Patru scriitori și jurnaliști de la Chișinău, care se îndreptau la o întâlnire cu elevii liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, au fost percheziționați și agresați de structurile separatiste transnistrene. Cazul a avut loc acum câteva ore, scrie deschide.md.
Cei patru scriitori agresați sunt Dumitru Crudu, Emil Galaicu-Păun, Maria Ivanov și Elvira Moroșan.
Dumitru Crudu a declarat că ei se îndreptau la o întâlnire cu elevii pentru a participa la un atelier de scris. Ajunși la punctul de control, mașina lor a fost oprită, iar scriitorii au fost obligați să deschidă portbagajul.
Potrivit lui Dumitru Crudu, inițial, lor li s-a propus să renunțe la reviste pentru a putea continua deplasarea, însă, după o discuție cu superiorii săi, i-au obligat să se întoarcă.
Cei patru au apelat după ajutorul Biroului Politici de Reintegrare, informând despre cazul dat. Ca urmare, de ei s-a apropiat un „ofițer” transnistrean care vorbea în română. Acesta le-a forțat să se întoarcă din drum, interzicând să mai intre în Tighina.
Biroul Politici de Reintegrare vine cu o reacție după ce patru scriitori moldoveni au fost percheziționați și agresați de structurile separatiste de la Tiraspol. Potrivit oficialilor de la Chișinău, acest caz demonstrează că retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă și că nu există nicio deschidere nu doar pentru comunicare la nivel politic cu malul drept, dar că sunt puse stavile pentru cooperarea și în domenii precum cultura și educația.
„Biroul Politici de Reintegrare a fost informat de către scriitorul Dumitru Crudu despre incidentul care s-a produs astăzi la intrarea în Tighina. Ni s-a comunicat că cei câțiva scriitori care se îndreptau spre liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, pentru a participa la un atelier de scris, au fost opriți de către așa-numiții grăniceri transnistreni. S-a intervenit prin canalele de comunicare cu Tiraspolul pentru a soluționa problema. Grupului de scriitori de la Chișinău le-au fost înapoiate actele, dar nu li s-a permis accesul în regiune.
Incidentul de azi demonstrează cu prisosință faptul, că retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă și că nu există nicio deschidere nu doar pentru comunicare la nivel politic cu malul drept, dar că sunt puse stavile pentru cooperarea și în domenii precum cultura și educația”, se arată în mesajul BPR.
În acest context, BPR anunță că va comunica detaliile acestui incident OSCE și celorlalți mediatori internaționali și va pune în discuție subiectul și pe agenda următoarei reuniuni în format 1+1.
Amintim că patru scriitori și jurnaliști de la Chișinău, care se îndreptau la o întâlnire cu elevii liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, au fost percheziționați și agresați de structurile separatiste transnistrene. Cei patru scriitori agresați sunt Dumitru Crudu, Emil Galaicu-Păun, Maria Ivanov și Elvira Moroșan.