Alexei Navalnîi a scris o carte autobiografică în timp ce se afla în închisoare. Soția sa anunță când va fi publicată

Aleksei Navalnîi a scris o carte autobiografică înainte de a muri, care va fi publicată la sfârșitul acestui an, a declarat joi văduva sa Iulia Navalnaia, dezvăluind existența unui text despre care numai cercul său de apropiați știa că există. Navalnîi, care a murit la 47 de ani într-o închisoare din Arctica, în februarie, a fost cel mai aprig critic rus al lui Vladimir Putin. Aliații săi, catalogați drept extremiști de către autorități, l-au acuzat pe Putin că l-a ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa, scrie Reuters și Digi24.ro.

Navalnaia, văduva sa, a spus într-o postare pe X, făcută din afara Rusiei, că regretatul ei soț a început să-și scrie memoriile – carte intitulată „Patriot” – în 2020, după ce a fost otrăvit și a fost dus în Germania pentru tratament. Ea a spus că această carte va fi lansată simultan în cel puțin 11 limbi diferite pe 22 octombrie și va apărea și în limba rusă. „Nu mi-am imaginat deloc așa, că Alexei își va scrie biografia. M-am gândit că vom avea 80 de ani și că el va sta la computerul lui lângă fereastra deschisă și va scrie”, a spus Navalnaia.

„Dar lucrurile au stat altfel. Îngrozitor și foarte, foarte nedrept. Cu toate acestea, Alexei a început să scrie o carte în acel moment (în 2020) și a fost în mod neașteptat de rapid atras de acest proces. Îi plăcea să-și amintească evenimentele vieții sale în legătură cu evenimentele din țară. De exemplu, îi plăcea să-și descrie copilăria”, a spus Navalnaia. „Acum secretele s-au terminat” Kira Iarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a descris modul în care acesta a început să-i dicteze părți din carte în timp ce se afla în convalescență în Germania la două luni după otrăvire și că a terminat cartea când era în închisoare, după ce s-a întors în Rusia în 2021.

„Aleksei avea un talent rar de a putea pronunța instantaneu textul scris. Treaba mea era să țin pasul cu el și să intervin ocazional: „tocmai ai folosit același cuvânt recent!”, a scris Iarmiș pe serviciul de mesagerie Telegram. „Am auzit oameni vorbind despre postările lui din închisoare: „Aleksei scrie atât de bine, aș vrea să scrie o carte!”. Și am vrut să bat din palme și să strig: „El scrie una! El scrie una!” Dar am convenit să păstrăm totul secret. Acum secretele s-au terminat”, a spus ea. Editura Penguin Books din Marea Britanie, într-o declarație pe X, a descris cartea drept „povestea completă a vieții lui Navalnîi și un îndemn încurajat de a continua munca pentru care și-a sacrificat viața”.

Autobiografia este publicată în Statele Unite de către Knopf. Probabil că această carte de memorii nu va fi ușor de procurat în Rusia natală a lui Navalnîi, unde autoritățile i-au scos în afara legii mișcarea ca „extremistă” și i-au expus pe susținătorii săi ca agitatori susținuți de SUA pentru a stimula revoluția. Putin a numit luna trecută moartea lui Navalnîi „tristă” și a spus că a acceptat să-l predea pe politicianul întemnițat în Occident într-un schimb de prizonieri, cu condiția să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia.

O alpinistă a escaladat cel mai înalt munte din lume în timp record

Nicio femeie nu a urcat vreodată pe Everest atât de repede ca Phunjo Lama, joi. Alpinista a doborât recordul. Ea a escaladat cel mai înalt munte din lume în 14 ore şi 31 de minute. Lama a făcut într-o jumătate de zi ceea ce majoritatea alpiniştilor au nevoie de zile întregi pentru a face. Muntele are o înălţime de 8.849 de metri. Este necesar să petreacă nopţi în tabere diferite pentru a se odihni şi a se aclimatiza. Lama a făcut ascensiunea aproape ca pe un sprint, scrie Mediafax.

„A pornit (din tabăra de bază) la ora 15.52 pe 22 mai. A ajuns pe vârf la ora 6.23 pe 23 mai”, a declarat pentru AFP Khim Lal Gautam, şeful biroului de teren al departamentului de turism din tabăra de bază.

Alpinista a fost clară cu privire la obiectivul ei. La începutul acestei luni, în timp ce se afla încă în tabăra de bază, Lama a declarat într-o postare pe Facebook că este „100% sigură” că va ajunge pe vârful „Zeiţei Mamă”.

