Sursă nouă de gaze pentru România și Republica Moldova: Terminalul LNG de la Alexandroupolis începe operațiunile comerciale

Compania greacă Gastrade anunță astăzi, 1 octombrie 2024, lansarea în exploatare comercială a Terminalului GNL Alexandroupolis. Acesta este unul dintre proiectele energetice cheie la nivel european, regional, național și local, terminalul fiind deținut, proiectat, dezvoltat și operat de Gastrade, arată un comunicat de presă al companiei, potrivit economica.net.

“Acest proiect a fost conceput în urmă cu 15 ani de Dimitris Copelouzos. Rezultatul unei ample colaborări, cu  viziune de pionierat pentru momentul respectiv, proiectul contribuie la securitatea, diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu energie în Europa Centrală și de Sud-Est, crescând decisiv rolul și importanța Greciei pe harta energetică actuală a Europei, unde devine un hub energetic pentru mai mult de nouă țări”, arată comunicatul.

De la decizia finală de investiție până la startul operațiunilor comerciale

Implementarea proiectului a început să se materializeze pe 27 ianuarie 2022, când Gastrade a luat decizia finală de investiție (FID). Astfel, lucrările de construcție onshore și offshore din Alexandroupolis au progresat rapid. În februarie 2023 a demarat în Singapore construcția unității plutitoare de stocare și regazificare a LNG (FSRU). FSRU a plecat din șantierul naval Seatrium la 26 noiembrie 2023, ajungând în apele Mării Traciei pe 17 decembrie 2023, unde a fost ancorată în poziția sa permanentă. După finalizarea cu succes a testelor de punere în funcțiune și după emiterea a autorizației de funcționare din partea Ministerului Energiei și Mediului din Grecia, în vara anului trecut, proiectul a fost adus în stare de funcționare, permițând oficial începerea operațiunilor comerciale.

Terminalul GNL din Alexandroupolis cuprinde, pe lângă unitatea FSRU, o conductă de gaze naturale submarină și terestră care conectează FSRU la sistemul național de transport al gazelor naturale (NNGTS), prin intermediul căruia va livra gaze naturale către Grecia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova și estul Ucrainei, precum și către Ungaria și vestul Slovaciei.

FSRU, denumită „ALEXANDROUPOLIS” pentru a onora orașul și locuitorii, care au adoptat acest proiect ambițios de la început, dispune de o tehnologie modernă, cu o capacitate maximă de regazeificare de 5,5 miliarde de metri cubi pe an.

În prezent, 14 companii elene și internaționale participă la proiect din punct de vedere comercial, angajând aproape întreaga capacitate a terminalului până cel puțin în 2030. Demararea operațiunilor comerciale în cadrul proiectului marchează și consolidarea inițiativei Coridorul vertical, cu o dinamică semnificativă, menită să creeze un centru comercial de gaze naturale pentru Europa Centrală și de Sud-Est.

„Cu toții, în echipa Gastrade, suntem încântați și mândri că am ajuns cu succes la capătul acestei călătorii lungi și că livrăm țării și întregii regiuni acest proiect cheie. Viziunea noastră este de a oferi pieței un proiect care va funcționa în condiții favorabile pentru comunitatea locală din Alexandroupolis, pentru mediu și clienții noștri, oferind o opțiune de aprovizionare stabilă și fiabilă pentru regiune. Dorim să devenim o infrastructură «de referință la capitolul excelență»”, a declarat Kostis Sifnaios, director general Gastrade.

„A fost nevoie de viziunea unei persoane, de cincisprezece ani de eforturi și doi ani de pregătire tehnică intensivă pentru ca Grecia și Alexandroupolis să găzduiască acest proiect intersectorial, cheie pentru domeniul energetic european. Terminalul GNL de la Alexandroupolis este mult mai mult decât un proiect comercial. Este dovada posibilităților pe care le are Grecia de a crea o infrastructură europeană capabilă să abordeze problemele actuale, oferind oportunități și perspective pentru un viitor energetic mai bun și durabil”, subliniază Elmina Copelouzou, acționar și fondator al societății.

„GasLog este onorată că a contribuit la dezvoltarea proiectului încă de la început, prin conversia unui transportator de GNL în FSRU, la livrarea unității în Alexandroupolis și demararea cu succes a operațiunilor terminalului, în calitate de acționar și operator, respectându-ne angajamentul de a furniza soluții fiabile și inovatoare pentru GNL la scară globală”, a declarat Paolo Enoizi, CEO Gaslog.

