Gigantul bananier Chiquita, responsabil pentru finanțarea unui grup terorist

Un juriu federal din Florida a decis marți că Chiquita, conglomeratul bananier cu sediul în Florida, trebuie să plătească 38,3 milioane de dolari către 16 membri ai familiilor unor persoane ucise de un grup paramilitar violent de dreapta finanțat de companie în timpul războiului civil din Columbia, scrie adevarul.ro.

În ceea ce a fost catalogată drept „o decizie istorică”, hotărârea consideră Chiquita responsabilă pentru legăturile sale financiare cu AUC, care a fost desemnată organizație teroristă de către guvernul SUA, scrie Newsweek citat de adevarul.ro.

„Acest verdict trimite un mesaj puternic corporațiilor de pretutindeni: profitul obținut din încălcări ale drepturilor omului nu va rămâne nepedepsit. Aceste familii, victimizate de grupuri armate și corporații, și-au afirmat puterea și au prevalat în procesul judiciar”, a declarat Marco Simons, unul dintre avocații reclamanților, într-un comunicat de presă transmis marți, 11 iunie 2024.

Potrivit sursei citate, în timpul procesului, judecătorul Kenneth Marra și cei 10 jurați au ascultat mărturii ale fermierilor, ale oficialilor Chiquita și ale unor foști lideri AUC.

Documentele judiciare arată că Chiquita a plătit aproximativ 1,7 milioane de dolari către AUC între 1997 și 2004, despre care avocații companiei au declarat că au fost plăți menite să protejeze angajații și operațiunile sale de prejudicii.

În ciuda acestor afirmații, juriul a decis că Chiquita nu a acționat așa cum ar fi făcut-o o afacere rezonabilă în aceste circumstanțe, considerând compania responsabilă pentru acțiunile grupului paramilitar, inclusiv omucideri, răpiri, extorcare, tortură și dispariții forțate în timpul conflictului civil columbian.

Furnizând peste 1,7 milioane de dolari sub formă de finanțare ilegală către AUC din 1997 până în 2004, Chiquita a contribuit la suferințe și pierderi de nedescris în regiunile columbiene Urabá și Magdalena, inclusiv la uciderea brutală a civililor nevinovați”, au susținut reclamanții.

Președintele columbian Gustavo Petro a întrebat de ce nu au fost pronunțate hotărâri similare în țara sa. „De ce justiția americană a putut stabili că Chiquita Brands a finanțat paramilitarismul în Urabá, dar justiția columbiană nu a putut?”, a declarat liderul de stânga într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Într-o declarație trimisă publicației Newsweek, Chiquita a declarat că intenționează să facă apel la verdictul juriului.

„Situația din Columbia a fost tragică pentru atât de mulți, inclusiv pentru cei direct afectați de violențele de acolo, iar gândurile noastre rămân alături de ei și de familiile lor. Cu toate acestea, acest lucru nu schimbă convingerea noastră că nu există niciun temei legal pentru aceste afirmații”, a precizat compania. 

Verdictul a fost pronunțat în urma unui proces de șase săptămâni și a două zile de deliberări. Cazul care durează de ani de zile, intentat inițial în iulie 2007, a fost combinat cu alte câteva procese.

Condiții mai bune de studii pentru studenții de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, grație unui proiect finanțat de Baca Mondială

Studenții și studentele de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău beneficiază de condiții mai bune de studii grație renovării și dotării cu echipamente digitale a mai multor săli educaționale. Modernizarea s-a făcut în Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială, în cadrul căruia universitatea beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3 mil 320 de mii de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Din resursele alocate, universitatea a reușit să modernizeze 15 spații multifuncționale în cadrul Facultății de Științe ale Educației și a Facultății Filologie și Istorie. În total au fost renovate și dotate cu echipamente necesare 10 clase, 4 centre și un hub de care se bucură atât studenții, cât și cadrele didactice universitare. 

„Ceea ce vedem astăzi la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” este modul în care ar trebui să arate o universitate în secolul 21. Este ceea ce merită orice student și orice cadru didactic într-o instituție de învățământ astăzi. Mă bucur foarte mult că reușim încetul cu încetul să facem în așa fel încât universitățile noastre să ajungă la acest standard”, a spus ministrul Dan Perciun în cadrul evenimentului de lansare a spațiilor multifuncționale. Ministrul a menționat despre faptul că proiectul urmează a fi extins în anul viitor cu 30 de mil de euro, care vor fi direcționați pentru cercetare și renovarea spațiilor, în special a căminelor studențești, inclusiv și a UPSIC. 

Pe lângă îmbunătățirea infrastructurii, Universitatea a realizat în cadrul proiectului și modernizarea programelor de studii pentru creșterea atractivității acestora în corespundere cu cerințele pieței forței de muncă. În total au fost evaluate și îmbunătățite 45 de programe de studii, au fost lansate 3 programe de licență și 5 programe de masterat, care au devenit atractive pentru tineri chiar din primul an de lansare. De asemenea, au fost deschise și 10 programe de studii la distanță.

„Pentru noi ceea ce am realizat în cadrul proiectului Băncii Mondiale este să aibă o sustenabilitate. Ceea ce ne dorim noi este îmbunătățirea calității educației, dezvoltarea unui sistem educațional dinamic, creșterea atractivității profesiei de pedagog și sporirea angajării în câmpul muncii a absolvenților”, a notat Alexandra Barbăneagră, rectorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Reconceptualizarea programelor de studii pentru a le aduce cât mai aproape de cerințele pieței muncii, asigurarea calității, digitalizarea procesului de învățământ, facilitarea tranziției studenților absolvenți pe piața muncii, creșterea gradului de atractivitate a programelor de studii care formează pedagogi și evident, consolidarea resurselor și capacităților UPSIC sunt obiectivele propuse în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” finanțat de Banca Mondială.

