Țara europeană în care salariul minim net va crește la peste 700 de euro din aprilie

Guvernul din Grecia a decis ca de la 1 aprilie salariul minim să fie majorat la aproximativ 830 de euro brut (sau 705 euro net), informează publicaţia Ekathimerini.

Ministrul Muncii, Domna Michailidou, a prezentat vineri Guvernului propunerea, iar decizia finală va fi anunţată săptămâna viitoare de premierul Kyriakos Mitsotakis.

Dacă propunerea va fi aprobată, aproximativ 600.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim vor beneficia de o creştere lunară cu aproximativ 50 de euro (brut), echivalentul a 40 de euro net.

Noua majorare va facilita obiectivul ca salariul minim să ajungă la 950 de euro până la finalul mandatului de patru ani al Guvernului, iar salariul mediu să se situeze la 1.500 euro.

sursa

Se înăspresc măsurile la examenele de absolvire a gimnaziului

În Republica Moldova, aproximativ 29.000 de elevi vor susține în acest an examenele naționale de absolvire a gimnaziului, iar Ministerul Educației și Cercetării a adoptat măsuri mai stricte pentru a asigura transparența și corectitudinea desfășurării acestora.

În perioada examenelor, circa 400 de voluntari vor asista în 8 raioane ale țării, acolo unde, din practica anilor trecuți, au existat suspiciuni de fraudă. Directorii instituțiilor de învățământ apreciază această măsură și spun că doar așa va crește calitatea învățământului în Republica Moldova.

Măsuri anunțate de Ministerul Educației din Republica Moldova

Directoarea adjunctă a Liceul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Drochia, unul dintre raioanele unde vor fi trimiși observatori la examenele de absolvire a gimnaziului, este de părere că măsura este binevenită la această etapă. Dar, pentru a asigura calitatea educației în Basarabia, e nevoie de eforturi suplimentare. Cum ar fi înființarea unor centre raionale de examinare, după modelul celor de la bacalaureat.

„Dacă în fiecare centru raional deja sunt două centre amenajate de evaluare a Bacalaureatului s-ar putea, poate, la nivel raional, de organizat încă două centre de evaluare și elevii de la treaptă gimnazială să fie toți în centrele respective de evaluare. Examenul de bacalaureat a demonstrat că această organizare este eficientă și este foarte bună. S-a schimbat atitudinea cadrelor didactice din treapta de liceu, atitudinea elevilor, imaginea școlii, în general”.

Ministerul Educației a luat această măsură în contextul diferențelor uriașe dintre notele obținute de elevi la examenele de absolvire a gimnaziului și cele de la bacalaureat, din cele 8 raioane, a explicat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Aceasta a mai spus că o parte din lucrări vor fi reevaluate centralizat pentru a se asigura că lucrurile s-au derulat corect.

„Noi venim ca să asigurăm că fiecare copil își ia nota binemeritată. Vom reevalua circa 30 de procente din lucrările care vor fi evaluate mai întâi de către comisiile raionale municipale”, a spus Lilia Ivanov, conform radiomoldova.md.

Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE în iunie

Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană în luna iunie, iar din acel moment evoluția va fi separată de cea a Ucrainei, țară alături de care a primit invitația de aderare.

Republica Moldova și Ucraina vor avea parte de evaluări separate, în drumul lor către intrarea în  Uniunea Europeană, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, la TV8, scrie evz.ro.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău a mai explicat că cele două țări se află în situații politice complet diferite, așa că nu vor mai putea merge „umăr la umăr”.

Jānis Mažeiks a adăugat că, în luna iunie, când ar putea începe negocierile de aderare la UE ale celor două țări, va fi ultimul moment în care Republica Moldova și Ucraina vor fi analizate „la pachet”.

Chișinăul și Kievul vor merge ulterior pe drumuri diferite, chiar dacă ambele vor avea ca destinație același lucru: integrarea în Uniunea Europeană.

