OMS, în alertă: 7,6 milioane de cazuri de febră dengue în 90 de țări

În ultimii cinci ani, numărul cazurilor de febră dengue a crescut alarmant, situația fiind extrem de îngrijorătoare mai ales în America anul acesta, potrivit unui nou raport publicat săptămâna aceasta de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Peste 7,6 milioane de cazuri de febră dengue în 90 de țări

Organizația Mondială a Sănătății a dezvăluit faptul că a primit rapoarte ce fac referire la un număr de 7,6 milioane de cazuri din 90 de țări, fiind incluse și regiuni din sudul Europei, transmite a1.ro.

Peste 16 000 dintre cazuri s-au agravat serios, iar 3 000 dintre acestea au dus la moarte sigură.

Deși există posibilitatea ca unele persoane să nu dezvolte absolut niciun simptom pe toate perioadă îmbolnăvirii, există și cazuri extrem de grave, unde febra denga poate duce chiar la hemoragii severe și la leziuni serioase ale organelor interne.

Ceea ce este extrem de îngrijorător este faptul că multe țări nu au o capacitate suficientă de supraveghere a răspândirii acestei afecțiuni, ceea ce îi determină pe reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății să creadă că numărul de cazuri real este cu mult mai mare.

Ce este febra dengue

Febra Denga sau febra dengue așa cum mai este cunoscută, este o boală infecțioasă produsă de un virus ce poartă denumirea de Virus Denga.

Virusul Denga se transmite extrem de ușor la om printr-o mușcătură de țânțar infectat din specia Aedes, țânțar care aparține unei specii tropicale și subtropicale, dar care s-a răspândit în întreaga lume.

Țânțarii se infectează la rândul lor în momentul în care se hrănesc cu sânge de la o persoană infectată, virusul circulând în organism pentru o perioadă de 2-7 zile.

Simptomele febrei dengue

Potrivit dsptimis.ro, după perioada de incubație de 4-10 zile, infecția cu virusul Denga poate fi resimțită în organism inițial exact ca o gripă, principalele simptome fiind: febră, dureri de cap severe, dureri oculare, dureri articulare, dureri musculare, erupții cutanate, dureri în gât, inflamarea faringelui și conjunctivei, grețuri, vărsături și anorexie.

De asemenea, pot apărea hemoragii ușoare precum: sângerare de nas și gingii, petesii, sângerare vaginală și sângerare gastro-intestinală, dar care anunță de fapt o formă severă de boală.

Atunci când o febra denga devine hemoragică, boala se transformă într-o complicație care poate duce la deces. Totul poate începe cu o febră mare de 41 de grade Celsius, care poate fi însoțită de convulsii, mărirea ficatului, insuficiență circulatorie, insuficiență de organ, dar și hemoragii severe.

Pentru un moment nu există un tratament specific acestei boli, medicii încercând să mențină volumul de sânge circulant pentru ca viața pacienților să nu fie pusă în pericol.

Măsuri de prevenție împotriva febrei dengue

Cel mai important este ca oamenii să stea departe de înțepăturile de țânțari, fie prin utilizarea substanțelor repelente, fie prin purtarea unor haine care să nu le permită țânțarilor să înțepe prin material.

În cazull în care bănuiți că puteți fi infectat cu această boală și aveți simptomele specifice, este recomandat să discuțați cu un medic pentru a putea lua toate măsurile necesare vindecării.

Autorităţile europene aprobă un nou vaccin anti-covid

Compania americană Pfizer şi partenerul său german BioNTech au anunţat joi că au primit un aviz pozitiv din partea unui comitet de experţi din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru un nou vaccin adaptat împotriva unei subvariante de coronavirus, în contextul în care mai multe ţări europene se confruntă cu o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat autorizarea lansării pe piaţă a vaccinului monovalent anti-COVID-19 adaptat la subvarianta Omicron JN.1”, care va putea fi administrat “persoanelor cu vârste de peste şase luni”, au anunţat cele două companii farmaceutice într-un comunicat de presă comun.

Noi subvariante ale coronavirusului, toate făcând parte din linia Omicron JN.1, se răspândesc în prezent în mai multe ţări, inclusiv în Franţa, într-o perioadă în care o scădere imunitară este constatată în rândul populaţiei, iar vaccinurile existente nu furnizează o reacţie adaptată.

Comisia Europeană, care se ocupă de autorizarea medicamentelor, se aliniază în general cu recomandările formulate de EMA într-un interval de două luni.

Gigantul american Pfizer şi compania germană BioNTech au dezvoltat începând cu primul val de COVID-19, în 2020, un vaccin bazat pe ARN mesager, o moleculă ce permite organismului uman să creeze proteine virale care declanşează apoi o reacţie imunitară.

Această tehnologie inovatoare a devenit foarte repede dominantă în campaniile de vaccinare anti-COVID-19 din ţările occidentale datorită eficacităţii sale ridicate.

Pfizer şi BioNTech au anunţat că au început deja să producă vaccinul creat împotriva variantei Omicron JN.1 pentru a putea să aprovizioneze ţările din UE până la începutul următorului sezon toamnă-iarnă 2024-2025, când cererea de vaccinuri ar trebui să crească.

În acelaşi timp, cei doi parteneri au precizat că au depus o cerere similară de autorizare şi la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite.

