Băutura populară care distruge dantura. Avertismentul unui stomatolog

Un medic stomatolog a lansat un avertisment în legătură cu o băutură care face furori atât în rândul celor care acordă atenție deosebită obiceiurilor sănătoase, cât și al influencerilor de pe Instagram.

Apa cu lămâie ar putea face mai mult rău decât bine dinților. Dr. Andrej Bozic, chirurg la Dentum, a evidențiat pericolele pe care le prezintă nivelul ridicat de aciditate al apei cu lămâie pentru sănătatea noastră dentară. „Sucul de lămâie are un pH de aproximativ 2, ceea ce este extrem de acid”, a transmis cadrul medical, transmite adevarul.ro.

„Această aciditate poate eroda smalțul dinților, care este stratul exterior dur și protector.” Astfel, te poți confrunta cu o serie de probleme dentare, de la carii până la sensibilitate crescută. 

Smalțul are rolul de a proteja dinții de bacteriile și substanțele dăunătoare. Atunci când această barieră este compromisă, dentina mai moale de dedesubt este expusă, ceea ce duce la potențiale probleme, precum: 

Sensibilitate crescută: „Oamenii se confruntă adesea cu o sensibilitate crescută la alimentele și băuturile calde și reci atunci când smalțul lor este distrus”, afirmă dr. Bozic. 

Risc mai mare de carii: „Cu mai puțină protecție, dinții sunt mai predispuși la carii”, continuă el. 

Preocupări de ordin estetic: „Smalțul deteriorat poate duce, de asemenea, la decolorarea și la un aspect gălbui al dinților”, atrage atenția medicul. 

În timp ce mulți oameni adoră să își înceapă ziua cu un pahar de apă cu lămâie, crezând că este un obicei sănătos, acesta ar putea, de fapt, să facă rău dinților din cauza expunerii prelungite la acid, conform Bristol Live. 

„Frecvența și durata expunerii sunt factori cheie în ceea ce privește deteriorarea smalțului. Să bei apă cu lămâie pe tot parcursul zilei sau să o lași să zăbovească în gură poate amplifica daunele. 

Folosirea unui pai poate reduce contactul dintre apa acidă cu lămâie și dinți, ajutând la prevenirea deteriorării smalțului.
Evitați periajul imediat după ce ați băut apă cu lămâie; așteptați cel puțin 30 de minute pentru ca smalțul să se refacă. Luați în considerare alternative mai puțin acide, cum ar fi castravetele sau apa cu infuzie de mentă, care sunt răcoritoare și mai blânde pentru dinți”, a precizat medicul. 

Autorităţile europene aprobă un nou vaccin anti-covid

Compania americană Pfizer şi partenerul său german BioNTech au anunţat joi că au primit un aviz pozitiv din partea unui comitet de experţi din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru un nou vaccin adaptat împotriva unei subvariante de coronavirus, în contextul în care mai multe ţări europene se confruntă cu o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat autorizarea lansării pe piaţă a vaccinului monovalent anti-COVID-19 adaptat la subvarianta Omicron JN.1”, care va putea fi administrat “persoanelor cu vârste de peste şase luni”, au anunţat cele două companii farmaceutice într-un comunicat de presă comun.

Noi subvariante ale coronavirusului, toate făcând parte din linia Omicron JN.1, se răspândesc în prezent în mai multe ţări, inclusiv în Franţa, într-o perioadă în care o scădere imunitară este constatată în rândul populaţiei, iar vaccinurile existente nu furnizează o reacţie adaptată.

Comisia Europeană, care se ocupă de autorizarea medicamentelor, se aliniază în general cu recomandările formulate de EMA într-un interval de două luni.

Gigantul american Pfizer şi compania germană BioNTech au dezvoltat începând cu primul val de COVID-19, în 2020, un vaccin bazat pe ARN mesager, o moleculă ce permite organismului uman să creeze proteine virale care declanşează apoi o reacţie imunitară.

Această tehnologie inovatoare a devenit foarte repede dominantă în campaniile de vaccinare anti-COVID-19 din ţările occidentale datorită eficacităţii sale ridicate.

Pfizer şi BioNTech au anunţat că au început deja să producă vaccinul creat împotriva variantei Omicron JN.1 pentru a putea să aprovizioneze ţările din UE până la începutul următorului sezon toamnă-iarnă 2024-2025, când cererea de vaccinuri ar trebui să crească.

În acelaşi timp, cei doi parteneri au precizat că au depus o cerere similară de autorizare şi la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite.

Implanturi dentare adecvate într-un interval scurt de timp: Caz de succes

Ai simțit vreodată disconfort continuu sau probleme cu estetica dentară din cauza pierderii unuia sau mai multor dinți? Această situație afectează nu doar încrederea în sine, dar și funcția masticatorie și zâmbetul.