În 2018, Lama a stabilit recordul pentru cea mai rapidă ascensiune realizată de o femeie. Ea a urcat Everestul în 39 de ore şi şase minute. Cu toate acestea, în 2021, Ada Tsang Yin-hung din Hong Kong a cucerit ulterior muntele cu paisprezece ore mai puţin, în 25 de ore şi 50 de minute.

Recordul masculin este deţinut de un alt nepalez, Lhakpa Gelu Sherpa. Acesta a escaladat Everestul în 10 ore şi 56 de minute în 2003.

Pe lângă alpinism, Lama este ghid şi salvator cu elicopterul, o meserie care presupune să zboare în timp ce atârnă de o frânghie pentru a salva alpiniştii răniţi atunci când terenul este prea periculos pentru ca un avion să se apropie sau să aterizeze.

În afară de Everest, Lama a escaladat unii dintre cei mai înalţi munţi din lume. Printre aceştia se numără Manaslu şi Cho Oyu, ambii în Himalaya.

O creangă a căzut peste o femeie, în parcul Valea Trandafirilor

O creangă a căzut peste o femeie din Capitală. Incidentul a avut loc pe 24 mai în parcul Valea Trandafirilor.

Potrivit directorului interimar al Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”( AGSV), Tudor Gîrbu a declarat că a căzut un ram verde de la un castan. Arborele întreg este verde, iar din ce motiv a căzut urmează să analizeze, transmite Realitatea.md.

„Cunoaștem ca a căzut peste o doamna, cineva a anunțat 112, care a sosit la fața locului și a acordat ajutor medical. Sperăm să fie bine și pe aceasta cale îi cerem scuze.  Serviciul relații cu publicul al IM AGSV în toate postările pe pagina web atrage atenția vizitatorilor din parcuri sa fie vigilenți unde merg în parcuri, mai ales să atragă atenția la arborii, care după cum cunoașteți sunt bătrâni și nu sunt în cea mai bună formă”, a declarat Tudor Gîrbu.

Autoritățile promit creșteri salariale pentru tinerii profesori

Absolvenții de liceu care vor alege să aplice la un program din domeniul Științe ale educației vor beneficia de peste 2.500 de locuri bugetare, de bursă lunară de două ori mai mare, până la 3.460 de lei în ultimii ani de studii, de programe de studii moderne, precum și de cămin la tarife atractive.

Astfel, Ministerul Educației și Cercetării vrea să atragă cât mai mulți tineri în sistem. Conform datelor, în prezent sunt vacante 1.879 de funcții didactice, transmite Ipn.md.

De mai multe oportunități pot beneficia și absolvenții de colegiu care își vor continua studiile la pedagogie. Pentru aceștia vor fi oferite peste 300 de locuri bugetare pentru studii cu frecvență redusă, scurtarea cu un an a perioadei de studii, dar și cazare în cămin în timp ce învață și muncesc.

Absolvenții specialităților pedagogice care se vor angaja în câmpul muncii la una dintre funcțiile didactice vacante vor beneficia în primii cinci ani de activitate de indemnizație în valoare de 200.000 de lei în cazul absolvenților de universități și 160.000 de lei pentru absolvenții de colegii. De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii cinci ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4.000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice.

Pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se vor compensa cheltuielile pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică și electrică. La fel, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii cinci ani de activitate, dar și alte facilități.

Inițiativele Ministerului, dar și funcțiile didactice vacante în instituțiile de învățământ general din țară au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău.

„Acum este momentul să luați o decizie, iar noi ne străduim să creăm condiții mai bune pentru ca decizia voastră să fie una mai simplă. Contăm foarte mult pe voi, mai ales pentru că ați făcut primul pas și ați ales să studiați pedagogia. Ați trecut printr-un stagiu de practică care sper că v-a motivat și mai mult să contribuiți la creșterea viitoarei generații”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Potrivit datelor prezentate, cel mai mare deficit de pedagogi se atestă în municipiul Chișinău, unde sunt 520 de posturi vacante din cele 1.879. Municipiul este urmat de UTA Găgăuzia – 127 și raionul Ungheni – 97. Cea mai mare lipsă de cadre didactice se înregistrează pentru specialitățile Matematică – 272, Pedagogie preșcolară – 251, Educator – 138, Limbă și literatură română – 130, Fizică – 116 etc.

Noi imagini video cu momentul impactului groaznic de la Măgdăcești
Articolul anterior
Ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, şi-a încheiat mandatul și a plecat definitiv la Moscova
Articolul următor