O medalie de argint și alta de bronz, obținute de lotul olimpic al R. Moldova la Olimpiada Balcanică de Informatică

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut o medalie de argint și o medalie de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică, desfășurată în orașul Ohrid, Macedonia de Nord, în perioada 20–26 septembrie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Medalia de argint a fost obținută de Timur Degteari, elev la Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, Chișinău, iar medaliat cu bronz este Alin Popescu, elev al aceleiași instituții de învățământ.

În cadrul celei de-a 31-a ediții a Olimpiadei Balcanice de Informatică au participat 61 de elevi din 16 țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 4 elevi și 2 profesori:

– Alin Popescu, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;

– Timur Degteari, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;

– Alexei Baca, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;

– Ciprian Mihalcea, Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, mun. Chișinău;

– Igor Bercu, șef direcție, Agenția de Guvernare Electronică;

– Mihail Croitor, lector universitar, Universitatea de Stat din Moldova, mun. Chișinău.

În context, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri membrilor Consiliului Olimpic Republican la Informatică pentru dedicație și implicare în pregătirea lotului olimpic național.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

ATENȚIE! Poliția înregistrează tot mai multe cazuri de colectare ilegală a datelor cu caracter personal. Cum le folosesc escrocii

Poliția înregistrează tot mai multe cazuri de colectare ilegală a datelor cu caracter personal, folosite ulterior în diferite scopuri, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Dacă ați primit un mesaj asemănător, Vă îndemnăm să nu furnizați informații infractorilor.

Solicitanții sunt escroci și nicidecum persoane acreditate de Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

Cel mai des scopul acestora este de a vă deposeda de mijloacele financiare, utilizând datele dumneavoastră personale.

Fiți precauți la orice solicitare parvenită, iar dacă vi se pare una dubioasă anunțați imediat Poliția la 112!

Proprietarul unei ferme de păsări din Hâncești, reținut pentru trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă

Un bărbat de 65 de ani, proprietar al unei ferme de păsări, dintr-o localitate din raionul Hîncești, a fost plasat în arest pentru 30 de zile  pentru trafic de persoane în scop de exploatare prin muncă, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane și cei de urmărire penală ai INI, în comun cu procurorii PCCOCS și cu suportul mascaților din BPDS „Fulger” au documentat activitatea unui grup infracțional, care, urmărind scopul obținerii muncii prin înșelăciune, sub pretextul angajării la o fermă de păsări, au recrutat mai multe persoane, convingându-le că vor fi angajate oficial la muncă și promițându-le un salariu de la 6000 la 10 000 de lei lunar.

În cadrul urmăririi penale, oamenii legii au stabilit că suspecții,  prin înșelăciune, sub pretextul că nu dispun de mijloace financiare n-au achitat salariile promise timp de aproape un an. Mai mult, aceștia  se eschivau de la încheierea contractelor individuale de muncă cu scopul neachitării impozitelor, prin care fapt prejudiciau statul, evitând și perfectarea asigurărilor medicale.

În timpul perchezițiilor în incinta fermei, dar și în construcțiile adiacente, polițiștii au identificat alte două  potențiale victime cu vârsta de 25 și 30 de ani, ridicând și obiecte care pot servi ca probe.

Proprietarul fermei a fost arestat pe un termen de 30 de zile, timp în care acesta beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii, iar victimele urmează a fi audiate în cadrul cauzei penale.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.

Traficul rutier va fi suspendat pe mai multe străzi din Capitală în acest weekend

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada 28.09.2024, ora 00:30 – 29.09.2024, ora 19:00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și str. A. Pușkin, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, circulația transportului public care traversează centrul orașului va fi redirecționat pe străzile adiacente.

Măsura a fost luată în legătură cu organizarea și desfășurarea de către A.O. Clubul Sportiv „SPORTER” a două evenimente sportive în Piața Marii Adunări Naționale.