Implanturi dentare adecvate într-un interval scurt de timp: Caz de succes

Ai simțit vreodată disconfort continuu sau probleme cu estetica dentară din cauza pierderii unuia sau mai multor dinți? Această situație afectează nu doar încrederea în sine, dar și funcția masticatorie și zâmbetul.

Stomatologii de la clinica DentPoint au de-a face cu cazuri de-a dreptul ieșite din comun, cum ar fi cel al lui Vadim, un bărbat în vârstă de 45 de ani, care a ales reabilitarea totală prin implanturi dentare. Problema principală a fost limita de timp, deoarece pacientul a venit de peste hotare pentru doar câteva zile. Și condițiile de implantare erau destul de complicate. 

În ciuda acestor obstacole, au fost implementate metode complexe de creștere a ofertei osoase și au fost realizate extracțiile tuturor dinților afectați. Ulterior, implanturile dentare au fost aplicate cu succes atât în maxilarul superior, cât și în cel inferior, ceea ce a permis o restaurare eficientă și rapidă.

O parte esențială a procesului a fost confecționarea dinților temporari, permițându-i lui Vadim să se bucure de o funcție masticatorie și de un zâmbet imediat. În doar 7 zile, transformarea a fost completă, pacientul redobândind nu doar funcția dentară, dar și încrederea în propria sa imagine.

Alegerea unor implanturi dentare potrivite este esențială, mai ales în situațiile în care dispui de puțin timp. Vei obține un zâmbet complet restaurat și funcționalitate imediată folosind soluțiile potrivite, fără a compromite calitatea rezultatului final.

Medicii implantologi de la DentPoint oferă soluții stomatologice personalizate și de înaltă calitate, mai mult decât simple intervenții stomatologice. Folosind tehnologii la standarde înalte, specialiștii garantează rezultate atât durabile, cât și estetice, oferind pacienților confort și siguranță pe termen lung. Implanturile folosite sunt prevăzute pentru a rezista testului timpului.

Nu ezita să contactezi stomatologii DentPoint la numărul de telefon 060 100 677, dacă crezi că este timpul să-ți remprospătezi zâmbetul. Echipa dedicată de specialiști este pregătită să te ajute în fiecare etapă a procesului și să-ți ofere cele mai bune soluții pentru circumstanțele tale.

Vizitează oricând clinica din Chișinău, situată pe bd. Renașterii Naționale 6. Pentru a obține informații suplimentare despre serviciile stomatologice oferite, accesează site-ul lor oficial dentpoint.md.

Transformă zâmbetul tău în cea mai bună variantă a sa!

Mărimea sânilor influențează cât de mult transpiră femeile. Studiu

Un studiu realizat de Universitatea din Southampton a măsurat zonele în care femeile transpiră cel mai mult și au comparat densitatea glandelor sudoripare cu diferite mărimi de sutien, scrie g4media.ro. Rezultatele, publicate în revista Experimental Physiology, au fost neașteptate.

Cercetarea a monitorizat 22 de femei tinere și de vârstă mijlocie cu dimensiuni diferite ale sânilor, care erau active din punct de vedere fizic (efectuând 30 de minute de exerciții fizice regulate de intensitate moderată cel puțin trei zile pe săptămână) și care au fost rugate să alerge timp de 45 de minute la o temperatură de 32 de grade în interiorul camerei climatice ThermosenseLab de la Spitalul Universitar din Southampton.

Scanarea 3D a fost utilizată pentru a calcula suprafața sânilor, în timp ce densitatea glandelor sudoripare a fost măsurată cu ajutorul hârtiei înmuiate în iod, care, atunci când este pusă pe piele, reacționează cu substanțele chimice din transpirație. Au fost examinate trei puncte: deasupra și sub mamelon și în triunghiul central al sutienului, între un sân și celălalt.

Producția de transpirație este influențată de factori precum mărimea corpului, metabolismul și condițiile de mediu, dar echipa de cercetare a emis ipoteza că mărimea sânilor ar putea avea, de asemenea, un impact atât asupra producției de transpirație, cât și asupra numărului de glande sudoripare.

Rezultatele au arătat că sânii mai mari aveau mai puține glande sudoripare, producând astfel mai puțină transpirație în timpul antrenamentului, în timp ce producția de transpirație pentru fiecare glandă a rămas constantă.

În ceea ce privește localizarea glandelor, oamenii de știință au stabilit că zona de deasupra și de sub mameloane avea de 2 ori mai puțină densitate și producție de glande sudoripare decât triunghiul central al sutienului.

Reducerea densității glandelor sudoripare între cel mai mic sân monitorizat și cel mai mare sân a fost de 7 ori, informează jurnaliștii italieni.

Densitatea glandelor sudoripare la femeile cu cei mai mari sâni era apropiată de cele mai mici valori raportate în restul corpului.

Cu toate acestea, aceste diferențe nu s-au tradus în disparități în ceea ce privește schimbările de temperatură internă ale femeilor.

Acest lucru ar putea crește confortul și performanța îmbrăcămintei, reducând barierele în calea menținerii unui stil de viață activ, în special pe vreme caldă, când femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme precum iritațiile și acumularea semnificativă de transpirație în piept.

Piața Uniunii Europene a devenit mai accesibilă pentru fermierii din țara noastră. Moldova poate exporta material săditor
Articolul anterior
Contactul cu singura sondă trimisă pe planeta Venus s-a pierdut
Articolul următor