Un juriu federal din Florida a decis marți că Chiquita, conglomeratul bananier cu sediul în Florida, trebuie să plătească 38,3 milioane de dolari către 16 membri ai familiilor unor persoane ucise de un grup paramilitar violent de dreapta finanțat de companie în timpul războiului civil din Columbia, scrie adevarul.ro.
În ceea ce a fost catalogată drept „o decizie istorică”, hotărârea consideră Chiquita responsabilă pentru legăturile sale financiare cu AUC, care a fost desemnată organizație teroristă de către guvernul SUA, scrie Newsweek citat de adevarul.ro.
„Acest verdict trimite un mesaj puternic corporațiilor de pretutindeni: profitul obținut din încălcări ale drepturilor omului nu va rămâne nepedepsit. Aceste familii, victimizate de grupuri armate și corporații, și-au afirmat puterea și au prevalat în procesul judiciar”, a declarat Marco Simons, unul dintre avocații reclamanților, într-un comunicat de presă transmis marți, 11 iunie 2024.
Potrivit sursei citate, în timpul procesului, judecătorul Kenneth Marra și cei 10 jurați au ascultat mărturii ale fermierilor, ale oficialilor Chiquita și ale unor foști lideri AUC.
Documentele judiciare arată că Chiquita a plătit aproximativ 1,7 milioane de dolari către AUC între 1997 și 2004, despre care avocații companiei au declarat că au fost plăți menite să protejeze angajații și operațiunile sale de prejudicii.
În ciuda acestor afirmații, juriul a decis că Chiquita nu a acționat așa cum ar fi făcut-o o afacere rezonabilă în aceste circumstanțe, considerând compania responsabilă pentru acțiunile grupului paramilitar, inclusiv omucideri, răpiri, extorcare, tortură și dispariții forțate în timpul conflictului civil columbian.
„Furnizând peste 1,7 milioane de dolari sub formă de finanțare ilegală către AUC din 1997 până în 2004, Chiquita a contribuit la suferințe și pierderi de nedescris în regiunile columbiene Urabá și Magdalena, inclusiv la uciderea brutală a civililor nevinovați”, au susținut reclamanții.
Președintele columbian Gustavo Petro a întrebat de ce nu au fost pronunțate hotărâri similare în țara sa. „De ce justiția americană a putut stabili că Chiquita Brands a finanțat paramilitarismul în Urabá, dar justiția columbiană nu a putut?”, a declarat liderul de stânga într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.
Într-o declarație trimisă publicației Newsweek, Chiquita a declarat că intenționează să facă apel la verdictul juriului.
„Situația din Columbia a fost tragică pentru atât de mulți, inclusiv pentru cei direct afectați de violențele de acolo, iar gândurile noastre rămân alături de ei și de familiile lor. Cu toate acestea, acest lucru nu schimbă convingerea noastră că nu există niciun temei legal pentru aceste afirmații”, a precizat compania.
Verdictul a fost pronunțat în urma unui proces de șase săptămâni și a două zile de deliberări. Cazul care durează de ani de zile, intentat inițial în iulie 2007, a fost combinat cu alte câteva procese.