Cine e prima femeie care a terminat unul dintre cele mai grele maratoane

O alergătoare britanică a intrat în istorie, devenind prima femeie care a terminat unul dintre cele mai grele maratoane din lume.

Jasmin Paris, din Midlothian, a terminat ultra-maratonul Barkley  din Tennessee cu doar un minut și 39 de secunde înainte de termenul limită de 60 de ore, transmite stirileprotv.ro.

Mii de susținători au urmărit cursa pe rețelele de socializare, în timp ce ea a ajuns la finalul ei cu sufletul la gură, vineri.

Ea era atât de epuizată încât s-a prăbușit la pământ după ce a terminat cursa care este inspirată de o evadare celebră din închisoare.

Traseul, la Frozen Head State Park, se schimbă în fiecare an, dar acoperă 160 de kilometri, implicând 60.000 de metri de urcare și coborâre – aproximativ de două ori mai mult decât înălțimea Muntelui Everest, scrie BBC.

Doar 20 de persoane au reușit să ajungă la finalul cursei în cele 60 de ore alocate, de când aceasta a fost extinsă la 100 kilometri în 1989.

„Maratonul Barkley este o provocare cu adevărat unică, iar ideea de a alerga a crescut în mine în ultimii ani. Simt un amestec de emoție și nervi. Știu că va fi foarte greu, poate chiar imposibil, dar, în același timp, asta mă face să îmi doresc să îl termin”, a spus Jasmin Paris înainte de cursă.

Cine a reușit să termine cursa

Alergătorul ucraineano-canadian Ihor Verys a fost primul care a ajuns la linia de sosire în 58:44:59, devenind astfel primul alergător ucrainean și canadian care a terminat maratonul Barkley.

Următorul care a trecut linia de sosire a fost John Kelly în 59:15:38 – a treia sa sosire în șapte încercări – urmat de Jared Campbell din Utah în 59:30:32. Greig Hamilton din Noua Zeelandă a fost al patrulea la sosire, ajungând în 59:38:42.

Dar toți ochii au fost ațintiți asupra alergătoarei britanice Jasmin Paris, care a intrat în istoria Barkley, devenind prima femeie care a terminat toate cele cinci bucle. În vârstă de 40 de ani, ea a terminat în 59:58:21.

Cum te poți înscrie la cursă și în ce constă ea

Potențialii alergători trebuie să scrie un eseu cu tema: „De ce ar trebui să mi se permită să alerg în cadrul Barkley”, împreună cu o taxă de intrare de 1,60 dolari și, dacă reușesc să îl termine, primesc o scrisoare de condoleanțe.

De asemenea, alergătorii trebuie să aducă o „taxă” suplimentară, care în trecut a inclus lucruri precum o cămașă albă, șosete sau o plăcuță de înmatriculare a mașinii, ca donație pentru că nu au terminat cursa.

Concurenții trebuie să găsească între nouă și 14 cărți de-a lungul traseului (numărul exact variază în fiecare an) înainte de a scoate din fiecare carte pagina corespunzătoare numărului lor de cursă, ca dovadă a finalizării.

Aceștia le duc la creatorul și directorul cursei, Cantrell, cunoscut și sub numele de „Laz”, la sfârșitul fiecărei ture. Acesta așteaptă la poarta galbenă devenită iconică prin documentarul Barkley Marathons din 2014: Cursa care își mănâncă tinerii.

Cursa începe oricând, de la miezul nopții până la prânz în ziua competiției, atunci când creatorul maratonului își aprinde o țigară.

Traseul nu este marcat, iar concurenții trebuie să-l memoreze în prealabil.

Prima și a treia buclă se parcurg în sensul acelor de ceasornic, în timp ce a doua și a patra buclă se parcurg în sens invers acelor de ceasornic. Primul care termină prima buclă din cea de-a patra poate decide în ce direcție va merge în ultima buclă.

Anul trecut, Jasmin a devenit prima femeie din 2001 încoace care s-a angajat într-o a patra buclă.