„ Astăzi marchează începutul unui nou capitol în peisajul energetic al regiunii. Terminalul LNG Alexandroupolis, un concept vizionar, este o soluție reală la provocările presante la adresa securității energetice și diversificării surselor de aprovizionare în Europa de Sud-Est. Prin acest proiect, asigurăm accesul la surse de energie fiabile și diverse, generăm noi oportunități economice pentru comunitatea locală și consolidăm poziția geopolitică a Greciei. Suntem foarte încântați de contribuția esențială a DEPA Commercial în succesul acestei infrastructuri strategice, care va oferi avantaje substanțiale Greciei și țărilor învecinate”, a declarat Konstantinos Xifaras, CEO DEPA Commercial.

„ Startul exploatării comerciale a FSRU Alexandroupolis este o etapă-cheie în asigurarea diversificării aprovizionării și securității energetice nu doar în Bulgaria, ci pentru regiunea Europei de Sud-Est. Decizia luată în 2020 de Bulgaria și Bulgartransgaz de a deveni acționari cu o participație de 20 % în Gastrade S.A. s-a dovedit a fi una strategică. În prezent, FSRU Alexandroupolis este, fără îndoială, o infrastructură-cheie care asigură acces la aprovizionarea cu gaze din surse sigure și fiabile, precum SUA, Qatar, Egipt etc. Rolul GNL în regiune și disponibilitatea acestei capacități de stocare și regazeificare a GNL devin esențiale pentru țările din Europa de Sud-Est, interesate să diversifice aprovizionarea și să renunțe la gazul rusesc. Aceasta va îmbunătăți, de asemenea, lichiditatea și integrarea pieței la nivel regional”, a comentat Kiril Ravnachki, director executiv Bulgartransgaz.

„ Lansarea operațiunilor comerciale în cadrul FSRU Alexandroupolis este un eveniment crucial care întărește poziția Greciei ca poartă energetică pentru Europa de Sud-Est și nu numai. Această nouă instalație de import de GNL, alături de terminalul GNL Revithoussa, cuplat, de asemenea, cu investițiile DESFA pentru creșterea capacitatății de export a rețelei de gaze din Grecia și inițiative precum TAP, IGB și Coridorul Vertical, consolidează și mai mult infrastructura energetică și interconectivitatea la nivel regional”, a adăugat Maria Rita Galli, CEO DESFA.

Gastrade este prima companie elenă cu licență independentă pentru sistemul de gaze naturale. Gastrade studiază, proiectează, dezvoltă, operează și exploatează infrastructura necesară pentru primirea, stocarea, transportul și distribuția gazelor naturale într-un mod sigur, adecvat, fiabil și rentabil.

Gastrade a dezvoltat și va exploata sistemul independent de gaze naturale din Alexandroupolis.

Proiectul a fost cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene prin programele operaționale „Competitivitate, antreprenoriat și inovare” și „Mediu și schimbări climatice” din cadrul CRSN 2014-2020 și, respectiv, 2021-2027.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, despre conflictul transnistrean: Poziția Kievului rămâne neschimbată

Ucraina își menține sprijinul pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Paun Rohovei, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Potrivit diplomatului, poziția Kievului privind acest conflict înghețat rămâne neschimbată, iar rezultatul final al procesului de reglementare trebuie să fie reintegrarea Republicii Moldova sau, cel puțin, restabilirea controlului juridic deplin al autorităților de la Chișinău asupra raioanelor din stânga Nistrului.

Diplomatul a precizat că forma de organizare a regiunii din stânga Nistrului: fie că va fi zonă autonomă sau vor fi raioane obișnuite – este o decizie care aparține exclusiv autorităților de la Chișinău: „Nu are absolut nicio importanță. Este o treabă internă a Republicii Moldova. Ceea ce contează este ca integritatea și suveranitatea statului, în granițele recunoscute internațional, să fie păstrate. Acesta este punctul forte al reglementării. Bineînțeles, totul va depinde inclusiv de rezultatul și consecințele acestui război”.

Întrebat dacă viitorul dosarului transnistrean va depinde de pacea din Ucraina, ambasadorul Rohovei a afirmat că nu cunoaște despre acest lucru: „Deocamdată nu s-au purtat discuții și nu s-au pus pe masa negocierilor astfel de inițiative. Reieșind din faptul că acest teritoriu este parte a Republicii Moldova și este o chestiune internă a acestui stat, dar având în vedere că în statul vecin, Ucraina, are loc o agresiune militară din partea Federației Ruse, bineînțeles că există tangențe. În primul rând, liniștea și lipsa provocărilor în regiunea transnistreană sunt în interesul nostru”.

