Partidele de opoziție au criticat posibilitatea lansării votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale

Deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu un comentariu după ce liderii partidelor de opoziție au criticat posibilitatea lansării votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale.

Oficialul remarcă că actorii politici se tem de votul cetățenilor din diaspora, transmite www.stiri.md.

„Unii membri ai opoziției, printre care Chicu – discipolul lui Dodon/ Plahotniuc, cel care a vrut să pună pe spatele cetățenilor datoria fictivă de 8 miliarde de dolari față de gazprom, dar și Ceban – cel care a protestat împotriva UE, critică proiectul pilot de vot prin corespondență propus de președinta Maia Sandu și anunțat azi de mai mulți deputați PAS.

Ei arată că se tem de votul cetățenilor din diaspora. 

Chicu vrea ca votul prin corespondență să fie pilotat în Rusia – o dictatură în care nu există democrație sau vot secret, sau în China – unde în prezidențialele din 2020 au votat tocmai… 19 moldoveni. Iată așa ei înțeleg democrația 

Votul prin corespondență/prin poștă este un sistem folosit în peste 50 de țări din lume și în 13 țări din UE. Este o metodă de vot folosită la nivel mondial, iar noi urmăm bunele practici în acest domeniu, proiectul incluzând măsuri corespunzătoare de asigurare a securității votului.

Noi vrem să testăm mai întâi votul prin corespondență în SUA și Canada, pentru că: (1) acolo există foarte mulți cetățeni de-ai noștri; (2) în SUA și Canada distanțele sunt foarte mari și asta descurajează participarea la vot; (3) în aceste țări este o mare tradiție a votului prin poștă și moldovenii de acolo cunosc această modalitate de vot.

Pilotarea/testarea votului prin corespondență în aceste state ne va permite să îmbunătățim procesul și pe viitor, sperăm la parlamentare, să-l aplicăm în toată lumea”, a declarat Radu Marian.

Amintim că, în cadrul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a declarat că organizarea referendumului într-o zi cu alegerile prezidențiale are ca scop ca să participe la el cât mai mulți cetățeni, inclusiv din diasporă, iar Parlamentul ar putea adopta în curând votul prin corespondență.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Activitatea băncilor biologice va fi reglementată printr-o lege specială
Articolul anterior
Reacția Patriarhului României la migrarea preoților moldoveni la Mitropolia Basarabiei
Articolul următor