Anterior, cea mai bună realizare feminină a fost cea a lui Sue Johnston de 106 km în 2001, când peste 30 de concurente nu au reușit să ajungă la prima carte (două mile).

Sponsorul ei, Inov8, a declarat că reușita ei este „una dintre cele mai frumoase povești” din acest sport.

David Miller, un fotograf profesionist prezent la cursă, a declarat pentru BBC Scotland că, cu trei minute înainte de încheierea timpului a auzit strigăte și un vuiet și erau oameni care o încurajau pe Jasmin.

„Ea a sprintat și a dat tot ce a avut mai bun, deoarece nu avea loc de eroare, pentru că altfel nu ar fi ajuns la linia de sosire”, a spus el.

Traseul se schimbă în fiecare an, dar este format aproximativ din cinci bucle de 20 de mile, cu doar 35 de participanți admiși în fiecare an.

Evadarea unui infractor a dus la apariția maratonului

Traseul Barkley a fost creat de Gary „Lazarus Lake” Cantrell și Karl Henn.

Ideea cursei le-a venit când au auzit despre evadarea în 1977 a lui James Earl Ray, asasinul lui Martin Luther King Jr, din penitenciarul de stat Brushy Mountain din apropiere.

Ray a parcurs 19 km, după ce a alergat mai mult de 50 de ore în pădure, ascunzându-se de căutările aeriene în timpul zilei.

Se pare că Cantrell a luat în derâdere distanța parcursă de Ray, spunând: „Aș putea face cel puțin 160 km”.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Macron cheamă liderii Europei la un summit de urgență, după provocările lansate de Administrația Trump

Președintele francez Emmanuel Macron convoacă liderii europeni pentru un summit de urgență la Paris, luni, potrivit ministrului polonez de externe Radosław Sikorski, aflat sâmbătă la Conferința de securitate de la München, informează Politico.

„Sunt foarte bucuros că președintele Macron i-a chemat pe liderii noștri la Paris”, a spus Sikorski, adăugând că se așteaptă ca liderii europeni să discute „într-un mod foarte serios” provocările prezentate de președintele american Donald Trump. „Președintele Trump are o metodă de operare pe care rușii o numesc – razvedka boyem – recunoaștere prin luptă: împingeți și vedeți ce se întâmplă, apoi vă schimbați poziția. Și trebuie să răspundem”, a spus ministrul polonez.

Întâlnirea va avea loc luni, potrivit a doi oficiali UE, dar nu este clar dacă întâlnirea va implica toți liderii UE sau doar un grup mai mic de țări și dacă vor fi invitați și alți lideri europeni precum premierul britanic Keir Starmer.

Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, care a făcut parte din panelul de discuții cu Sikorski la München, nu a confirmat sau infirmat summitul de urgență. Sikorski a declarat ulterior că premierul polonez Donald Tusk va călători luni la invitația lui Macron la întâlnire. „Trebuie să ne arătăm puterea și unitatea”, a spus Sikorski într-o postare pe rețelele de socializare.

Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina spune că Europa nu va fi la masa negocierilor de pace. „S-ar putea să vă enerveze puțin”

.

Europa va fi consultată, dar nu va fi prezentă la masa discuțiilor de pace planificate între SUA, Rusia și Ucraina, a dezvăluit trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, într-o nouă declarație care stârnește stupoare printre liderii europeni, scrie digi24.ro

Întrebat dacă Europa va fi prezentă la discuțiile de pace în curs de planificare, Keith Kellogg a răspuns că provine din „școala realismului, iar acest lucru nu se va întâmpla”.

„E ca atunci când zgârii cu creta pe tablă, s-ar putea să vă enerveze puțin, dar vă spun un lucru care este foarte sincer”, a declarat el sâmbătă, potrivit The Guardian. „Iar prietenilor mei europeni le-aș spune: intrați în dezbatere, dar nu plângându-vă că ați putea să fiți la masă sau nu, ci venind cu propuneri concrete, idei, sporindu-vă cheltuielile (pentru apărare)”, a mai adăugat el.