Cu referire la speculațiile precum că țara vecină ar dori să invadeze regiunea transnistreană, Paun Rahovei a precizat că „Ucraina este un stat de drept care respectă dreptul internațional și nu va intra niciodată pe teritoriul altui stat. Aceste teze, probabil, au fost învățate la Moscova și de asta le pronunță”.

Prezența trupelor ruse în Transnistria reprezintă un „risc și un pericol”, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova, susține Paun Rohovei. Potrivit lui, o condiție importantă pentru soluționarea acestui conflict este demilitarizarea regiunii și gestionarea munițiilor aflate la Cobasna.

„Un alt punct foarte important care va fi necesar de a-l realiza pe viitor este transformarea actualei misiuni de „pacificare”. Sunt un grup de militari aflat sub controlul Moscovei. Noi vedem transformarea acestei misiuni într-una civilă, nu militară, aflată sub egida unei organizații internaționale”, a reiterat Rohovei.

Diplomatul a mai spus că Ucraina nu va accepta niciodată să se așeze la masa negocierilor cu un stat agresor, care – încă de la începutul invaziei – anunța, cu o cinism incredibil, că „russkiy mir” va ajunge până în Transnistria.

Foametea, o crimă organizată: Doi savanți australieni au studiat arhivele din Republica Moldova și Ucraina

Doi profesori universitari din Australia și-au prezentat, la Chișinău, rezultatele cercetării privind foametea din anii 1946-1947 din fosta RSSM. Cercetătorii au comparat foamea sovietică cu alte fenomene de acest fel. Cei doi s-au bazat pe materiale din arhivele din Republica Moldova și Ucraina. Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională a Arhivelor și Universitatea de Stat din Moldovei, scrie moldova1.md

Concluziile cercetărilor despre dimensiunea foametei în fosta RSSM, în comparație cu alte țări, este uluitoare.

„Desigur a fost o secetă severă în 1946. Dar o importanță mare a avut-o și factorul politic. Au fost confiscate multe produse”, a menționat profesorul Stephen Wheatcroft.

„Din păcate, istoriografia este foarte săracă referitor la acest subiect. O mare atenție a fost acordată Holodomorului din anii 30. Foametea a fost nu doar o cauză a războiului, dar în sine este o problemă istorică. Lucrăm acum în arhivele ucrainene, cele moldovenești și căutăm informații noi pentru a cerceta cu acuratețe acest subiect”, a adăugat profesorul Filip Slaveski.

„De zece ori mai mare mortalitatea a fost ca în Rusia și de cinci ori mai mare ca în Ucraina. Deci, dacă vreți, epicentrul foametei sovietice este în RSS Moldovenească. Și mai mult decât atât, în fostele teritorii românești – și sudul Basarabiei, și nordul Bucovinei”, afirmă directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu.

„Faptul că la doi ani după război a fost posibilă moartea a 200 de mii de oameni într-un teritoriu recent „eliberat” din punct de vedere al regimului sovietic, ne arată, de fapt, natura acestui regim”, constată Andrei Cușco, cercetător științific din Iași.

Mulți dintre cei prezenți la eveniment au spus că foametea a fost o crimă organizată.

A fost săvârșită o crimă. Foametea a fost organizată de ruși.

O tragedie în care a avut de suferit poporul nostru, au suferit ucrainenii, chiar și rușii au suferit și țările controlate de ruși.

”Sunt din Ucraina și am auzit despre foamete în timpul Uniunii Sovietice. A fost provocată de puterea sovietică, de deciziile, acțiunile și politicile deloc bune ale acesteia, inclusiv în Republica Moldova.

Prelegerea publică este parte a suitei evenimentelor prilejuite de Ziua Comemorării Victimelor Foametei Organizate, marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie. Tristei aniversări îi este consacrată expoziția Muzeul Național de Etnografie „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”, organizată la Conacul Balioz din Ivancea.

