China începe producția în masă a taxiurilor zburătoare

Taxiurile zburătoare autonome ar putea deveni în curând o realitate, după ce producătorul de vehicule EHang a obţinut primul certificat de producţie din lume pentru a le fabrica în China, informează livescience.com, potrivit Agerpres citat de digi24.ro. 

EH216-S, un vehicul electric produs de EHang „pentru transport de pasageri fără pilot”, cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL), a primit autorizaţia pentru a fi produs în serie din partea Administraţiei Aviaţiei Civile din China (CAAC), au anunţat reprezentanţii companiei într-un comunicat din 7 aprilie. Multe companii produc eVTOL-uri, dar până în prezent acestea au fost dezvoltate doar ca prototipuri pentru zboruri de testare. Noua decizie reprezintă un pas notabil spre lansarea eVTOL-urilor în scopuri comerciale. „Viziunea noastră este de a introduce pe piaţa globală aeronave eVTOL fără pilot, sigure şi fiabile, oferind astfel servicii de mobilitate aeriană sigure, autonome şi ecologice pentru toată lumea”, a declarat Huazhi Hu, CEO-ul companiei EHang, în comunicat.

Certificatul de producţie îi dă undă verde companiei EHang pentru a fabrica taxiuri zburătoare, cuprinzând aprovizionarea cu materii prime, gestionarea lanţului de aprovizionare, controlul şi testarea calităţii, precum şi reparaţiile şi întreţinerea post-vânzare – toate verificate prin analize şi inspecţii cuprinzătoare.

Anunţat pentru prima dată în 2018, modelul EH216-S produs de EHang este o aeronavă VTOL de mici dimensiuni, complet electrică, cu un fuselaj din fibră de carbon şi 16 elice alimentate de 16 motoare. Are o viteză de croazieră de 100 km/h şi poate atinge o altitudine maximă de aproximativ 3.000 de metri. Proiectat pentru transportul de pasageri, acesta poate găzdui două persoane şi deţine un sistem de conducere autonomă care elimină necesitatea prezenţei unui pilot. Compania EHang susţine că VTOL-ul său a fost testat de numeroase ori, atât cu echipaj, cât şi fără echipaj. Nu este primul model al companiei, fiind dezvoltat după EHang 184, „o dronă pentru pasageri”, care a fost prezentată în 2016. Compania EHang speră că modeul EH216-S va fi utilizat în domenii de activitate precum serviciile de taxi aerian, turismul aerian, transferurile de la aeroport şi transportul între insule. Producţia pe scară largă a modelului EH216-S reprezintă o etapă importantă în transformarea aeronavelor eVTOL fără pilot şi a aeronavelor similare într-o realitate. Este primul eVTOL căruia i s-a acordat o astfel de certificare, ceea ce, la rândul său, ar putea face din China prima ţară din lume care va face din taxiurile zburătoare un serviciu pe care oamenii îl pot folosi.

În timp ce EH216-S are de acum aprobarea pentru producţia în masă, în octombrie 2023, CAAC a publicat Planul de dezvoltare a producţiei de aviaţie ecologică (2023-2035), care oferă îndrumări pentru a lansa un eVTOL operat de piloţi până în 2025 şi servicii complet autonome pe scară largă până în 2035, inclusiv necesitatea de a stabili reglementări practice şi planuri de asigurare pentru taxiurile zburătoare. În schimb, Planul de implementare a mobilităţii aeriene avansate (AAM) al Statelor Unite a stabilit 2028 ca fiind anul în care eVTOL-urile vor zbura pentru prima dată în scopuri comerciale, cu reglementări şi certificări adecvate care să gestioneze fabricarea şi utilizarea lor în condiţii de siguranţă. Ţinând cont de aceste termene anunţate, China ar putea devansa Statele Unite în ceea ce priveşte fabricarea – sau cel puţin testarea – de eVTOL-uri la nivel comercial.

Cele patru rachete ruseşti care au vizat hidrocentrală Novodnestrovsc din Ucraina au survolat nordul Republicii Moldova

Patru rachete rusești au traversat joi spaţiul aerian al Republicii Moldova, anunţă pe Facebook un fost deputat, Valentin Chilat, un locuitor al saului Bârnova, în raionul Ocniţa (nord), relatează site-ul nordnews.md preluat de News.ro.