Astfel, pe 28 septembrie 2024 va avea loc competiția de alergare pentru copii „Kids Marathon 2024”, ediția a X-a, destinată participanților cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani. Iar pe 29 septembrie 2024 va avea loc Maratonul de Alergare pentru adulți „FUN RUN 2024”, ediția a X-a.

Ambele competiții promovează activitatea fizică și implicarea comunitară într-un cadru sportiv și recreativ.

Pe perioada desfășurării competițiilor sportive, circulaţia transportului public va fi organizată după cum urmează:

28 septembrie 2024 (va fi suspendat traficul rutier în Piața Marii Adunări Naționale)

Troleibuze:

  • rutele nr. 1, 5, 8, 22 se stabilește pe str. București în ambele direcții;
  • ruta nr. 4: spre Buiucani – pe str. București, spre Botanica – pe str. Vasile Lupu, str. A. Mateevici, str. A. Pușkin, bd. Stefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
  • ruta nr. 34: spre Centru – pe str. București,  spre sat. Trușeni – pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Vasile Alecsandri, str. București, str. A. Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. H. Coandă, Calea Ieșilor și în continuare pe traseul stabilit.

Autobuze:

  • rutele nr. 5, 9, 11, 46 circulația se stabilește cu ocolirea Pieței Marii Adunări Naționale pe străzile Alexandru cel Bun și str. București.

29 septembrie 2024 (va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între străzile Toma Ciorbă și Ciuflea – str. Ciuflea – bd. Dacia, (viaduct, spre centru)

Troleibuze:

  • ruta nr. 1 se scurtează până la str. Mihai Viteazul;
  • ruta nr. 2 se modifică după cum urmează: de pe str. Gh. Asachi pe str. Pan Halippa, str. Ismail, str. București, viaduct și în continuare pe traseul stabilit;
  • ruta de troleibuz nr. 4, 5 și 20 se scurtează până la Gară;
  • ruta de troleibuz nr. 13 se modifică după cum urmează: tur – de pe str. Ismail pe bd. Dimitrie Cantemir, bd. Iu. Gagarin, bd. Decebal, str. N. Zelinski, str. Sarmizegetusa; retur – str. Sarmizegetusa, bd. Decebal, bd. Iu. Gagarin, bd. Dimitrie Cantemir, str. Ismail și în continuare pe traseul stabilit;
  • ruta nr. 30 se modifică după cum urmează: de pe bd. Dacia pe bd. Decebal, bd. Iu. Gagarin, bd. Constantin Negruzzi, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Ismail, bd. Dimitrie Cantemir, bd. Iu. Gagarin, bd. Decebal, bd. Dacia și în continuare pe traseul stabilit;
  • ruta nr. 17 se modifică după cum urmează: de pe bd. Traian pe bd. Decebal, bd. Iu. Gagarin (întoarcere), bd. Decebal și în continuare pe traseul stabilit;
  • ruta nr. 7, 10, 12, 16, 25 și 32 se scurtează până la str. Columna;
  • ruta nr. 9 și nr. 36 se modifică după cum urmează: de pe str. Gh. Asachi pe str. Vasile Alecsandri, str. A. Mateevici, str. A. Pușkin, str. București, str. Mitropolit G. Bănulescu -Bodoni, str. A. Mateevici, str. Vasile Alecsandri și în continuare pe traseul stabilit;
  • ruta nr. 22 se modifică după cum urmează: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Șciusev, str. București, viaduct, bd. Dacia, bd. Traian, str. Grenoble, str. Gh. Asachi, str. Vasile Alecsandri, str. A. Mateevici, str. A. Pușkin, str. București, str. A. Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. H. Coandă, str. Ion Creangă și în continuare pe traseul stabilit;
  • ruta nr. 29 se modifică după cum urmează: de pe str. Petricani pe str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. H. Coandă, Calea Ieșilor, Parcul „Alunelul” (întoarcere), Calea Ieșilor, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Mihai Viteazul și în continuare pe traseul stabilit;
  • ruta nr. 34 se modifică după cum urmează: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Șciusev, str. București, str. Tighina, str. M. Kogălniceanu, str. Ismail, str. București, str. A. Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. H. Coandă, Calea Ieșilor și în continuare pe traseul stabilit;
  • rutele nr. 8, 24, 28 se suspendă.

