Noi pași făcuți în Republica Moldova pentru construirea podurilor peste Prut

Republica Moldova a stabilit datele pentru construirea celor patru poduri noi, care vor face legătura cu România și care vor traversa Prutul, scrie evz.ro.

În Republica Moldova, Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) a anunţat, joi, că au fost depuse şase oferte pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru patru poduri rutiere noi peste Prut.

Conform oficialilor de la ASD, este vorba de Costeşti (MD) – Stânca (RO); Leova (MD) – Bumbăta (RO); Leca (MD) – Fălciu (RO); Bărboieni (MD) – Răducăneni (RO).

În Republica Moldova s-au pus bazele pentru construirea unor noi poduri care să facă legătura cu România

Termenul de elaborare a Studiului de Fezabilitate este 12 luni, iar proiectele prevăd construcția podurilor rutiere noi, drumurilor de legătură la infrastructura existentă, punctelor de control frontieră.

„Drumurile vor asigura conectivitatea atât cu infrastructura rutieră existentă, cât și cu Autostrada Unirii A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni, parte a Coridorului TEN-T Core (Central) care este în proces de implementare”, se precizează în cadrul anunțului, conform moldpres.md.

Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, anunțase la începutul săptămânii că s-au depus şase oferte pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru patru noi poduri peste Prut.

„Au fost depuse astăzi şase oferte pentru proiectarea (Studiu de Fezabilitate) a 4 noi poduri peste Prut”, anunţă, luni, directorul CNAIR, Cristin Pistol.

Cine sunt ofertanţii

1. Asocierea RUTIER CONEX XXI S.R.L. (LIDER) – SC TOTAL ROAD SRL (ASOCIAT) 2. SC ARTEHNIS SRL 3. Asocierea SC PROIECT – CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL (LIDER) – SC TQM MANAGEMENT SRL (ASOCIAT) 4. DONPREST COM SRL 5. SC TOTAL BUSINESS LAND SRL 6. SC LIKE CONSULTING SRL

Cristian Pistol anunţă că valoarea însumată a celor 4 contracte este de 1,61 milioane de lei (făra TVA). Perioada contractuală pentru elaborarea fiecărui Studiu de Fezabilitate este de 12 luni. Finanţarea celor 4 contracte este asigurată din venituri de la Bugetul de Stat.

Primul pod cu 4 benzi va fi construit la Ungheni

Primul pod nou cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi construit la Ungheni, în județul Iași, parte a Autostrăzii Unirii (A 8). Al doilea pod la profil de 4 benzi va fi la Albița (jud. Vaslui) cel actual urmând să fie scos din uz după finalizarea podului nou.

1. Pod nou Stânca (RO) -Costești (MD): Amplasamentul se va desfășura pe teritoriului județului Botoșani și al Raionului Rîșcani, la sud de actualul punct vamal, ce funcționează pe DN29E.

2. Pod nou Bumbăta (RO) -Leova (MD): Amplasamentul va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, la nivelul Raionului Leova.

3. Pod nou Fălciu (RO) -Leca (MD): Amplasamentul viitorului obiectiv se va desfășura pe teritoriul județului Vaslui și al Raionului Cantemir

4. Pod nou Răducăneni (RO) -Bărboieni (MD): Amplasamentul se află localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul Raionului Nisporeni.

Grădina zoologică, luată cu asalt de 1 iunie

Îmbulzeală și cozi la admirat animale. Așa este atmosfera de la Grădina Zoologică din Chișinău.

Îmbulzeală și cozi la Grădina Zoologică din ChișinăuFoto: tv8.md

Echipa TV8.md a reușit să surprindă mai multe imagini de la fața locului: animatori, concursuri, premii și multă distracție. Distracția a început la ora 10:00 și ține până la 20:00.

Toți copiii au acces gratuit. În program sunt diverse concursuri, premii, clovni, dar și un DJ.

gallery images

Rusia a lansat, într-o singură noapte, peste o sută de rachete şi drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Rusia a tras peste o sută de rachete şi drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, au declarat sâmbătă oficiali ucraineni. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, „inamicul a lansat 53 de rachete de diferite tipuri şi 47 de drone de atac”. Aceasta a precizat că a doborât 35 dintre aceste rachete şi 46 dintre drone, scrie AFP, citată de news.ro.

În mai mult de doi ani de război, forţele ruseşti şi-au intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene, provocând întreruperi şi restricţii de energie electrică, precum şi pagube semnificative.

În timpul atacului din cursul nopţii, două centrale termice au fost lovite, a declarat operatorul ucrainean DTEK pe Telegram, fără a preciza locaţia acestora.

„Aceasta a fost o altă noapte extrem de dificilă pentru sectorul energetic din Ucraina”, a adăugat compania, cel mai mare investitor privat în acest sector din Ucraina. Inamicul a lovit două dintre centralele noastre termice. Echipamentele au fost grav avariate”.

Acesta este cel de-al şaselea atac major asupra centralelor termice ale DTEK de la jumătatea lunii martie, a adăugat compania.

Ministrul ucrainean al Energiei, Guerman Galuşcenko, a declarat că forţele ruseşti au vizat situri din cinci regiuni – Doneţk (est), Dnipropetrovsk (centru-est), Kirovograd (centru), Ivano-Frankivsk (vest) şi Zaporojie (sud).

Ministerul a avertizat că este posibil să existe restricţii de energie electrică sâmbătă seara, ca urmare a atacurilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova încearcă să „exploateze” lipsa de „determinare” a principalilor aliaţi occidentali ai Ucrainei şi şi-a reiterat apelul pentru mai multe sisteme de apărare aeriană.

Principalul obiectiv al Rusiei este să normalizeze teroarea, să exploateze lipsa de apărare aeriană suficientă şi de determinare a partenerilor Ucrainei”, a declarat el pe reţelele de socializare.

„Este vorba despre un test al umanităţii şi al determinării lumii libere”, a adăugat el. Fie trecem acest test împreună, fie lumea se va scufunda într-o determinare şi mai mare şi în haos”.

Ziua Copilului, marcată la vamă. Funcționarii au pregătit surprize pentru cei mici

Ziua Internațională a Copilului este marcată la vămile din țară. În această zi, Serviciul Vamal și-a propus să creeze o atmosferă de sărbătoare și să aducă zâmbetul pe chipul copilașilor care vor traversa frontiera.

Ziua Copilului, marcată la vamă: Funcționarii au pregătit surprizeFoto: Telegram/Serviciul Vamal

Astfel, funcționarii vamali au fost echipați din plin: cei mici au avut parte de mai multe surprize, iar părinților li s-au oferit pliante informative despre regulile de traversare prin vamă cu bunuri.

„Copiii sunt speranța de mâine a umanității și generația pentru care vrem să facem lumea mai bună.

Serviciul Vamal le dorește tuturor copiilor o copilărie fericită, cu amintiri memorabile și fără griji, să crească armonios, într-un mediu sigur, înconjurați de grija și dragostea celor dragi”, se arată în mesajul Serviciului Vamal.

gallery images

gallery images

VOX POPULI: Ce își doresc femeile de 8 martie? Aflăm chiar de la ele
Articolul anterior
Jennifer Lopez, dezamăgită de Ben Affleck. Ce i-a interzis să facă
Articolul următor