O tumoare gigantă, operată cu succes la Spitalul Clinic Bălți

O tumoră de aproximativ 3 kilograme, situată în zona axilei (popular: subsuoară), a fost înlăturată de medicii de la Spitalul Clinic Bălți, unui bărbat. Operația a decurs cu succes.

Lipomul este o formațiune tumorală benignă, formată din celule adipoase mature. El se formează prin multiplicarea exagerată a acestor celule. Această formațiune poate fi unică sau multiplă și poate apărea în orice zonă a corpului.

„Inițial, pacientul a fost consultat de medicul chirurg, iar după efectuarea ecografiei Doppler și a investigațiilor preoperatorii, formațiunea a fost îndepărtată pe cale chirurgicală. Operația a decurs cu succes, iar pacientul se simte bine”, comunică instituția, potrivit realitatea.md.

Cifre alarmante de la ANSP! Explozie de cazuri de COVID-19

Agenția Națională pentru Sănătate Publicăcontinuă supravegherea epidemiologică a infecției COVID-19 și monitorizarea circulației virusului SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național.

Astfel, în săptămâna 33/2024 (12.08.2024-18.08.2024), au fost înregistrate 2213 de cazuri de COVID-19 (dintre care 303 de cazuri în regiunea transnistreană), fiind cu 60,2% cazuri mai multe comparativ cu săptămâna anterioară acesteia. Numărul de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor cu vârsta de 0-14 ani a fost de 416, fiind cu 63,1% cazuri mai multe comparativ cu săptămâna anterioară acesteia. În această perioadă au fost înregistrate 3 cazuri de deces, situație similară cu săptămâna precedentă. Numărul total de investigații PCR și TDR efectuate a fost de 10707 teste, cu 34,1% mai multe comparativ cu săptămâna anterioară. Pozitivitatea probelor în ultima săptămână a crescut de la 17,3% la 20,7%.

Având în vedere sezonul estival, relaxarea măsurilor de protecție și creșterea mobilității populației, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă tuturor cetățenilor să respecte principalele măsuri de protecție pentru a asigura sănătatea și siguranța publică.

Măsuri recomandate:

  • Păstrarea distanței sociale: Menținerea unei distanțe sigure față de alte persoane pentru a reduce riscul de transmitere a virusului.
  • Evitarea locurilor aglomerate: Limitarea participării la evenimente sau vizitării spațiilor cu mulți oameni pentru a minimiza expunerea.
  • Igiena mâinilor: Spălarea frecventă și corectă a mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea soluțiilor dezinfectante.
  • Igiena respiratorie: Acoperirea gurii și nasului cu cotul sau cu un șervețel în timpul tusei sau strănutului, urmată de eliminarea imediată a șervețelului și igienizarea mâinilor.
  • Respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă: Aerisirea regulată a spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale.
  • Vaccinarea: Încurajăm cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19, inclusiv să primească dozele de rapel recomandate, pentru a obține o protecție maximă împotriva formelor severe ale bolii.
  • Monitorizarea stării de sănătate: Fiecare cetățean ar trebui să fie atent la simptomele noi și să consulte un medic în cazul apariției acestora, chiar dacă sunt ușoare.
  • Călătoriile: Recomandăm evitarea călătoriilor internaționale sau în zone cu rate ridicate de infectare, dacă acestea nu sunt absolut necesare.
  • Informarea din surse oficiale: Încurajăm cetățenii să se informeze constant din surse oficiale despre evoluția infecției și măsurile actualizate de protecție, pentru a putea reacționa prompt și corect la eventualele schimbări.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă cetățenii să acționeze responsabil pentru a proteja atât propria sănătate, cât și a celor din jur.

Reiterăm că vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces.

Peste 15 mii de solicitări la urgenţă, timp de o săptămână

În perioada 12-18 august curent, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 15346 solicitări, inclusiv 2315 la copii. Din numărul total de solicitări 401 au fost inutile, ce nu corespund criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 6295 pacienți, dintre care 5005 maturi și 1290 copii au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au apelat cel mai des persoanele cu urgențe cardiovasculare – 2749 solicitări, urmate de urgențele respiratorii – 2410 solicitări și urgențele neurologice – 2097 solicitări. Pe parcursul săptămânii, la 1604 cetățeni, inclusiv 368 copii cu diverse traumatisme li s-a acordat primul ajutor medical la etapa de prespital.

În perioada menționată, au parvenit 113 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenți fizici, chimici și de mediu, printre care 70 cazuri – mușcături de animale/înțepături de insecte, 40 combustii și o insolație. Totodată, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 56 persoane cu urgențe toxice, inclusiv la 22 persoane care s-au intoxicat cu medicamente, 12 cu alcool, 5 cu droguri și 3 cu monoxid sau dioxid de carbon.

Autoritatea sanitară europeană se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă în Europa cu noua variantă de variola maimuței

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat că se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă în Europa cu noua variantă de mpox, transmite DPA.

Acest anunţ a fost făcut la o zi după detectarea în Suedia a primului caz de infectare cu noua variantă în afara continentului african. Persoana infectată a venit din Africa, potrivit stiripesurse.

Probabilitatea transmiterii susţinute în Europa este foarte mică, cu condiţia ca persoanele bolnave care sosesc din afara continentului să fie diagnosticate rapid şi să fie implementate măsuri de control, conform ECDC.

ECDC le recomandă ţărilor europene să emită avize de călătorie pentru persoanele care merg sau se întorc din zonele afectate de epidemie.

Pentru persoanele care au avut contacte apropiate cu indivizi suspecţi de îmbolnăvire sau diagnosticaţi cu o infecţie mpox importată din Africa, riscul de infecţie este moderat, conform ECDC.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine.

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

Val de caniculă și temperaturi record în Rusia. În Moscova, niciun început de iulie n-a mai fost așa de fierbinte din 1917
Articolul anterior
Biblioteca Națională găzduiește o expoziție despre deportări
Articolul următor