Creștinii ortodocși de stil vechi întră de azi în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi din an. Postul Crăciunului pe stil vechi începe pe 28 noiembrie. Acesta durează 40 de zile, până în data de 6 ianuarie. În această perioadă enoriașii se vor abţine de la consumarea produselor din carne, lactate, ouă, precum și de la plăcerile trupești. În această perioadă nu se fac nunți și nici botezuri, informează unica.md.

Postul Crăciunului nu este atât de aspru precum postul Paștelui.

În postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să postească de carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei și fără vin. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, dar și de sărbători se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Potrivit rânduielilor bisericești, se lasă sec în seara zilei de 27 noiembrie. Însă, această dată se schimbă dacă cade miercurea ori vinerea și se va lăsa sec cu o zi înainte, adică de marți.

Postul Crăciunului se ține în cinstea Fecioarei Maria, care fugea și se ascundea de rușine că se simțea fără vină grea, cu Mântuitorul Hristos. Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului.

Rugăciune de rostit în postul Crăciunului: „Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Un copil de 11 ani se zbate între viață și moarte, după ce a încercat să imite un video de pe TikTok

Un copil de 11 ani se află în stare gravă după ce a căzut de la patru metri înălțime, în timp ce încerca să reproducă o provocare văzută pe TikTok, scrie digi24.ro.

Incidentul a avut loc într-un centru comercial din Paris, iar minorul a suferit fracturi multiple, fiind transportat de urgență la spital, relatează AFP, conform de News.ro. Potrivit poliției, copilul a căzut de pe marginea unei scări rulante de la o înălțime de patru metri, în timp ce încerca să imite o provocare văzută pe TikTok, într-un centru comercial din zona Le Passage du Havre. În urma impactului, copilul a suferit fracturi multiple. Bunica victimei, aflată la fața locului, a alertat imediat părinții copilului, care a fost transportat în stare gravă la Spitalul Robert-Debré, unde medicii îl monitorizează atent, viața sa fiind în continuare în pericol.

Patriarhul rus Kirill: ”Creștinii nu trebuie să se teamă de sfârșitul lumii”

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat că nu este nevoie să se stârnească frica în jurul armelor nucleare, deoarece creștinii nu se tem de sfârșitul lumii, scrie Ucrainska Pravda, scrie digi24.ro.

„Frica în jurul unor posibile scenarii apocaliptice, alarmismul excesiv și speculațiile cu privire la problema nucleară nu sunt utile din punct de vedere spiritual. Inamicul omenirii încearcă să semene anxietate în inimile oamenilor … deoarece este mai ușor să manipuleze o persoană lipsită de lumea spirituală … Nu este nevoie să participăm la toate acestea.

Creștinii nu se tem de așa-numitul sfârșit al lumii. Îl așteptăm pe Domnul Isus, care va veni în mare glorie, va distruge răul și va judeca toate națiunile.”, a declarat Kirill la sesiunea plenară a celui de-al XXVI-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus Declarația lui Kirill trebuie pusă în context. Ea nu se referă la amenințările cu un atac nuclear – din ce în ce mai multe în ultima vreme – pe care diverse personalități din aparatul de stat rus le-au făcut la adresa Occidentului. Subiectul este legat de așa-numitele linii roșii rusești, care au vizat în diferite momente livrările de tancuri Leopard, rachete occidentale și avioane de luptă F-16 către Ucraina, atacuri cu drone asupra Rusiei și multe altele. Ucraina a depășit în mod repetat aceste așa-zise linii roșii care ar fi fost stabilite de Kremlin.

Cu toate acestea, nici măcar intrarea trupelor ucrainene pe teritoriul Rusiei (operațiunea Kursk) și controlul ucrainean asupra a sute de așezări rusești nu au condus la o reacție fundamental nouă din partea Rusiei ca răspuns la astfel de acțiuni. La 19 noiembrie, Putin a aprobat chiar doctrina nucleară actualizată a Rusiei. De această dată, „lansarea de rachete balistice” împotriva Rusiei a fost considerată una dintre condițiile pentru utilizarea armelor nucleare.

Dorin Recean: Oamenii nu vor plăti mai mult pentru încălzire decât în iarna trecută

Oamenii nu vor plăti mai mult pentru încălzire decât în iarna trecută, scrie premierul Dorin recean într-o postare făcută azi, 30 noiembrie, informează unica.md.

Peste 702.000 de gospodării, adică 1.441.549 de persoane, s-au înscris în programul de compensare a costurilor. Compensațiile vor varia între 300 și 800 de lei pe lună, per gospodărie.”, scrie în postarea sa premierul.

Dacă se va scumpi gazul se vor majora și compensațiile
Articolul anterior
Este ultima zi în care cetățenii mai pot solicita compensații pentru noiembrie
Articolul următor