O nouă provocare pentru salvatori! Localități inundate și pagube după ploile abundente din sudul țării

Salvatorii și pompierii din sudul țării au intervenit în urma ploilor abundente.

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în urma ploilor abundente, către dimineața zilei de 14 iunie 2024, cinci gospodării din localitatea Văleni, raionul Cahul au solicitat intervenția echipelor de salvatori și pompieri pentru pomparea apei acumulate. Pentru a gestiona eficient situația și a veni în sprijinul cetățenilor, IGSU a mobilizat echipele de intervenție din sudul țării cu 6 motopompe. Tot aici, salvatorii au intervenit pe mai multe porțiuni de drum local care au fost înnămolite cu noroi. Astfel, la fața locului sunt antrenate echipele specializate cu mai multă tehnică grea, pentru a facilita accesul de deplasare.

De asemenea intervenția pompierilor a fost necesară și în satul Alexeevca, Cahul, unde un autocar de pe ruta Chișinău-Giurgiulești, în care se aflau 7 persoane a rămas blocat pe traseu din cauza acumulării noroiului din câmp. Salvatorii au reușit să deblocheze autocarul și să asigure continuarea călătoriei pentru pasageri.

Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 33 situații de risc.

În sudul țării, pompierii au intervenit pentru efectuarea lucrărilor de pompare a apei, dar și pentru deblocarea mai multor unități de transport, rămase înnămolite în noroi.

Înmatricularea cu numere neutre pentru mașinile din stânga Nistrului, prelungită

Înmatricularea cu numere neutre a vehiculelor din stânga Nistrului a fost prelungită de Parlamentul Republicii Moldova, scrie evz.ro.

Este vorba despre un proiect legislativ al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), adoptat în primă lectură de Parlamentul de la Chișinău, care extinde posibilitatea locuitorilor din stânga Nistrului de a-și înmatricula autovehiculele cu numere neutre.

Această posibilitate are ca scop sprijinirea locuitorilor din raioanele din autodeclarata republică Transnistria în a-și face înmatricularea vehiculelor atât timp cât conflictul dintre Chișinău și Tiraspol nu este reglementat.

Proiectul prin care extinderea înmatriculării cu numere neutre este extinsă până pe 31 decembrie 2026 a fost votat de 78 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

Inițiativa legislativă a fost inițiată și elaborată de un grup din Fracțiunea PAS. Proprietarii de vehicule din regiunea transnistreană vor putea să-și facă înmatricularea cu aceste numere neutre, care le permit accesul la traficul internațional.

Cine poate beneficia de această măsură

Dar proiectul legislativ al PAS cuprinde și câteva limitări:

  • măsura privind înmatricularea cu numere neutre nu se aplică vehiculelor folosite în scopuri comerciale;
  • înmatricularea cu numere neutre nu este accesibilă persoanelor care nu locuiesc în localitățile din teritoriul necontrolat;

se arată într-un comunicat al Parlamentului de la Chișinău.

Reglementarea privitoare la înmatricularea cu numere neutre a fost introdusă inițial în 2018 pentru a permite înregistrarea temporară a vehiculelor pe o perioadă de doi ani. Ulterior, termenul pentru înscrierea cu numere neutre a fost prelungit.

Ce este înmatricularea cu numere neutre

Mecanismul găsit de Parlamentul Republicii Moldova este necesar datprită Convenției asupra circulației rutiere, care impune ca vehiculele personale să fie înmatriculate în mod regulat în cazul în care doresc să participe la traficul internațional, pentru a se putea identifica șoferii în cazul producerii unor accidente rutiere.

Agenția Servicii Publice din Republica Moldova a înregistrat, până acum, peste 10.000 de vehicule la birourile de înmatriculare din orașele Tiraspol și Râbnița, potrivit comunicatului emis de Parlamentul de la Chișinău.

Interesul cetățenilor pentru înmatricularea cu numere neutre a vehiculelor a devenit mai mare după ce, în anul 2021, Ucraina a interzis autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare nerecunoscute, emise în stânga Nistrului, trecerea frontierei.

Proiectul legislativ inițiat de PAS cu privire la prelungirea termenului pentru înmatricularea cu numere neutre mai are de trecut de votul în a doua lectură, iar apoi va fi supus dezbaterilor și va merge la votul final.

Sindicaliștii cer stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor

Sindicaliștii consideră oportun examinarea posibilității stopării majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă de timp, scrie stiripesurse.md.

În acest sens, reprezentanții Confederației Naționale  a Sindicatelor (CNSM) au elaborat și un proiect de modificare a legii, care a fost deja expediat în Parlament.

„Am venit cu propunerea ca începând cu anul 2024, să se stabilească un moratoriu în ceea ce privește majorarea vârstei de pensionare a femeilor din țara noastră. Astăzi în prag de pensionare sunt femeile care și-au început activitatea în câmpul muncii după anul 1990. Vorbim despre femei care au muncit în condiții nocive, în perioada complicată de tranziție, în condiții grele de muncă, cu salarii mici, pentru a avea stagiul de cotizare de 34 de ani, și ar fi potrivit ca ele să se pensioneze la 61 de ani. Mai mult, noi considerăm că trebuia să fie păstrată vârsta anterioară de pensionare a femeilor”, a subliniat Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și-a exprimat de mai multe ori dezacordul privind intenția de a majora vârsta de pensionare a femeilor, până la cea la care se pensionează bărbații, cu o eventuală majorare a vârstei acestora până la 63 de ani. Potrivit sindicaliștilor, nivelul de viață din Republica Moldova nu poate fi comparat cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Conform Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, în anul 2022, durata medie a vieții pentru bărbații care au atins în anul 2022 vârsta de 65 ani a constituit 12,0 ani, pentru femeile de aceeași vârstă – 15,7 ani. La nivelul țărilor UE, speranța de viață la 65 de ani în cazul femeilor constituia în mediu 21.1 de ani în 2022.

Analizele sindicaliștilor privind vârsta de pensionare a femeilor, conform datelor la nivelul UE, mai arată că pentru unele state în care vârsta de pensionare a femeilor constituie 60 de ani – 63 de ani, speranța de viață a femeilor la 65 de ani este mult mai mare. Spre de exemplu, în Norvegia – 21,8 ani, Polonia –18,4 de ani, Slovacia – 17,1 de ani,  Austria -21,1 de ani, indicator ce este semnificativ mai mare decât cel din Republica Moldova, starea de sănătate a femeilor din țara noastră fiind inferioară țărilor cu o speranță de viață mai mare.

La Chișinău are loc astăzi trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina

Trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina se va desfășura, în cursul zilei de vineri, la Chișinău, informează unica.md.

Este cea de-a treia reuniune a Trilateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de miniștri de externe. 

La eveniment au sosit omologii român și ucrainean ai ministrului Mihai Popșoi: ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, și ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. 

Trilaterala va viza o tematică extinsă, de la cooperarea regională în domeniul energiei și dezvoltarea în comun a unei infrastructuri de transport moderne și reziliente la parteneriate regionale în domeniul combaterii dezinformării.  

La încheierea discuțiilor, cei trei oficiali vor susține declarații comune de presă. 

Declarațiile vor putea fi urmărite și online pe pagina de pe Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și cea a ministrului Mihai Popșoi.

Absolvenții liceelor din țară susțin al patrulea examen de BAC, în funcție de profil
Articolul anterior
Absolvenți de nota 10! Cine sunt elevii care au luat 10 din oficiu și au scăpat de trei examene de BAC
Articolul următor