„A fost un efort conjugat din partea echipei Ministerului și a Universității, cu suportul Băncii Mondiale. Scopul proiectului este de a crește atractivitatea și relevanța studiilor universitare în Republica Moldova. Dorim ca de aceste spații să beneficieze cât mai mulți studenți și profesori”, a menționat Ion Gonța, specialist educație, Oficiul de țară a Băncii Mondiale în Republica Moldova.

În total, 7 instituții de învățământ superior și 6 colegii pedagogice din țară beneficiază de modernizări ale infrastructurii instituțiilor și ale programelor de studii conform cerințelor pieței muncii cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” în perioada 2020-2025. Valoarea totală a proiectului constituie peste 35 de milioane de euro.

Un val de aer otrăvitor a lovit un oraş cu 14 milioane de locuitori. Nivelul de poluare – de 80 de ori mai mare decât cel acceptabil

Poluarea aerului din Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, care depăşeşte 14 milioane de locuitori, a atins sâmbătă un record istoric, de peste 80 de ori mai mare decât cel considerat acceptabil de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Începând de luni, jumătate dintre angajaţii din sectorul public şi privat ar trebui să lucreze de acasă, iar şcolilor li s-a interzis să organizeze activităţi sportive în aer liber până la sfârşitul lunii ianuarie. Indicele calităţii aerului a atins un vârf de 1.067, înainte de a scădea înapoi la aproximativ 300 sâmbătă dimineaţa. Aerul este considerat „rău” la un indice de peste 180 în acest clasament global, aminteşte AFP.

„Nu am atins niciodată un nivel de 1.000″ în Lahore. În condiţiile vântului care suflă din India către Lahore şi a nivelurilor (de poluare) care ating cote maxime, instituţiile pentru preşcolari şi cele primare vor fi închise timp de o săptămână”, a declarat la o conferinţă de presă Marriyum Aurangzeb, ministru în guvernul statului Punjab.S-a decis suspendarea cursurilor în instituţiile de învăţământ până la nivelul primar, timp de o săptămână, pentru a se evita expunerea a milioane de copii la smogul care atinge în prezent, în fiecare zi, niveluri record, informează Agerpres.

În document se precizează că situaţia va fi reevaluată sâmbăta viitoare pentru a se stabili dacă măsura suspendării cursurilor necesită reînnoire. India şi Pakistanul, ţări vecine dar ale căror relaţii s-au fragilizat, se acuză reciproc, în mod regulat, că provoacă niveluri crescute de poluare.Smogul este un amestec de ceaţă şi emisii poluante provenite de la gazele de eşapament ale motoarelor diesel, dar şi de la fumul rezultat în urma arderii sezoniere a miriştilor, în condiţiile scăderii temperaturilor.

Expunerea prelungită la smog poate provoca accidente vasculare cerebrale, boli de inimă, cancer pulmonar şi afecţiuni respiratorii, în special la copii. Sâmbătă, concentraţia de microparticule PM2,5 prezente în aer în Lahore a depăşit de peste 40 de ori nivelul considerat acceptabil de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Duminică, acest prag a fost depăşit în cursul dimineţii, înainte de a scădea uşor.Lahore a interzis deja tuk-tuk-urile poluante, grătarele şi unele şantiere în zona centrală. Iarna trecută, programul orelor de curs a fost redus în Punjab din cauza smogului, vacanţa a fost prelungită, iar purtarea măştii a devenit obligatorie. Nivelul de smog este deosebit de ridicat iarna, când aerul mai rece şi mai dens reţine la nivelul solului emisiile provenite de la combustibilii de slabă calitate utilizaţi pentru alimentarea autovehiculelor şi fabricilor din oraş.Pakistan, a cincea cea mai populată ţară din lume, este din ce în ce mai vulnerabilă la fenomene meteorologice extreme, pe care oamenii de ştiinţă le asociază cu schimbările climatice.

Republica Moldova își dublează importurile de energie de la centrala nucleară Cernavodă

Republica Moldova și-a programat dublarea, în noiembrie, a importurilor de energie electrică de la centrala nucleară Cernavodă, operată de compania românească de stat Nuclearelectrica. Din luna noiembrie, Energocom va cumpăra 20 MWh bandă (intervalul de 24/24 de ore) de la centrala nucleară de la Cernavodă (România), o cantitate dublă față de luna octombrie. În total, de la Nuclearelectrica vor fi achiziționați 14.400 MWh (sau aproximativ 4%), scrie profit.ro.

În plus, se planifică a fi cumpărat de pe bursa română OPCOM circa 51.625 MWh (în jur de 14%), în special energie necesară pentru orele de vârf cu consum mare.

În luna noiembrie, Energocom prognozează că va cumpăra pentru necesarul malului drept al râului Nistru circa 380.000 MWh, din care 202.000 MWh (sau aproximativ 53%) – de la centrala termoelectrică moldovenească (MGRES) din regiunea transnistreană. În jur de 95.000 MWh (sau 25%) vor genera centralele termice din Chișinău și Bălți. Conform prognozei, se estimează ca parcurile și instalațiile de energie verde să producă 16.412 MWh, ceea ce va constitui puțin peste 4%.

Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis recent majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW.

Republica Moldova se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum, a afirmat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în septembrie, reluând practic un avertisment oficial al autorităților de la Chișinău prezentat de Profit.ro la finalului lunii august.

Caniculă extremă în Grecia! Școli închise și telemuncă pentru bugetari
Articolul anterior
Cazul Caracal se repetă: Femeie, găsită moartă în casă, alături de concubinul ei, la 24 de ore după ce a sunat la 112
Articolul următor