Sprijin financiar important pentru cercetătorii moldoveni. Au șansa să-și dezvolte cariera

Oportunitate pentru cercetătorii din Republica Moldova. Care pot să acceseze o bursă postdoctorală, pentru a dezvolta un un proiect academic într-o țară europeană, scrie evz.ro.

Comisia Europeană a dat startul înscrierilor pentru bursele postdoctorale Marie Sklodowska-Curie. Acest proiect foarte important se adresează cercetătorilor care dețin un doctorat și vor să dobândească abilități și experiență. De asemenea, cu ajutorul acestor burse, tinerii au posibilitatea să-și dezvolte propriul proiect de cercetare în afara granițelor țării.

Burse pentru cercetătorii din Republica Moldova, care vor să-și dezvolte cariera academică

Cercetătorii care sunt interesați de acest proiect pot să aplice pentru două tipuri de burse.

# Burse postdoctorale europene. Aici se încadrează cercetătorii de orice naționalitate care vor să-și continue cariera de cercetare pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară asociată inițiativei „Orizont Europa”.

Republica Moldova face parte din această inițiativă. Ca timp, bursa se întinde pe unul și doi ani.

 Burse postdoctorale globale. Această categorie asigură finanțare pentru mobilitatea cercetătorilor în afara Europei. Doar cetățenii sau rezidenții pe termen lung ai statelor membre ale UE sau ai țărilor asociate inițiativei „Orizont Europa” pot să aplice aici. Durata bursei variază între doi și trei ani.

Ambele tipuri de burse pot să cuprindă, totodată, deplasări pe termen scurt în orice colț al lumii. Pentru a face cât mai ușoară colaborarea dintre sectorul academic și cel non-academic, cercetătorii pot primi sprijin în plus pentru a realiza un stagiu de până la șase luni într-o organizație non-academică. Care are sediul într-un stat membru al UE sau într-o țară asociată cu inițiativa „Orizont Europa”.

Care sunt condițiile de participare la proiect

Cercetătorii din Republica Moldova, interesați  de proiect, depun mai întâi o cerere împreună cu o organizație gazdă. Aceasta poate să fie o universitate, instituție de cercetare, afaceri, întreprinderi mici și mijlocii sau altă organizație cu sediul într-un stat membru al UE sau într-o țară asociată cu inițiativa „Orizont Europa”. Toate disciplinele se încadrează pentru burse postdoctorale.

Candidații ar trebui:

# să dețină o diplomă de doctorat în momentul depunerii cererii; # să aibă maximum opt ani de experiență în cercetare, de la data acordării diplomei de doctor; # să respecte regulile de mobilitate – nu au locuit, nu au lucrat sau nu au studiat în țara în care urmează să-și desfășoare proiectul de cercetare pentru mai mult de 12 luni în ultimii trei ani.

De asemenea, solicitanții care și-au susținut cu succes teza de doctorat, dar care se află în situația în care nu au primit încă în mod oficial titlul de doctor sunt, de asemenea, considerați eligibili pentru a aplica.

Ce părți financiare sunt asigurate de bursă

o alocație de trai; # o indemnizație de mobilitate; # dacă este cazul, concediu de familie, concediu de lungă durată și alocații pentru nevoi speciale; # activități de cercetare, formare și rețea; # management și costuri indirecte.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Macron cheamă liderii Europei la un summit de urgență, după provocările lansate de Administrația Trump

Președintele francez Emmanuel Macron convoacă liderii europeni pentru un summit de urgență la Paris, luni, potrivit ministrului polonez de externe Radosław Sikorski, aflat sâmbătă la Conferința de securitate de la München, informează Politico.

„Sunt foarte bucuros că președintele Macron i-a chemat pe liderii noștri la Paris”, a spus Sikorski, adăugând că se așteaptă ca liderii europeni să discute „într-un mod foarte serios” provocările prezentate de președintele american Donald Trump. „Președintele Trump are o metodă de operare pe care rușii o numesc – razvedka boyem – recunoaștere prin luptă: împingeți și vedeți ce se întâmplă, apoi vă schimbați poziția. Și trebuie să răspundem”, a spus ministrul polonez.

Întâlnirea va avea loc luni, potrivit a doi oficiali UE, dar nu este clar dacă întâlnirea va implica toți liderii UE sau doar un grup mai mic de țări și dacă vor fi invitați și alți lideri europeni precum premierul britanic Keir Starmer.

Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, care a făcut parte din panelul de discuții cu Sikorski la München, nu a confirmat sau infirmat summitul de urgență. Sikorski a declarat ulterior că premierul polonez Donald Tusk va călători luni la invitația lui Macron la întâlnire. „Trebuie să ne arătăm puterea și unitatea”, a spus Sikorski într-o postare pe rețelele de socializare.

Bursele se prăbușesc în toată lumea. Piețele globale au fost zguduite: scăderi importante inclusiv în România
Articolul anterior
Zonă modernă de agrement și recreere la Crocmaz!
Articolul următor