„Decizia de începere a negocierilor poate fi luată în comun, în condițiile în care Ucraina și Moldova au mers împreună pe drumul spre obținerea statutului de țară candidată”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.

„Este însă foarte posibil ca lucrurile să evolueze separat, acest lucru este inevitabil. În următorii ani, ar putea fi domenii în care Ucraina va avansa mai rapid, în altele – Moldova. Este un proces individual”, a adăugat Jānis Mažeiks.

Pentru cele două țări urmează ani de negocieri pentru aderarea la UE

Reamintim că, în luna iunie a anului trecut, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Iar câteva luni mai târziu, în luna decembrie a anului 2023, Consiliul European a decis să dea undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei.

Moldovenii, supărați pe rezultatele primei semifinale ale Eurovision 2024: Au apreciat ”demoni”! Ar fi bine să nu mai participăm

Aseară a avut loc prima semifinală a competiției Eurovision Song Contest 2024. Au evoluat reprezentanți din 15 țări, printre care și R. Moldova. Deși a avut o prestanță memorabilă, Moldova nu a acumulat suficiente voturi pentru calificarea în marea finală. Țara noastră a fost reprezentată de Natalia Barbu, cu piesa „In The Middle”.

Natalia Barbu a evoluat cu numărul 11. Artista a fost întâmpinată cu ropote de aplauze și a avut o interpretare superbă! Cu toate acestea, publicul din cele 15 țări nu i-au acordat votul pentru marea finală.

Internauții au rămas dezamăgiți că publicul a dat preferințe unor evoluări controversate în scenă și au venit cu mesaje în susținerea Nataliei. Mai mult, aceștia spun că țara noastră ar trebui să se retragă din acest concurs:

”În situația, când la Eurovision nu primează calitatea interpretării, valoarea interpretului, cel mai indicat ar fi să urmăm exemplul României – să nu participăm! Eurovision nu e despre muzică și text de valoare, e doar un show al luminilor, vestimentației… Natalia Barbu este o interpretă valoroasă și talentată. Aplauze pentru curaj și profesionism!”

”Era clar că dracii ceia vor intra in finală. Ar fi bine sa fie juriu competent în muzică nu doar bazat pe televoting.”

”Încă o dovadă că prostia e la putere acum,lumea preferă întunericul și mizeria.Natalia chiar a fost superbă.”

”După părerea mea ,Natalia Barbu a evoluat foarte Bine dar asa e eurovizionul,ne pare rau dar pe viitor n-ar trebui de participat ei sunt aleși.”

”Sunt ferm convinsă ca la ziua de azi nu este apreciată calitatea interpretarii,valoarea interpretului.Natalia Barbu cu o voce uimitoare, superbă și nici în finală nu s-a clasificat. Din ceia ce am înțeles eu la bazã și susținuți am fost piesele și interpreții în stil demonesc (asta apreciază publicul cu părere de rău)Demonii sunt la putere îmi pare foarte rău.”

”La așa șou nu mai trebuie de participat ,mulți nu văd rostul, chiar tineretul,…si foarte scump ne costă pentru țara noastră!”

”Acest concurs sau cum s-o nu-mi el, NU mai este demult un eveniment muzical, bazat pe competente artistice ale interpretului. Cândva ,cine castiga Eurovisionul ,cântecul respectiv devenea șlagăr și era interpretat de mai toată Europa. Sunt alte interese acum. Bravo RO că nu mai participă!”

Cele 10 țări din prima semi-finală calificate pentru finala showului sunt următoarele: Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croația, Irlanda, Luxemburg.

Vezi, mai jos, momentul superb al Nataliei Barbu.

Transpirat și cu muşchii încordaţi, Emmanuel Macron loveşte un sac de box. O poză făcută de fotograful său oficial face furori
Articolul anterior
Prințul William a susținut decizia lui Kate de a dezvălui că are cancer
Articolul următor