Remarcile lui Kellogg vor provoca consternare în rândul unor lideri europeni care nu au încredere în Trump și consideră că securitatea țării lor este inextricabil legată de soarta Ucrainei, notează The Guardian.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că președintele francez, Emmanuel Macron, a invitat liderii europeni la Paris duminică pentru a discuta situația.

Kellogg a mai declarat că unul dintre motivele pentru care negocierile de pace anterioare dintre Ucraina și Rusia au eșuat a fost implicarea a prea multor țări care nu aveau capacitatea de a gestiona un astfel de proces. „Nu vom merge pe această cale”, a spus el în marja Conferinței de securitate de la München.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a folosit discursul său din cadrul conferinței pentru a avertiza că Europa riscă să fie exclusă din negocieri. El a îndemnat Europa să accelereze și să formeze o armată europeană, în care Ucraina să joace un rol central.

Liderii europeni, loviți vineri de discursul dur al vicepreședintelui SUA, JD Vance, sunt din ce în ce mai îngrijorați de abordarea lui Trump cu privire la un acord de pace în Ucraina și se tem că s-ar putea ajunge la un acord avantajos pentru SUA, dar cu implicații pe termen lung nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru Europa, mai scrie The Guardian.

Kellogg a afirmat că aspectele critice ale negocierilor sunt garantarea faptului că războiul nu va reîncepe după o încetare a focului și determinarea modului în care Ucraina își va păstra suveranitatea. El a spus că acest lucru ar necesita o garanție de securitate credibilă, adăugând că Trump, în calitate de unic factor de decizie în SUA, nu a fost încă în măsură să definească o astfel de garanție. El a spus: „Trump are nevoie de o gamă completă de opțiuni” și „toate opțiunile sunt pe masă”.

De asemenea, Kellogg a mai spus că lucrează „pe timpul lui Trump”, adăugând că se așteaptă la un acord în câteva săptămâni sau luni. Un aspect cheie a fost să se convină asupra modului în care vor fi tratate încălcările oricărui acord de încetare a focului, a mai precizat el.

Kellogg a declarat că lucrează cu contactele sale din cadrul alianței NATO, în timp ce Steve Witkoff, emisarul pentru Orientul Mijlociu, a fost în contact cu rușii.

Reacţiile liderilor europeni Premierul Croaţiei, Andrej Plenković, prezent la conferinţă, a declarat că nu orice acord de pace este acceptabil, ci doar unul care asigură integritatea teritorială a Ucrainei. El a adăugat că excluderea Europei din negocieri ar fi „inacceptabilă” din punct de vedere politic, având în vedere legăturile transatlantice istorice dintre Europa şi Statele Unite.

Premierul Islandei, Kristrún Frostadóttir, a exprimat o nemulţumire generală a liderilor europeni faţă de poziţia SUA, declarând că „oamenii încă nu sunt siguri ce vor să facă americanii” şi că este dificil pentru oficialii europeni „să răspundă constant unor declaraţii neclare”.

Fostul ministru de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a adoptat o poziţie mai critică, spunând că Europa nu se află la masa negocierilor pentru că „nu are mare lucru de oferit”. „Dacă am fi gata acum să oferim trupe, bani şi integrare în UE, am putea avea propria noastră masă de negocieri. Am putea invita Ucraina, Putin, Trump şi pe oricine altcineva să discutăm despre pace aşa cum o înţelegem noi,” a declarat Landsbergis.

„Din păcate, acum suntem doar nişte spectatori. Iar atunci când eşti doar un spectator, eşti dependent,  iar cel de care depinzi este cel care stabileşte regulile,” a concluzionat el.

.

Un miliardar rus cere ,,atac nuclear total” asupra Ucrainei, pe care o considera vinovată pentru cele întâmplate în Rusia
Articolul anterior
Departe de casă, au împlinit 19 ani! Mesajul emoționant al Aurei pentru gemenele sale
Articolul următor