Număr record de elevi cu nota „10” din oficiu, la bacalaureat 2024

În sesiunea curentă de bacalaureat 2594 de elevi vor avea nota „10” (zece), din oficiu, la limba străină, iar 61 – la informatică. Decizia a fost aprobată astăzi, 29 mai, în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene. 

De nota „10” (zece), din oficiu, la limbile străine beneficiază candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învățământul general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine. În anul curent de această facilitate beneficiază un număr-record de tineri, cel mai mare din ultimii zece ani. În sesiunea de bacalaureat 2023 – 2192 de candidați au luat nota maximă din oficiu, în sesiunea 2022 – 1596 candidați, în sesiunea 2021 – 1299, iar în sesiunea 2020 – 1349. În 2015, când a fost instituită această practică, 229 de elevi au avut nota „10” (zece) la proba de limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat, în baza certificatelor ce atestă competențele lingvistice. 

Începând cu sesiunea de bacalaureat 2024, nota „10” (zece), din oficiu, este acordată și candidaților care au susținut, pe parcursul claselor a X-a – a XII-a, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor specifice domeniului informaticii. 

Totodată, în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene a fost aprobată lista voluntarilor care vor monitoriza desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în 8 raioane ale țării. Desfășurarea corectă a examenului național de bacalaureat va fi monitorizată de 34 de delegați ai Comisiei Naționale de Examene, lista cărora a fost aprobată în cadrul ședinței.

Un nou atac masiv asupra Ucrainei! Rusia a folosit o armă teribilă în 11 regiuni

Forţele aeriene ucrainene au anunţat, sâmbătă, că Rusia a lansat în total 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un atac nocturn masiv asupra Ucrainei, dintre care 58 au putut fi doborâte, informează Reuters citată de stirileprotv.ro.

Ucrainenii au precizat, într-un comunicat postat pe Telegram, că unităţile de apărare au intrat în acţiune în 11 regiuni ale țării.

Corespondenţii Reuters din capitala ucraineană Kiev au auzit o serie de explozii la scurt timp după ora 03:00 (00:00 GMT), sâmbătă, iar unele dintre ele a răsunat mai puternic în zona de lângă centrul oraşului.

Forţele aeriene ale Kievului au mai informat că drone Shahed au fost lansate dinspre două regiuni de frontieră ale Rusiei, precum şi din Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

De la declanşarea invaziei sale în februarie 2022, Moscova a lansat mii de rachete şi drone cu rază de acţiune lungă asupra Ucrainei.

Inelele olimpice vor rămâne pe Turnul Eiffel cel puţin până în 2028

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat, vineri, că intenţionează să păstreze inelele olimpice pe Turnul Eiffel cel puţin până la JO de la Los Angeles din 2028, relatează L’Equipe, scrie observatornews.ro.

„Până la Jocurile din 2028, după care vom vedea ”, a spus ea.

Dar nu vor fi inelele ArcelorMittal, care sunt prea grele pentru a rămâne pe “Doamna de Fier”. “În septembrie, ele vor fi îndepărtate şi apoi mutate pe Podul Iena (…) Lucrăm cu CIO pentru a le reinstala cât mai curând posibil ”, a subliniat Anne Hidalgo.

“Nu am spus niciodată că vor rămâne acolo pentru totdeauna. Este la latitudinea municipalităţii”, a subliniat Pierre Rabadan, ministrul adjunct al Sporturilor.

În ceea ce priveşte creuzetul olimpic, primarul şi-a reiterat dorinţa de a-l păstra, deoarece a devenit „ un monument iconic ”, dar într-un mod diferit, deoarece nu va mai exista flacără. Ea speră că Marc Guillaume, prefectul regiunii Île-de-France, va avea misiunea de a conduce discuţiile privind viitorul cazanului. “El va fi capabil să îi aducă pe toţi în jurul mesei şi să înceapă activitatea care va permite să se decidă, şi statul este cel care va decide, dacă cazanul va fi menţinut şi în ce condiţii ”, a conchis primarul.

Incendiu uriaș la Goianul Vechi, unde o casă a luat foc! Un bărbat s-a ales cu arsuri și a fost evacuat până la sosirea pompierilor

Incendiu în Goianul Vechi, o localitate din apropiere de Chișinău. O casă a luat foc vineri seară. , scrie tv8.md.

foto colaj: www.tv8.md

Apelul la serviciul 112 a fost înregistrat la ora 18.43. La fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri. Un bărbat care se află în locuința cuprinsă de flăcări a fost evacuat până la intervenția angajaților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Bărbatul este în viață, însă s-a ales cu arsuri grave pe corp.

Autorii de manuale școlare vor beneficia de remunerare mai mare
Articolul anterior
Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun participă la Conferința miniștrilor educației țărilor din Spațiul european al învățământului superior
Articolul următor