Stomatologii de la clinica DentPoint au de-a face cu cazuri de-a dreptul ieșite din comun, cum ar fi cel al lui Vadim, un bărbat în vârstă de 45 de ani, care a ales reabilitarea totală prin implanturi dentare. Problema principală a fost limita de timp, deoarece pacientul a venit de peste hotare pentru doar câteva zile. Și condițiile de implantare erau destul de complicate. 

În ciuda acestor obstacole, au fost implementate metode complexe de creștere a ofertei osoase și au fost realizate extracțiile tuturor dinților afectați. Ulterior, implanturile dentare au fost aplicate cu succes atât în maxilarul superior, cât și în cel inferior, ceea ce a permis o restaurare eficientă și rapidă.

O parte esențială a procesului a fost confecționarea dinților temporari, permițându-i lui Vadim să se bucure de o funcție masticatorie și de un zâmbet imediat. În doar 7 zile, transformarea a fost completă, pacientul redobândind nu doar funcția dentară, dar și încrederea în propria sa imagine.

Alegerea unor implanturi dentare potrivite este esențială, mai ales în situațiile în care dispui de puțin timp. Vei obține un zâmbet complet restaurat și funcționalitate imediată folosind soluțiile potrivite, fără a compromite calitatea rezultatului final.

Medicii implantologi de la DentPoint oferă soluții stomatologice personalizate și de înaltă calitate, mai mult decât simple intervenții stomatologice. Folosind tehnologii la standarde înalte, specialiștii garantează rezultate atât durabile, cât și estetice, oferind pacienților confort și siguranță pe termen lung. Implanturile folosite sunt prevăzute pentru a rezista testului timpului.

Nu ezita să contactezi stomatologii DentPoint la numărul de telefon 060 100 677, dacă crezi că este timpul să-ți remprospătezi zâmbetul. Echipa dedicată de specialiști este pregătită să te ajute în fiecare etapă a procesului și să-ți ofere cele mai bune soluții pentru circumstanțele tale.

Vizitează oricând clinica din Chișinău, situată pe bd. Renașterii Naționale 6. Pentru a obține informații suplimentare despre serviciile stomatologice oferite, accesează site-ul lor oficial dentpoint.md.

Transformă zâmbetul tău în cea mai bună variantă a sa!

Mărimea sânilor influențează cât de mult transpiră femeile. Studiu

Un studiu realizat de Universitatea din Southampton a măsurat zonele în care femeile transpiră cel mai mult și au comparat densitatea glandelor sudoripare cu diferite mărimi de sutien, scrie g4media.ro. Rezultatele, publicate în revista Experimental Physiology, au fost neașteptate.

Cercetarea a monitorizat 22 de femei tinere și de vârstă mijlocie cu dimensiuni diferite ale sânilor, care erau active din punct de vedere fizic (efectuând 30 de minute de exerciții fizice regulate de intensitate moderată cel puțin trei zile pe săptămână) și care au fost rugate să alerge timp de 45 de minute la o temperatură de 32 de grade în interiorul camerei climatice ThermosenseLab de la Spitalul Universitar din Southampton.

Scanarea 3D a fost utilizată pentru a calcula suprafața sânilor, în timp ce densitatea glandelor sudoripare a fost măsurată cu ajutorul hârtiei înmuiate în iod, care, atunci când este pusă pe piele, reacționează cu substanțele chimice din transpirație. Au fost examinate trei puncte: deasupra și sub mamelon și în triunghiul central al sutienului, între un sân și celălalt.

Producția de transpirație este influențată de factori precum mărimea corpului, metabolismul și condițiile de mediu, dar echipa de cercetare a emis ipoteza că mărimea sânilor ar putea avea, de asemenea, un impact atât asupra producției de transpirație, cât și asupra numărului de glande sudoripare.

Rezultatele au arătat că sânii mai mari aveau mai puține glande sudoripare, producând astfel mai puțină transpirație în timpul antrenamentului, în timp ce producția de transpirație pentru fiecare glandă a rămas constantă.

În ceea ce privește localizarea glandelor, oamenii de știință au stabilit că zona de deasupra și de sub mameloane avea de 2 ori mai puțină densitate și producție de glande sudoripare decât triunghiul central al sutienului.

Reducerea densității glandelor sudoripare între cel mai mic sân monitorizat și cel mai mare sân a fost de 7 ori, informează jurnaliștii italieni.

Densitatea glandelor sudoripare la femeile cu cei mai mari sâni era apropiată de cele mai mici valori raportate în restul corpului.

Cu toate acestea, aceste diferențe nu s-au tradus în disparități în ceea ce privește schimbările de temperatură internă ale femeilor.

Acest lucru ar putea crește confortul și performanța îmbrăcămintei, reducând barierele în calea menținerii unui stil de viață activ, în special pe vreme caldă, când femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme precum iritațiile și acumularea semnificativă de transpirație în piept.

Accesul în cele mai populare insule grecești ar putea fi limitat. Care este cauza
Articolul anterior
Un eveniment-omagiu dedicat poetului Mihai Eminescu va avea loc la Chișinău
Articolul următor