Oficial NATO: Rusia continuă să piardă peste 1.000 de soldați pe zi în Ucraina

De la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, Rusia a pierdut peste 900 de mii de militari, dintre care 250 de mii au fost uciși. Aceste date au fost prezentate de un înalt oficial NATO în cadrul unui briefing desfășurat în marja reuniunii miniștrilor de externe ai țărilor membre ale Alianței, joi, 3 aprilie, la Bruxelles. Potrivit acestuia, mulți dintre soldații ruși răniți au suferit invalidități pe viață din cauza îngrijirii medicale precare, scrie moldova1.md, cu referire la DW,

Armata rusă continuă să piardă peste 1.000 de soldați pe zi – uciși sau răniți – însă, potrivit NATO, ritmul de recrutare a noilor militari de către Rusia corespunde, deocamdată, nivelului pierderilor. „Înaintarea trupelor ruse în Ucraina încetinește, pierderile cresc, dar autoritățile de la Moscova sunt dispuse să tolereze pierderi mari în schimbul unor progrese lente”, a rezumat oficialul. El a mai adăugat că nu crede că societatea rusă a ajuns încă în punctul în care nu mai este dispusă să accepte această situație.

NATO: Nu există semne de armistițiu pe câmpul de luptă

Potrivit estimărilor NATO, situația de pe front rămâne extrem de complicată. Alianța prognozează că Rusia va continua să sporească presiunea asupra forțelor armate ucrainene atât pe linia frontului, cât și în întreaga țară, cu scopul de a prelungi războiul și de a obține un avantaj în eventualele negocieri. Echilibrul încă nu este de partea Ucrainei – Rusia păstrează inițiativa și avantajul numeric și încearcă să profite de lipsurile din armata ucraineană.

„Pe câmpul de luptă nu vedem niciun semn că Rusia se pregătește pentru un armistițiu”, a subliniat înaltul oficial NATO. „Nu vedem nicio schimbare în obiectivele Moscovei în acest război”.

NATO estimează că Rusia va elimina complet prezența ucraineană din regiunea Kursk

Ucraina a pierdut 90% din teritoriul pe care îl recucerise anterior în regiunea rusă Kursk. Potrivit NATO, armata ucraineană mai controlează mai puțin de 100 de kilometri pătrați. Rusia a recăpătat controlul complet asupra orașului Sudja, ceea ce Alianța explică prin superioritatea numerică: în regiunea Kursk se află acum aproximativ 70.000 de soldați ruși.

De asemenea, Moscova a adus în zonă militari nord-coreeni – în prezent, în regiunea Kursk sunt desfășurați circa 11.000 de soldați din Coreea de Nord. NATO a informat că, în timpul iernii, 3.500 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia pentru instruire. Pierderile în rândul acestor trupe sunt, de asemenea, ridicate – aproximativ 5.000 de soldați, dintre care 1.500 uciși.

Potrivit previziunilor NATO, Rusia va reuși să elimine complet forțele ucrainene din regiunea Kursk. Întrebat de jurnaliști dacă retragerea armatei ucrainene din Sudja are legătură cu întreruperea furnizării de informații din partea SUA, oficialul a spus că nu poate confirma acest lucru, însă a menționat că pauza în transmiterea datelor a durat o săptămână și a avut un impact asupra eforturilor defensive ale Ucrainei.

Oficialul a precizat că NATO, ca instituție, nu oferă direct informații Kievului – acest lucru este făcut de statele membre individuale. „Ne bazăm pe faptul că aliații oferă Ucrainei informații de calitate”, a spus el.

Oficial NATO: Acordul de pace nu trebuie să-i permită Rusiei să câștige timp

Oficialul NATO a mai spus că propunerile Rusiei la masa negocierilor și abordarea sa nu s-au schimbat. Acțiunile Moscovei demonstrează încrederea că timpul lucrează în favoarea sa. „Ne îndoim că Putin merge la negocieri cu intenții sincere. Nu cred că este pregătit pentru un dialog bazat pe bună credință”, a precizat el.

Una dintre țintele Rusiei la eventualele negocieri, potrivit oficialului, ar fi să obțină progrese în restabilirea relațiilor cu Occidentul și comunitatea internațională. În paralel, Moscova încearcă să demoralizeze populația Ucrainei. Totuși, atât militarii, cât și civilii ucraineni demonstrează o rezistență și o voință remarcabile. „Ei își doresc pace, dar nu cu orice preț”, a spus oficialul.

Poziția NATO este clară: susține atingerea unei păci juste și durabile în Ucraina. „Orice acord de pace care va fi încheiat nu trebuie să-i permită Rusiei pur și simplu să câștige timp”, a conchis el.

Pe 3 aprilie, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai țărilor NATO, la sediul Alianței are loc și o ședință a Consiliului NATO-Ucraina, cu participarea ministrului ucrainean de externe Andrii Sibiga.

O tânără de 21 de ani și un băiat de 19 ani, traficanți de droguri
Articolul anterior
Accident grav la Tohatin! Două mașini s-au ciocnit violent
Articolul următor
Close menu