Contabila lui Șor, sancționată de SUA: Companii și venituri în Moldova

SUA au aplicat, pe 13 septembrie, sancțiuni împotriva șefei organizației necomerciale, ANO „Evrazia”, Nelli Parutenko, asociată lui Ilan Șor. Fostă trezorieră a Partidului Șor, Nelli Parutenko conduce în prezent vehiculul financiar prin care oligarhul fugar trimite bani în Moldova pentru întreținerea rețelei de activiști și aderenți ai formațiunilor politice controlate de oligarhul fugar și Kremlin, scrie anticorupție.md.    

„ANO Evrazia și Parutenko sunt responsabili pentru o schemă care sprijină eforturile de influență malignă ale lui Șor. Parutenko este directorul general al ANO Evrazia și fostul trezorier al Partidului Șor. ANO EVRAZIYA, cu PARUTENKO la cârmă, a executat o schemă de transfer de bani prin intermediul Promsvyazbank în Moldova pentru a cumpăra voturi pentru a influența viitoarele alegeri moldovenești”, se menționează într-un comunicat al Departamentului de Stat. „Sub masca asistenței umanitare, ANO Evrazia a pus la cale o schemă de cumpărare de voturi menită să sprijine ilegal candidații pro-Kremlin și, prin urmare, să submineze democrația Republicii Moldova.”

Pentru prima dată, Parutenco apare în actele fostului Partid Șor în 2015, atunci când Mişcarea Social-Politică Republicană „Ravnopravie”, fosta denumire a formațiunii, a făcut un demers la Comisia Electorală Centrală cu privire la confirmarea lui Nelli Parutenco în calitate de persoană responsabilă de finanţe.

După ce Ilan Șor a devenit primar al municipiului Orhei, Parutenco a fost responsabilă atât de banii Partidului Șor, cât de cei ai Primăriei Orhei. Oficial, ea a prezidat Comisia consultativă de specialitate economie, buget și finanle în cadrul Consiliului Municipal Orhei.

Conform declarației de avere pentru anul 2022 în calitate de consilieră municipală, Parutenco a indicat un salariu 35.500 de lei, 2.500 de euro obținuți în urma sărbătoririi zilei sale de naștere. Ea a mai trecut în declarație 51.735 de lei ca pensie. La compartimentul imobile, contabila lui Șor a trecut două apartamente, iar la secțiunea acțiuni în capitalul social al unui agent economic – 50% la SRL Trade Winds.  

În iulie 2022, Nelli Parutenco a fost una dintre cele șapte persoane apropiate Partidului „Șor” – Vitalie Balinschi, Igor Himici, Olga Romanova, Alexandr Petrov, Serghei Racu și Tudor Balițchi –, care au fugit din Moldova. Ele erau implicate în distribuirea mijloacelor ilicite în favoarea formațiunii. Ilan Șor a menționat atunci pe Facebook că fugarii urmau să fie reținuți de către procurori.

Ajunsă la Moscova, Nelli Parutenco a devenit deja responsabilă de gestionarea ANO Evrazia, entitate prin cadre Ilan Șor își finanțează rețeaua de activiști în Moldova.

Procurorii moldoveni au dezvăluit că reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le-au fost mai întâi create conturi bancare în banca comercială „Promsvyazbank” din Federația Rusă, aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina.

Ulterior, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie curent, prin intermediul aplicației „PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care sunt convertite în valută.

A urcat beat la volanul mașinii de serviciu și încă a vrut să mituiască polițiștii cu 400 de eruo. Ce riscă acum un bărbat din Bălți

Astăzi dimineață, pe o stradă din Bălți, inspectorii de patrulare au stopat un Volvo la volanul căruia se afla un bărbat de 36 de ani din Sîngerei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În timpul verificărilor, polițiștii au avut suspiciuni că șoferul se află sub influența alcoolului, motiv pentru care a fost testat cu aparatul alcoolscopic. Rezultatul a indicat o concentrație de 0,22 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Deși i s-a explicat în repetate rânduri că oferirea de mită reprezintă o infracțiune, bărbatul a încercat să mituiască polițiștii, lăsând în automobilul de serviciu 400 de euro, pentru a evita sancționarea conform legislației.

Mașina a fost ridicată la parcarea specială, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă.

Șoferul este cercetat penal pentru corupere activă, dar riscă și sancțiune pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate și pentru depășirea limitei de viteză. Urmează să fie înaintată instanței propunerea de a fi privat de dreptul de a conduce.

Un tânăr de 18 ani, reținut pentru două furturi dintr-o cafenea și un magazin, în timpul nopții

Un tânăr de 18 ani din capitală a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de comiterea a două furturi în sectorul Centru al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Acesta ar fi pătruns într-o cafenea și un magazin pe timpul nopții, prin spargerea ușilor, de unde a sustras bani, un telefon mobil și o boxă portabilă, după care a plecat într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul total a fost estimat la suma de 42.000 de lei.

În urma acțiunilor întreprinse de ofițerii de investigație ai Inspectoratului de poliție Centru, suspectul a fost identificat și reținut, iar la el au fost depistate telefonul și boxa sustrasă.

Tânărul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind cercetat penal pentru infracțiuni analogice.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 4 ani.

Cum încearcă magazinele online să influențeze comportamentul oamenilor de „Black Friday”

Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania), direcţie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), recomandă cumpărătorilor precauţie în cazul achiziţiilor online în campania de reduceri de „Black Friday”, transmite Agerpres citată de digi24.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, un prim sfat se referă la verificarea informaţiilor dacă magazinul online este sigur (structura site-ului, datele de contact, termenii şi condiţiile generale). De asemenea, este bine de ştiut faptul că, în perioadele de promoţie, operatorul economic trebuie să afişeze atât preţul redus, cât şi pe cel iniţial, iar reducerea trebuie să se aplice la cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile şi poate fi exprimat în valoare absolută sau în procent. Totodată, reprezentanţii ANPC atenţionează că magazinele online pot încerca să influenţeze comportamentul de cumpărare al consumatorului fie prin afişarea unei numărători inverse, fie prin afişarea unor sintagme de tipul „au mai rămas doar trei articole”.

În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să aleagă o metodă de plată sigură (o conexiune la Internet securizată pentru plata online), să verifice dacă site-ul este marcat cu „https” şi simbolul lacătului închis, să nu salveze detaliile bancare pe telefonul mobil, pe computer sau pe orice platformă de cumpărături, să seteze o sumă maximă pentru plăţile unice pentru cardul de credit şi, nu în ultimul rând, să evite plăţile prin transfer bancar. În ceea ce priveşte garanţia legală de conformitate, ANPC subliniază că aceasta este de minimum doi ani pentru produsele achiziţionate de la un vânzător cu sediul în România sau în Uniunea Europeană, dar şi pentru produsele digitale, serviciile şi conţinutul digital. „Atunci când faceţi cumpărături online, aveţi la dispoziţie o perioadă de 14 zile pentru a vă răzgândi şi a returna produsul, fără a fi necesară invocarea unui motiv. În cazul în care faceţi cumpărături de pe un site din România şi aveţi nemulţumiri cu privire la tranzacţie sau la produsul achiziţionat, puteţi depune o reclamaţie pe site-ul www.anpc.ro (…) în cazul achiziţionării unor produse de pe site-uri din afara Uniunii Europene, instituţia noastră nu poate acţiona în niciun fel, dacă aveţi probleme cu tranzacţia, livrarea sau produsele”, notează sursa citată.

Caz de rabie la bovine la Anenii Noi
Articolul anterior
Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson, s-a stins din viață la 70 de ani
Articolul următor