Zodii care vor avea parte de sărbători de poveste

Două zodii care au parte sărbători de poveste. Este vorba despre Berbeci și Săgetători. Nativii acestor două zodii vor avea parte de mult noroc în următoarea perioadă, iar problemele cu care s-au confruntat de-a lungul timpului vor deveni o amintire, click.ro.



Berbec

Nativii acestei zodii se numără printre norocoșii zodiacului și au parte de sărbători de poveste. Știm cu toții că berbecii sunt încăpățânați, iar perseverența lor chiar ne enerveză uneori. Ei bine, se pare că în această perioadă vor lăsa armele jos. Se vor împăca cu toți cei cu care au avut ceva de împărțit și vor avea parte de sărbători frumoase alături de familie.

De asemenea, în perioada următoare se vor umple de bani și vor fi mai fericiți ca niciodată. Astfel, noul an îi va găsi mai liniștiți și mai fericiți.

Astrele le recomandă berbecilor să renunțe la răutatea de care dau dovadă de cele mai multe ori și să evite situațiile conflictuale.

Săgetător

Și Săgetătorii se numără printre zodiile norocoase. În această perioadă vor avea parte de mai multe surprize și se vor bucura de compania persoanelor dragi. Atenție, este posibil ca vechea iubire să vă iasă în cale, sau un prieten de suflet, cu care nu v-ați mai întâlnit de mult.

Sfârșitul de an vine cu vești bune și pe plan profesional și financiar. Proiectul la care ați investit suflet și energie în ultima perioadă prinde contur și vă aduce bani frumoși.

Astrele îi sfătuiesc pe săgetători să se bucure de fiecare moment, de fiecare realizare și să fie mai maleabili cu ceailați. Nu toți pot ține ritmul cu tine. De asemenea, este timpul să te bucuri, în sfârșit, de sărbătorile de iarnă. Îți va prinde foarte bine și vei putea începe noul an cu forțe proaspete pentru a reuși să faci față provocărilor care vor apărea.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae, cel care vestește sosirea Crăciunului

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni” și considerat un simbol al milosteniei, al generozității și al faptelor bune, ocrotitorul copiilor, văduvelor, orfanilor, soldaților și al marinarilor, informează unica.md.

Sărbătoarea este importantă pentru credincioși, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ecumenic.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în ținutul Lichiei, într-o familie cu credință în Dumnezeu. Avea un unchi episcop care i-a sfătuit pe părinții săi să își îndrepte fiul către slujirea Bisericii. Nicolae a devenit preot, trăind în post și rugăciuni, cu frică de Domnul.

După moartea părinților săi, a moștenit o avere însemnată, din care a dăruit foarte mult celor săraci, ajutându-i pe cei aflați în nevoie. “S-a ridicat la cele veșnice după ce a trăit îndelungat, timp în care a săvârșit foarte multe fapte bune. Din sfintele lui moaște a izvorât mir și multe minuni s-au făcut de atunci”, indică mai multe surse.

Ziua de 19 decembrie este una plină de tradiții și obiceiuri din popor. Este totodată ziua de Moș Nicolae, așteptată mai ales de cei mici. În fiecare an, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, copiii își lustruiesc ghetele, pentru că Moș Nicolae vine să le aducă daruri, dacă au fost cuminți. Totodată, se zice că “cei obraznici vor primi o nuielușă în loc de dulciuri și cadouri”.

Tradiția spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb și este protectorul celor nevoiași și al orfanilor. Se mai crede că Sfântul Nicolae are puterea de a-i salva pe marinarii de la înec și că apără văduvele și soldații pe timp de război.

De Sfântul Nicolae, în case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun în apă pentru a înflori până de Anul Nou. Dacă acest lucru se întâmplă, anul următor va fi unul plin de belșug.

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou. În popor se zice că de la Sfântul Nicolae ziua începe să se mărească câte puțin.

Sărbătoarea este cinstită de numeroși creștini ce îi poartă numele. În Republica Moldova peste 50 de mii de oameni își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Este vorba de toți cei care poartă numele de Nicolae sau nume derivate din acesta precum Nicoleta, Nicușor, Niculiță, Niculina, Nicu, Nicola, Nicoară, Neculai, Nae. 

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Consumul cărnii de pui. Pro și contra
Articolul anterior
Creștinii ortodocși de stil nou îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, protectorul copiilor
Articolul următor