua reuniunii miniștrilor Agriculturii
Articolul anterior
Rusia, umilită de Polonia în Consiliul de Securitate al ONU. Minciunile ambasadorului rus, demontate punct cu punct
Articolul următor