Primarul satului Bîrnova, Valeriu Scutelnic, a confirmat pentru nordnews.md că s-au auzit zgomote puternice. „S-au auzit nişte sunete şi bubuituri specifice”, a declarat el. NordNews a publicat și o înregistrare de pe camere de supraveghere care au surprins zgomotul produs de rachete.

Potrivit fostului deputat, rachetele au lovit în zona Hidrocentralei Novodnestrovsk, în Ucraina, situată în apropierea frontierei cu Republica Moldova. Locuitorii din nordul Republicii Moldova au mai raportat incidente asemănătoare. La 17 noiembrie, locuitorii din satul Ruseni, în raionul Edineţ, au semnalat faptul că două rachete ruseşti au zburat la joasă altitudine deasupra localităţii. Un locuitor a surprins atunci momentul cu ajutorul unei camere de supraveghere video din curte.

Fără precedent! Curtea Constituțională din România cere renumărarea voturilor la primul tur prezidențial

Curtea Constituțională a decis, joi cu unanimitate de voturi, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată la finalul unei ședinte de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, care acuza fraude privind voturile acordate Elenei Lasconi. Contestația depusă de Sebastian Popescu privind o fraudare făcută de candidatul Călin Georgescu a fost respinsă. Judecătorii vor relua mâine ședința, scrie digi24.ro.

Anunțul oficial al CCR

ACTUALIZARE 15.30: CCR a mai cerut și să îi fie înaintate de către BEC rezultatele reverificării, potrivit comunicatului de presă al instituției. O nouă ședință a Curții va avea loc vineri, 29 noiembrie, de la ora 14.00, pentru a lua o decizie privind cerere de anulare a primului tur prezidențial formulată de către candidatul Partidului Național Conservator Român Cristian Terheș. De asemenea, CCR precizează că plenul Curții a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu. Toate deciziile Curții Constituționale sunt definitive.

ACTUALIZARE 14.25: Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat în direct la Digi 24 că renumărarea voturilor se poate face dacă există dovezi temeinice care să impună această decizie. Greblă a subliniat că ar trebui renumărate peste 9 milioane de buletine de vot, care acum sunt în arhivele tribunalelor din județe, iar procedura de reverificare a votului nu se poate face în câteva ore sau o zi. Biroul Electoral Central are programată o ședință astăzi, la ora 16.00.

Moldovenii care au un stagiu de cel puțin 15 ani în R. Moldova și Italia, cumulativ, vor beneficia de pensie

Moldovenii stabiliți în Republica Italiană vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale prin intermediul unui mecanism mai accesibil. Parlamentul a ratificat un acord în domeniul securității sociale, scrie tvrmoldova.md.

Documentul prevede combinarea perioadelor de contribuție pentru stabilirea eligibilității. Respectiv, vor putea fi cumulate perioadele de muncă pentru a se califica la pensie în cazul cetățenilor care au acumulat stagiul minim de 15 ani atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și al Republicii Italiene. Totodată, cererile pentru pensii și alte prestații sociale vor putea fi depuse atât în Italia, cât și în țara noastră.

Documentul asigură un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți moldoveni, care muncesc sau au muncit în Italia ori trăiesc acolo, dar și pentru italienii stabiliți cu traiul în țara noastră. Prevederile se vor aplica angajaților, lucrătorilor independenți, lucrătorilor detașați, personalului misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc.

Cetățenii vor putea beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de boală sau de un accident de muncă și de pensii de urmaș. Prestațiile sociale vor fi acordate conform principiului proporțional de calculare a pensiilor. Astfel, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu, în conformitate cu legislația națională în domeniu.

Acordul dintre Republica Moldova și Republica Italiană în domeniul securității sociale a fost semnat la data de 31 octombrie 2024. Este al doilea tratat de acest fel pe care îl ratifică Italia, iar, la ședința plenară a participat și ambasadorul Republicii Italiene în țara noastră, Lorenzo Tomassoni.

Cetățenii se vor putea adresa la oricare notar din țară pentru proceduri legate de moștenire. Proiectul, votat în prima lectură
Articolul anterior
„Velohora”, ediția 2024! Câți participanți a adunat
Articolul următor