În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă

15 grădinițe vor putea deschide grupe de creșă pentru copii de până la doi ani, în baza unui proiect implementat de Banca Mondială, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL).

Sălile pentru viitoarele grupe vor fi renovate capital și dotate cu echipamente și mobilier. Suma investițiilor se ridică la peste 2 milioane de dolari, lucrările urmând să demareze anul viitor. Serviciile vor fi disponibile pentru cel puțin 15 copii în fiecare localitate, informează MEC. 

Lista instituțiilor beneficiare a fost aprobată de membrii Consiliului Coordonator pentru monitorizarea procesului de construcție, reabilitare și modernizare a infrastructurii instituțiilor de învățământ, și poate fi consultată aici.

Pentru a participa la concurs, grădinițele au întrunit un șir de criterii, inclusiv: numărul minim de 150 de copii înscriși, spațiu liber, disponibil pentru renovare, angajamentul APL de a asigura servicii pentru copii de 0-2 ani, numărul de  solicitări de la mame care stau în rând și care s-ar angaja în cazul apariției locurilor vacante disponibile, numărul de copii defavorizați (copii cu dizabilități, din familii social-vulnerabile, romi, refugiați).

Renovarea și dotarea grupelor de creșă în 15 instituții preșcolare se va face în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”. 

Un fals promovat intens anunță că R. Moldova va fi atrasă în război, dacă va adera la Uniunea Europeană

Un fals promovat intens de propaaganda rusă anunță că Republica Moldova va fi atrasă în război, dacă va adera la Uniunea Europeană, scrie TV8.md

Uniunea Europeană a fost creată anume pentru a păstra pacea pe continent și pentru a preveni conflictele militare. E de la sine înțeles că afirmația este cel puțin paradoxală. La atâtea decenii de la fondarea UE, nu a existat niciun conflict de acest gen între statele membre.

O retorică ce promovează falsul este caracteristică dezinformării pro-Kremlin și a căpătat amploare de la începutul războiului de agresiune al Rusiei din Ucraina. Unii experți în securitate spun că unele efecte ale acestei narațiuni este să inducă frică populației. 

Aceștia spun că dacă vom deveni membri cu drepturi depline în UE, riscul de a intra în război e mult mai mic, decât nefiind parte a blocului comunitar.

Alertă în România, după un nou atac al Rusiei asupra Ucrainei, în apropiere de granița română

Un mesaj RO-Alert a fost emis în noaptea de marţi spre miercuri pentru zona de nord a judeţului Tulcea privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian, după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, anunţă ISU Tulcea. Au fost înregistrate 3 apeluri la numărul unic de urgenţă 112, prin care erau solicitate informaţii, scrie news.ro.

”În această noapte a fost transmis un mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea  după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atacat al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei. Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune. 

Reprezentnaţii ISU precizează că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei din zona de graniţă a României cu Uncraina despre faptul ca sunt posibile atacuri ale federaţiei şi ruse asupra teritoriului ucrainean şi ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional. 

 De asemenea, în cursul nopţii  au fost înregistrate 3 apeluri la numărul unic de urgenţă 112, prin care se solicitau informaţii.

 ”Menţionăm că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit, poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor”, subliniază ISU.

Precedentul mesaj care semnala riscul căderii unor obiecte ca urmare a atacurilor Rusiei în apropuierea frontierei dintre Ucraina ăi România a fost emis vineri, când patru aeronave au fost ridicate, iar o dronă ar fi intrat pentru scurt timp în spaţiul naţional.

Vremea se menține rece. Prognozele meteorologilor

Vremea se menține rece pe parcursul zilei de astăzi, dar și în următoarea perioadă, informează unica.md.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, astăzi cerul va fi variabil.

La Nord, în cursul nopții vor fi 6 grade, iar ziua cel mult 18 grade.

În centrul țării, noaptea se vor înregistra 7 grade, iar ziua 19 garde Celsius.

Iar în sudul țării, tempeaturile vor oscila între 8 grade noaptea și cel mult 20 în timpul zilei.

În următoarele zile vremea se va răci.

Doi profesori universitari din Moldova, apreciați cu distincții de stat
Articolul anterior
Haos în aeroporturi din Europa, după ce zeci de zboruri au fost anulate sau amânate din cauza caniculei
Articolul următor