O expoziție care evidențiază rolul Slovaciei în Uniunea Europeană și beneficiile aduse de aderare, inaugurată la Chișinău

Rolul Slovaciei în cadrul Uniunii Europene și beneficiile aduse de aderare au fost evidențiate într-o expoziție la Chișinău.

O expoziție care evidențiază rolul Slovaciei în UE, deschisă la Chișinău

Aceasta prezintă panouri informative însoțite de fotografii ce reflectă parcursul Slovaciei în procesul de integrare în Uniunea Europeană, împreună cu principalele evenimente care au avut loc după obținerea statutului de stat membru, transmite IPN.

Printre acestea se numără aderarea la spațiul Schengen, care a permis cetățenilor libera circulație între statele membre, fără controale la frontieră, precum și adoptarea monedei euro, deschiderea de noi oportunități în domeniul turismului, oportunități pentru exportatori și importatori. Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Pavol Ivan, a subliniat aceste aspecte la deschiderea expoziției.

Uniunea Europeană ajută Slovacia să se dezvolte economic, contribuie la modernizarea și reconstruirea infrastructurii. De cealaltă parte, Slovacia contribuie la stabilitatea Europei, diplomații și experții cheie din țară activează în structurile UE.

Ambasadorul Pavol Ivan spune că aderarea Slovaciei la UE este o istorie de succes. 92% din populația țării și-a exprimat dorința de a se integra în Uniunea Europeană la referendumul din 2003. Când o țară devine membră a Uniunii Europene, atât persoanele adulte, cele în etate, cât și tinerii devin partea Uniunii. Aderarea la UE a fost într-adevăr în interesul cetățenilor, pentru că ei s-au integrat în lumea stabilității și prosperității. „Este în interesul nostru ca Uniunea Europeană să fie puternică, unită în diversitate și să asigure condiții bune de trai și de muncă pentru toți oameniiˮ, a declarat diplomatul.

Ambasadorul a menționat că Slovacia salută progresele Republicii Moldova în reformarea domeniului economic, legislativ, în armonizarea legislației naționale cu legislația UE. Potrivit diplomatului, este importantă dezvoltarea unei strategii de comunicare la nivel național pentru a explica oamenilor beneficiile aderării. Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, pe lângă beneficiile pe care le va obține Moldova va trebui să vină și cu o contribuție economică, culturală.

Secretara de stat a Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, a spus că 20 de ani în urmă, la 1 mai, a fost cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene, 10 state, inclusiv Republica Slovacă, au aderat la UE și pe parcursul acestei perioade au avut loc transformări majore în aceste state, ceea ce încurajează foarte mult și Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor și îndeplinire a tuturor condițiilor necesare pentru aderarea la UE.

Expoziție foto cu genericul: „Slovacia pe harta UEˮ, organizată de Ambasada Slovaciei în Republica Moldova, poate fi vizitată până pe 14 mai 2024 la Café Europe din Chișinău.

La ce vârstă se căsătoresc, în medie, femeile și bărbații din R. Moldova. În 2023 au fost mai puține nunți

În anul 2023, s-au înregistrat 15,7 mii căsătorii, acestea fiind în descreștere cu 13,5% comparativ cu anul 2022. De asemenea, s-a înregistrat și o descreștere a ratei nupțialității de la 7,2 căsătorii la 1000 de locuitori în 2022 la 6,4 căsătorii în anul 2023, informează unica.md cu referire la Biroul Național de Statistică.

Cea mai mare pondere din total căsătorii, care au fost încheiate în anul 2023, și anume 31,3%, revin bărbaților din grupa de vârstă 25-29 ani, urmate de căsătoriilor încheiate de femeile din grupa de vârstă 20-24 ani – 32% (Figura 2). Vârsta medie la prima căsătorie a fost de 30 ani pentru bărbați și de 27 ani pentru femei.

În cazul divorțurilor, în anul 2023 s-au înregistrat 9,7 mii, numărul acestora fiind în creștere cu 1,1% comparativ cu anul 2022, iar rata divorțialității a constituit 3,9 divorțuri la 1000 de locuitori. Vârsta medie a soților la divorț a fost de 41,3 ani pentru bărbați și 38,3 ani pentru femei.

Din total divorțuri, în anul 2023, ponderea celor survenite după o perioadă de căsnicie mai mică de 5 ani constituiau 24,2%, după 5-9 ani – 23,7%, urmate de căsătoriile desfăcute după o perioadă cuprinsă între 10-14 ani (17,2%), după 15-19 ani (12,4%) și, respectiv, după 20 ani și peste (22,5%). Durata medie a căsătoriei finalizate prin divorț a fost de 12 ani.

România trece la salariul minim european

Guvernul analizează proiectul de lege care va reglementa implementarea salariului minim european la nivelul țării noastre. Statele UE sunt obligate să implementeze Directiva  privind salariul minim adecvat începând cu 15 noiembrie.

Salariul minim european va fi stabilit în baza unor indicatori economici, transparenți și previzibili. Astfel, politicienii nu vor mai putea manipula alegătorii, în campania electorală, promițând  venituri mai mari în schimbul voturilor.

Guvernul pregătește legea salariului minim european

Pe masa ședinței de vineri se află un proiect de lege menit să reglementeze salariul minim adecvat, în conformitate cu Directiva UE. Actul normativ elaborat de Guvernul  Ciolacu propune modificarea Codului Muncii  în acord cu legislația uropeană.

Viitorul salariu minim european se va raporta la jumătate din salariul mediu, fiind influențat de inflație și de productivitatea muncii. În România, salariul minim este mai mic decât jumătatea salariului mediu și nu asigură un nivel de trai decent. Directiva europeană, pe care trebuie să o implementeze Guvernul, stabilește ca salariul minim european să fie calculat în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale.

Fiecare țară va avea, de la 15 noiembrie, propriul salariul minim rapotat la indicatorii stabiliți de UE, menit să asigure un trai decent.

În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 lei, iar de la 1 iulie va crește la 3.700 de lei. Astfel, Guvernul asigură ponderea de 50% din valoarea salariului mediu, cerută de oficialii de la Bruxelles.

Modificările propuse de proiectul de lege

Actul normativ propus de Guvernul condus de Marcel Ciolacu propune modificarea articolul 160 din Codul Muncii.

UE a confirmat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea, marţi, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, a anunţat vineri preşedinţia belgiană a Consiliului UE, notează AFP citat de ziua.md.

Miniştrii de finanţe ai UE, reuniţi la Luxemburg, au adoptat oficial cadrul pentru negocierile de aderare cu aceste două ţări candidate, confirmând un acord de principiu aprobat de ambasadorii lor săptămâna trecută. Acest acord deschide calea pentru începerea oficială a negocierilor marţi, 25 iunie, la Luxemburg, a precizat aceeaşi sursă.Tot astăzi, președintele Maia Sandu a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Documentul a fost parafat după ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.În același timp, Cristina Gherasimov, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, a fost desemnată în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova.

Maia Sandu l-a îndemnat pe Mitropolitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, să contribuie la menținerea Păcii
Articolul anterior
Atmosferă de Paște în penitenciare. Deținuții au vopsit ouă
Articolul următor