Autobuze:

  • ruta nr. 5 se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Dacia pe str. Trandafirilor, bd. Decebal, bd. Iu. Gagarin, str. Albișoara, bd. Renașteri Naționale și în continuare pe traseul stabilit, retur – de pe bd. Renașteri Naționale pe str. Albișoara, bd. Iu. Gagarin, bd. Decebal, str. Trandafirilor, bd. Dacia și în continuare pe traseul stabilit;
  • ruta nr. 9 se modifică după cum urmează: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Șciusev, str. București, str. Tighina și în continuare pe traseul stabilit, retur – de pe str. Ismail pe str. București, str. A. Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. H. Coandă;
  • ruta nr. 11 se modifică după cum urmează: de pe str. Ismail pe str. București, str. A. Șciusev, str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. H. Coandă, str. Ion Creangă și în continuare pe traseul stabilit. Stația terminus a rutei nr. 11 se transferă de pe str. Ismail pe str. H. Coandă;
  • ruta nr. 23 se scurtează până la intersecția bd. Dacia și str. Hristo Botev;
  • ruta nr. 24 se modifică după cum urmează: tur – de pe str. Tighina pe str. Columna, str. Ismail și în continuare pe traseul stabilit, retur – traseul rutei se scurtează până la stația terminus existentă a rutelor de autobuz nr. 31, 38, 39 din str. Tighina, între str. Alexandru cel Bun și str. Columna;
  • ruta nr. 26 se stabilește după cum urmează: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mihai Viteazul, str. Albișoara, bd. Renașteri Naționale și în continuare pe traseul stabilit, retur –  de pe bd. Renașteri Naționale pe bd. Grigore Vieru, str. Ierusalim, str. Petru Rareș, str. Albișoara, str. Mihai Viteazul, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;
  • ruta nr. 46 se scurtează până la Universitatea de Medicină și Farmacie, după cum urmează: de pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt pe str. Mihai Viteazul, str. Columna, str. H. Coandă.

Microbuze:

  • ruta nr. 103: tur – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Șciusev, str. București, viaduct, bd. Dacia, str. Trandafirilor, bd. Decebal, str. N. Titulescu și în continuare pe traseul stabilit, retur – pe traseul stabilit;
  • ruta nr. 113: de pe str. Ismail pe str. Alexandru cel Bun, str. Tighina, str. Columna, str. Ismail și în continuare pe traseul stabilit.
  • rutele nr. 120, 169, 186 și 191: se vor diviza în două părți și vor circula până în centrul urbei și anume: din sectoarele Telecentru și Malina Mică vor circula pe str. Ismail cu virarea pe str. București, str. Tighina, str. A. Mateevici, str. Ismail și în continuare pe traseele stabilite; din sectoarele Ciocana și Râșcani – de pe str. Ismail pe str. Alexandru cel Bun, str. Tighina, str. Columna, str. Ismail și în continuare pe traseele stabilite.

Conducătorii auto care traversează cartierele unde este anunțată suspendare de trafic rutier sunt îndemnaţi să ocolească zona respectivă.

Primăria Municipiului Chișinău vine cu scuzele de rigoare către cetățenii urbei pentru incomoditățile create.

Proprietarul unei ferme de păsări din Hâncești, reținut pentru trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă
Articolul anterior
ATENȚIE! Poliția înregistrează tot mai multe cazuri de colectare ilegală a datelor cu caracter personal. Cum le folosesc escrocii
Articolul următor